Zukertort Amstelveen Nieuws
A2 lijdt nederlaag tegen KC 2 (26-11-2022)

A2 komt net tekort voor gelijkspel

Het was met wat gemengde gevoelens dat de spelers van A2 terugkeken op de match met Kennemer Combinatie 2. De tegenstander had wat medewerking gegeven gedurende de middag, maar het verhoopte gelijkspel, dat moest dan toch echt op eigen kracht behaald worden, en dat was nou net waar het mis ging.

De middag begon opvallend vrolijk. Na minder dan een uur trok PP zijn jas al aan. Korte remise? Nee, de tegenstander had zich enorm vergist. PP speelde Da5, en pende daarmee een paard op c3. Niks aan de hand, wit kon bijvoorbeeld Dd2 spelen, was dat ook van plan maar speelde 'zo maar' Pf3. PP sloeg de pion met Pf6xe4 en won even later een tweede op c3. Twee pionnen achter zonder compensatie, daar had de witspeler geen zin meer in. Punt voor Amstelveen, en PP kon een middagje voetbal gaan kijken.

Dat zat dus niet tegen, maar KC 2 is een sterke ploeg, en het duurde niet lang of de stand was alweer gelijk. Jeroen moest kiezen tussen een rustige, maar mindere stand, vreesde een langdurig maar verliezend eindspel en koos dus voor activiteit. Die bleek echter snel naar de ondergaang te leiden. En bij Marc ging het al niet beter. Marc had activiteit op de koningsvleugel, maar zwart counterde vlijmscherp op de damevleugel. De manschappen aldaar werden compleet overhoop gelopen, en een wanhoopsoffer op h6 mocht niet meer baten.

A2 op achterstand, en nu begon het er somber uit te zien. Jelmer had een gelijke stand, Laurens had compensatie voor een kwaliteit, Esther stond moeilijk, Achyuth leek ruwweg gelijk, alleen Jan stond duidelijk beter. Natuurlijk liep het allemaal weer anders, zoals dat zo vaak gebeurt. De tegenstander van Achyuth vond een zeer verrassende toren-manoeuvre in het middenspel, waarna de pionnen van Achyuth er ineens afvielen als was het een spelletje Pacman. Jelmer bracht de achterstand weer terug tot een punt. De tegenstander greep mis, kort nadat hij remise had aangeboden en Jelmer gezien de achterstand wilde doorspelen.

Maar het ging definitief mis met A2 toen Jan een tactische wending overzag. Ineens stonden al zijn stukken verkeerd. Jan moest minimaal een kwaliteit geven en kwam in een kansloos eindspel terecht. KC kwam daarmee op 4-2, en de kans dat A2 de twee resterende partijen zou winnen was nagenoeg nul. Laurens bleek inderdaad voldoende tegenspel te hebben om remise te maken. Esther overleefde een tijdnoodfase en bereikte een gelijkstaand eindspel. Ook dat werd dus remise.

A2 verloor daarmee met 5-3. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet tegenzat, en dat de 4-4 alleen in beeld zou zijn gekomen als echt alles mee had gezeten.

A3 wint met ruime cijfers (26-11-2022)

A3 wint, maar was het ook overtuigend? (door Wim Moene)

De avond na de wedstrijd stond het zo mooi op onze website: A3 haalde fors uit en won overtuigend met 6-2. Eigenlijk zou ik er dan ook niets meer over moeten zeggen. Dan gaat deze overwinning op VAS 4 de annalen in als 'overtuigend'. Maar, beste mensen, de werkelijkheid is weerbarstiger. De uitslag had met evenveel recht omgekeerd kunnen zijn. Het derde had deze zaterdag een engeltje op de lat, en onze vrienden van VAS hadden werkelijk alle pech die je maar kunt bedenken. Overtuigend is derhalve niet de kenschets die ik aan deze wedstrijd mee zou willen geven.

Het begon overigens prima voor ons. Ik had anderhalve week eerder met mijn andere club al tegen dit team gespeeld, dus ik had mijzelf tactisch op een onverwacht bord opgesteld. Daar trof ik de enige echte jeugdspeler van dit VAS 4. Die raakte de draad kwijt in een Bogo-Indiër en zette daardoor alles onbedoeld klaar voor een klassiek loperoffer op h7. Dat won in alle varianten, en ook weigeren hielp niet. Mat in 21 zetten en ruim voor 2 uur klaar. Als eerste, maar in ons team vol jeugd duurde dat niet lang. Akshaj en Aashray scoorden niet lang daarna 2-0 en 3-0. Aan beide partijen zaten echter wat smetjes, de tegenstander van Aashray raakte een verkeerd stuk aan waardoor een winnende aanval veranderde in een ruïne, en ook de tegenstander van Akshaj stond eerst erg goed voordat hij zich liet meeslepen in het razende tempo van onze held. Goed, dat waren dus twee gelukkige overwinnigen, maar je kunt ook zeggen dat onze twee A's hun tegenstander dusdanig onder druk hadden gezet dat dergelijke fouten als vanzelf komen.

Ondertussen leek het nog een heel spannende wedstrijd te worden. Weliswaar stond Philippe erg goed, maar Michiel was in z'n geliefde Franse opening verrast door een dodelijk Pg5, John stond onder druk, en Rens en Pieter waren ook in ernstige problemen. Mijn inschatting was dat het rond de 4-4 kon eindigen, want ik zag John nog niet per se verliezen.

Maar toen begonnen de wonderen pas goed. Philippe kon met een kwaliteit meer winnen zoals hij wou, en hij koos voor een dodelijke opmars van pionnen op de damevleugel. Hij lijkt een wat wisselvallige seizoenstart achter zich te hebben gelaten. Bij Rens en Pieter was er geen houden meer aan, maar dat komt in de volgende wedstrijden wel weer goed.

4-2 dus, en hoe ging het met Michiel en John? Michiels tegenstander leek de winsten voor het uitkiezen te hebben, maar hij begon te schutteren en gaf Michiel serieuze tegenspelkansen. Zelfs zo erg dat een kwaliteit voorsprong op onnavolgbare wijze veranderde in een stuk achterstand en een zekere winst in een hatelijke nul. Maar goed, hier is het de kwaliteit van Michiel dat hij bleef vechten.

John had het spektakelstuk van de dag. Ik vermoed dat de computerevaluatie zich hier tussen +5 en -5 heeft bewogen. John stond moeilijk, kreeg tegenspel, leek te winnen maar toch weer niet want een gevaarlijke vrijpion, maar oh, toch wel na een onzinnig tweede kwaliteitsoffer na een geweigerd remise-aanbod. Zo'n partij dus, een heuse achtbaan die alles bood wat schaken leuk maakt voor het publiek.

Vooruitkijken dus maar, want wisselvalligheid hoort bij de jeugd. Na onze valse start tegen Moira Domtoren houden we de druk er goed op. Moira heeft de titelkansen in eigen hand, maar we zijn tot op een half bordpunt genaderd. Hopelijk worden ze daar een beetje zenuwachtig van, want onder druk kunnen er nog rare dingen gebeuren. Het derde moet maar gewoon doorgaan met 'overtuigende' overwinningen.

Verslag OKA ronde 5 (18-11-2022)

Herfstig weer bij ronde 5 (door Piet Peelen)

Deze vrijdagavond begon met enkele meer of meest verregende fietsers die de club binnenkwamen. Sybolt en ik hadden slechts een lichte regenbui gezien op de buienradar. Na tien minuten fietsen kon ik mijn regenbroek aantrekken en daarna ging de miezer over in vette regen. Natte schoenen en sokken, dat deed me weer terugdenken aan mijn schooltijd.

Onze jeugdspelers speelden tegen elkaar. Akshaj pende met zijn loper een paard en het gevaar daarvan bleek spoedig. In het middenspel zag ik Achyuth lang nadenken alvorens hij de dames ruilde. Ik hoorde dat Akshaj duidelijk voordeel had en met een stukwinst de partij wist te winnen!

Bert werd verrast in de opening en reageerde niet alert. Marc opende zijn stelling als een paraplu en zette het centrum onder zware druk. Met een kleine combinatie haalde hij de winst binnen na een perfecte partij.

Sander kwam in het vroege middenspel met een sterke centrumopstoot. Jan gaf een pion waarna Sander de draad kwijtraakte en er zelfs een winst voor Jan in zat. Maar ook Jan raakte de draad kwijt en zo won Sander alsnog.

Gijs IJzermans-Stan van Gisbergen

Gijs koos in de beginfase voor het verkeerde plan en moest opboksen tegen een sterk veld. Stan besliste de partij met een tijdelijk kwaliteitsoffer. We kijken even mee vanuit het diagram. 1... Txd5 2.cxd5 Dxd5+ 3.Kh3 . Het dame-eindspel na 3.Kg1 Pf3+ 4.Txf3 Dxf3 5.Dc3+ Kh6 6.Dxc5 Dxd3 ziet er niet goed uit voor wit. De engine maakt remise met een pion minder, maar als mens lijkt dat minder eenvoudig.
3... Pf3 4.Dc3+. De dreigende paardschaakjes op g1 en g5 kan wit dekken met 4.Dc1 maar na h6 dreigt Pg5 opnieuw. 4... h6 5.Txf3 Opnieuw moet wit de kwaliteit terug geven en vluchten naar een beroerd dame-eindspel. (Met het drastische 5.g4 fxg4+ 6.Kxg4 maakt de engine remise. Geen mens speelt zo.)
4... Kh6 5.Df6? Overziet een kleinigheid. De enige verdediging was om in het aftrekschaak gaan staan! Wonderlijk genoeg ontsnapt wit nog met remise: 5.Kg2 Pg5+ 6.Kf1 Ph3 7.Dd2+ g5 8.Tg2 Dxa2 9.d4 Dc4+ 10.De2 Dc1+.
5... Pg1+! 6.Kh4 Dd4+ 7.Dxd4 g5#

Piet zag een kansrijk pionoffer maar speelde het niet. Jeroen speelde als altijd zeer gedegen. Uiteindelijk werd het na een zetherhaling remise.

Onno keek tegen een moeilijk te beoordelen stelling aan. Sybolt bracht een passief paard steeds verder naar voren en dat bleek de sleutel naar de overwinning.

Paul-Peter stond iets actiever in het middenspel. Alleen keek zijn witveldige loper tegen een pion aan. PP verzuimde die loper om te spelen, en toen alle zware stukken geruild waren bleek het sterke paard van Eric superieur.

Martijn offerde een pion wat resulteerde in een spannende en lange partij. Laurens heeft op winst gestaan, maar in de uitvluggerfase stond zijn koning wat kwetsbaar en dat kostte hem de partij.

Zukertort uitgeschakeld in zilveren SGA-cup (18-11-2022)

Bekerwedstrijd Zilveren beker SGA brengt Zukertort geen geluk (door Henk Boot)

Zukertort speelde tegen Chaturanga. Er waren helaas nogal wat spelers niet beschikbaar, ook al omdat er dit weekend weer jeugdwedstrijden zijn. En dan is drie dagen achtereen schaken misschien wel wat veel van het goede. Toch lukte het nog wel een volledig team op de been te brengen, maar het leek er op dat zeker aan de staartborden onze tegenstanders sterker zouden zijn.

Dat was ook zo. Luca Kollen maakte op bord 4 zijn debuut. Maar net terug van een schoolreis veroorloofde hij zich een frivool loperoffer en toen vervolgens zijn dame werd ingesloten was de strijd snel over. Ook 'good old' Dirk Goes verzuchtte na afloop dat de tegenstander een voor hem vervelende opening speelde, dat hij alweer zwart had en ook dit leidde tot verlies. Henri Krop probeerde het op bord 2 nog wel met een openingsgambiet, maar echt uit het evenwicht was de partij niet. Henri dacht dat hij had moeten voorkomen dat zijn witte loper door een zwart paard werd afgeruild, maar ook ook dan was de stelling in evenwicht gebleven. Aan het eind was er een klein pluskansje, maar uiteindelijk werd de vrede getekend.

Spannend om te zien was het bij Olivier Marincic op bord 1. Wit had een duidelijk ruimtevoordeel bij tegengestelde rokades. Olivier dacht dat hij een pionnetje op a7 wel mocht offeren en hoewel de witte loper op a7 door een eigen pion op b6 werd opgesloten, was duidelijk dat Olivier's compensatie uiterst bescheiden was. Zeker met het oprukken van de a-pion en uiteindelijk a6xb7 en witte torens op a- en b-lijn zag het er voor de zwarte koning angstig uit. Hoewel Olivier de torens verdubbelde op de g-lijn met dreiging van Ph3+, was het toch wit die nog duidelijk de overhand had. Maar Olivier wist uiteindelijk voldoende schaakjes en dreigingen tegen de witte koning uit de hoge hoed te toveren om uiteindelijk nog met remise weg te komen. Zeker gezien zijn zeer beperkte tijd een prestatie van formaat.

Al met al een 1-3 nederlaag, vooral eraan toe te schrijven aan dat Chaturanga aan de borden 3 en 4 duidelijk sterkere spelers kon opstellen.

Verslag OKA ronde 4 (11-11-2022)

Vele belevenissen op Sint Maarten (door Piet Peelen)

Het was de avond van Sint Maarten. Die had zijn mantel in tweeën gescheurd en de helft aan een bedelaar gegeven. Dat wist ik nog niet, en de tijd dat ik met een lampion zingend langs de deuren ging ligt ver achter me. Bij ons was op die dag de 4e ronde, met zeven partijen in het OKA en vier in de Keizer, die samen werden gespeeld. Nico kreeg daarin een opzet tegen zich die hij zelf wel placht te spelen. De beslissing viel toen hij op stikmat speelde. Philippe dacht lang na en kwam met een uitstekende tegenaanval die hem, na de ruil van zijn paarden tegen de lopers, paardwinst opleverde.

In het OKA speelde Akshaj de opening redelijk. Paul-Peter koos een opzet met Lb2, Pe5 en f4 gevolgd door Tf3-h3. Zwart moet de juiste verdediging vinden, maar deed dat niet. De witte dame kwam erbij met Dh5 en een dubbele aanval op f7 en h7. Die mataanval was beslissend.

Achyuth speelde de opening en het middenspel lekker actief. Jeroen wist een centrumpion te blokkeren en toen de zwarte dame zich terugtrok stond hij wat beter. In het eindspel won Jeroen, maar dat leek niet vanzelfsprekend.

Martijn zette de partij aanvallend op, maar het offer van een centrumpion was wat optimistisch. Piet had een tegenaanval waarmee hij duidelijk voordeel kreeg. Twee paarden waren sterker dan een toren, zoals uiteindelijk in het verre eindspel bleek.

Jan ontwikkelde rustig en gedegen waarop Laurens reageerde met een tegengestelde rokade. Met een witte pion op a6 en een open b-lijn tegen zwarts koning op a8 dacht Laurens dat er wel een winst voor wit in zat. Jan dacht lang na maar vond die niet. In zijn tijdnood kreeg Laurens een tegenaanval en wist hij te winnen.

Sander overzag na de opening een aanvalszet en moest een loper geven tegen twee pionnen. Hij kreeg er een derde bij en hij wist Stan te verrassen met een paardzet. Dat opende echter wel de weg voor Stans dame om de aanval over te nemen, wat hem de winst bracht.

Marc kwam veel beter uit de opening tegen Eric, maar op de rand van de winst speelde hij niet doortastend genoeg. Het eindspel was nog steeds veel beter, en even zelfs vrijwel gewonnen, maar toen Marc een trucje overzag wist Eric te ontsnappen met remise.

Sybolt offerde een pion, maar kreeg die snel terug met duidelijk betere stelling. Hij overzag echter een sterke verdediging van Gijs waarna het weer gelijk stond. Een verkeerde loperzet bracht hem een totaal gewonnen eindspel met twee pluspionnen. Hoofdschuddend verwonderde hij zich er achteraf over dat hij dat nog remise liet lopen. Schaken is een geluksspel zei Hein Donner lang geleden al.

Opnieuw gelijkspel A1 (5-11-2022)

Opnieuw gelijkspel Zukertort! (door Piet Peelen)

Tegen Paul Keres hebben we de afgelopen jaren duidelijke nederlagen geleden. Robert en Arthur speelden ditmaal vooruit, vanwege het EK. Robert was misschien te ambitieus en liet een stukoffer toe. Tegenstander Hugo ten Hertog speelde een prachtige aanvalspartij en kreeg er terecht een prijs en alle lof voor. Sowieso bijzonder want Robert won bijna alles sinds zijn terugkeer bij Zukertort. De partij wordt besproken op schaken.nl. Arthur had het zwaar nadat hij met iets minder ruimte uit de opening kwam. Zijn bevrijdingsactie lukte niet en de tegenstander speelde gewoon een goede partij.

Daarmee dus een 0-2 achterstand, en daar kwamen op vrijdag en zaterdag nog twee afmeldingen wegens ziekte bij. Dat zag er niet best uit. Maar naarmate de middag vorderde begon het steeds beter te gaan.

Gijs wist de voorgeschotelde openingsproblemen prima op te lossen met een ruil van een paard voor een loper. Als hij zijn toren of zijn koningsloper in het spel had gebracht zou het gelijk geweest zijn, maar zijn zet met de dameloper werd met een winnend kwaliteitsoffer beantwoord.

Sander Los-Menno Okkes
Sander Los-Menno Okkes

Sander speelde tegen Menno, een ontmoeting die zo'n dertig jaar geleden ook enkele malen in onze interne plaatsvond. De partij ging redelijk gelijk op, maar in het diagram hiernaast moest Menno wel oppassen voor een dreigende aanval. Na 21...Pe5 kan zwart net op de been blijven. Na 21...Da5? zocht Sander naar de winst en vond die met 22.Lxc6! bxc6 23.Dg5 Te1+ 24.Kg2 Dd5+ 25.Kh3!

Piet had moeite zich een oude partij van zichzelf voor de geest te halen. Ook hier een ruil van een loper tegen een paard voor wat ruimteoverwicht. Zwart kwam tot de bevrijdende opmars waarna veel geruil volgde. Remise, en in de gezellige analyse werd vooral naar 23. Pxf7!? gekeken.

Bij Fitzgerald werd tegengesteld gerokeerd. Hij kwam met een dubbel pionoffer om lijnen en diagonalen tegen de koning te openen, gevolgd door een kwaliteitsoffer. Zijn opponent vond de enige verdediging die helaas ook winnend bleek.

Jan Breukelman-Conor O'Donnell
Jan Breukelman-Conor O'Donnell

Conor bracht een vroeg kwaliteitsoffer wat een spannende stelling opleverde. Die speelde hij beter dan zijn sterke tegenstander en hij analyseert het slot, waar de engine nog een fraaie verdediging vond. 24... Na4?! It looks like this basically traps the queen on a5 with Bd8 or Bb4 coming, but actually this gives white a tactical possibility to get back in the game. Instead 24... c3! 25.bxc3 Nc4 26.Qa1 Kc7 would have left white helpless against the numerous threats.

25.Nc5+? 25.Bg5! was White's last chance. The point is that 25... Bb4? is refuted by 26. Bxf5+! Rxf5? 27. Qd8+ and white mates. 25... Bxc5 26.dxc5 Nxb2 and black won without much difficulty.

Florian kreeg ruimteoverwicht na de opening. In het middenspel opende de tegenstander het spel met een pionoffer. Florian accepteerde dat gretig, want nu kreeg hij de controle over de koningsvleugel. De zwarte paarden kwamen niet meer in het spel en vlak na de tijdcontrole kreeg hij de felicitaties.

Sybolt Strating-Evert Rademakers
Sybolt Strating-Evert Rademakers

Sybolt had een spannende stelling na de opening waarin zwart moest zoeken waar zijn kansen lagen. Na bijna een half uur zocht hij die op de damevleugel met 17...a6, waar de engine dankzij een diep verborgen truc die aan de andere kant vindt. Nu bracht Sybolt zijn dame in de aanval met 22.Df4! (zie digram). Na 22... bxc4 23.Lxf6 Lxf6 24.Dxf6 had zwart vrijwel geen verdedigers bij zijn koning. Voor de extra aanvaller Pe4 moest de toren worden geofferd en toen de witte pionnen de zwarte veste openbraken was er geen houden meer aan. A1 dankzij Sander, Sybolt, Florian en Conor weer langszij! De eervolle vermelding voor Sybolt vindt u hier.

Lody stond wat moeilijker na de opening, maar toen hij zijn koning in veiligheid wist te brengen leek het meteen mogelijkheden te bieden. Met veel stukken op het bord en weinig tijd op de klok kreeg hij voordeel. Hij miste zijn beste kans, maar vermeed gelukkig een schijnbare winstkans die in feite verloor en pakte een pion extra in een toreneindspel. Remise of misschien zelfs winst? Mijn ervaring is dat het bijna altijd remise is. Volgens Stan begon Lody prima, namelijk door met een pionruil de structuur te verzwakken, net als Capablanca ooit deed. Daarna ontspon zich een urenlange strijd waarin daadwerkelijk winst mogelijk was! Zouden we na 0-3 achter nog gaan winnen? Capablanca won nadat hij een paar keer de winst had weggegeven. En toen mochten ze nog lang nadenken. Dus als zelfs Capablanca er moeite mee had... Na bijna honderd zetten werd de vrede getekend.

Uiteraard een uitstekend resultaat tegen een sterkere tegenstander, dat ons goede moed geeft voor de beslissende duels later in het seizoen! Hieronder alle complete partijen, met onderin ook nog drie fragmenten met analyses.

A2 verliest van sterk MACh (5-11-2022)

A2 kansloos tegen MACh

Alle kanonnen waren aanwezig bij de gastheren vandaag, zodat A2 bij binnenkomst al wist dat het een zware pijp ging roken. A2 was bijna compleet, maar niet helemaal; Esther ontbrak voor het eerst in jaren, nadat ze zich de avond tevoren moest afmelden met griepklachten. Dus moest teamleider Eric aan de bak.

Jelmer speelde tegen Loek van Wely. De grootmeester speelde de zetjes vlot en sterk, Jelmer werd in het nauw gedrukt en moest capituleren zonder in de partij te zijn geweest. Ook bij Jan ging het moeizaam. Na een strategische fout stond hij al snel in het defensief en wit ging er dwars door heen.

Het enige lichtpunt was de stelling bij Eric. Wit pakte veel ruimte en had een prachtig centrum. Niks van aan zegt de hardware. Zwart staat in feite al duidelijk beter. Wit zag niet hoe het verder moest, maakte dan maar een pion buit, waarna alles openkwam en de zwarte stukken als sprinkhanen de witte stelling binnen zwermden. Eric miste een directe winst, won in plaats daarvan eerst een kwaliteit, toen nog een dame en toen hield wit het voor gezien.

Op diverse andere borden echter doemden de problemen op. Marc had met Manuel Bosboom van doen. Die speelde solide en sterk, en bekroonde zijn klasse met een punt. Jeroen was achteraf nijdig op zichzelf dat hij onnodig een pion verloor. Dat leek nog niet zo makkelijk te winnen, totdat er een afwikkeling inkwam naar een pionneneindspel. Daarin bleek het extra pionnetje zonder problemen een vol punt waard.

De grootste teleurstelling had A2 bij Achyuth. Nadat zwart voor één zet maar liefst 50 minuten had uitgetrokken was het duidelijk dat er flinke kansen lagen. Het werd heel spannend, heel tactisch, en zwart kwam uiteraard in tijdnood. Maar ja, Achyuth had ook niet veel tijd meer, en, zoals Loek van Wely na de partij liet zien, daardoor miste hij op zet 40 de winst. En niet alleen de winst, want zelfs remise zat er niet meer in. Jammer maar helaas, Achyuth had meer verdiend.

Laurens intussen weerde zich goed, en kreeg een vreemd eindspel waarin beide spelers meer stukken dan pionnen hadden. Even leken er zelfs kansen op meer, maar door het gebrek aan pionnen was de remisemarge groot en Laurens scoorde een verdiend halfje.

PP tenslotte had met Tjark Vos van doen. PP had kansen op aanval, en in de analyse wist Manuel Bosboom diverse vernietigende zij het wellicht niet altijd geheel correcte offers te vinden. De partij verliep iets rustiger, maar PP kreeg flink wat initiatief voor een pion. Tjark wist de pluspion naar het eindspel te loodsen, maar zijn koningsstelling was zo dun geworden dat PP met voortdurende dreigingen en schaakjes alle winstpogingen kon dwarsbomen en daarmee de remise veiligstelde.

Zo werd het 6-2 voor MACh. Behalve bij Achyuth viel er voor A2 simpelweg niet zo heel veel meer te halen. Met ruim 200 punten minder per bord is het nu eenmaal lastig spelen.

A3 wint ruim (5-11-2022)

A3 wint met grote cijfers (door Michiel Harmsen)

De tweede ronde mochten wij uit tegen Zwart op Wit 1. We speelden in de kelder van café Twee Klaveren in de De Clercqstraat in Amsterdam. Een mooie plek voor ons jeugdige team. De tegenstanders waren een stel jongelingen van rond de 20. De meesten hadden geen rating of een rating van gemiddeld 1500. Dat klinkt als een tegenstander die we kunnen hebben, maar ze hadden wel de eerste ronde met 5½ - 2½ gewonnen van Almere 3 dat een gemiddelde rating van bijna 1700 heeft. Oppassen dus. Net zo gevaarlijk als die jongelingen in ons team.

Wim Moene had vooruitgespeeld en gewonnen. Hij offerde een kwaliteit, die zijn tegenstander terecht niet aannam. Later won hij zelf een kwaliteit en twee pionnen, en de rest was weer techniek: 1 – 0. Op de dag zelf kwam onze tegenstander met één speler te weinig, waarna John Spinhoven meteen voorstelde dat onze jeugdspelers zouden spelen en hij zelf niet mee deed. Aldus geschiedde, en we stonden dus met 2–0 voor. Daarna begonnen we met de overige 6 partijen.

Vooraf had ik nog even met de ouders van Akshaj gepraat, die in de buurt bleven tijdens de partij. Akshaj speelde op het bord naast me, dus ik kon de partij een beetje volgen. Hij speelde de opening netjes en er was volgens mij weinig aan de hand. Nadat ik even een broodje gezond was wezen halen boven en weer terugkwam stond Akshaj opeens met zijn jas aan. Hij had gewonnen! Het leek wel alsof hij de hele partij maar vijf minuten had nagedacht. Na afloop nam ik zijn notatiebiljet mee, waar wel een paar zetten ontbraken. Die partij kun je hiernaast naspelen. Akshaj's tegenstander won een stuk, maar ondertussen zette Akshaj mat op de zwarte velden. Op zich een keurige partij, maar hij had wel wat veel hulp van zijn tegenstander.

De partijen van Philippe, Rens en Pieter heb ik niet goed gevolgd. Rens verloor en Pieter won. Ik had eigenlijk het punt voor Aashray op bord 8 ook al geteld. Hij stond een stuk of vier pionnen voor in een eindspel van dame en paard tegen dame en paard. Eigenlijk was er niets aan de hand en kon hij gewoon met een vrijpion promoveren. Maar helaas haperde de techniek bij Aashray en kon zijn tegenstander eeuwig schaak geven. Dat was een onnodig halfje verlies.

Philippe en ik speelden als laatsten. Ik had een technisch gewonnen eindspel bereikt met pion meer. Ik had op vele manieren kunnen winnen door eerder de pion op b7 te veroveren met mijn toren, maar koos voor een ander plan. Mijn tegenstander moest weliswaar zijn loper geven om mijn vrijpion te slaan, maar ik kwam wel in een lastig eindspel met twee verbonden vrijpionnen voor mijn tegenstander. Die speelde dit goed en eigenlijk ontsnapte ik nog met remise toen hij mijn aanbod aannam. Het einde van de partij kun je hiernaast naspelen. Ook ik verprutste dus een halfje.

Philippe was als laatste klaar en won uiteindelijk. Met deze 6-2 overwinning mogen we nog steeds hopen op een struikelmomentje voor Moira-Domtoren.

A4 verliest op het nippertje (5-11-2022)

A4 verliest met een beetje pech (door Danny Kool)

Vorig jaar won Zukertort 3 vrij makkelijk van deze tegenstander, maar Zukertort 4 is nog veel jeugdiger, en heeft dus nog minder ervaring met lange partijen. Dat was goed zichtbaar bij de partij van Neev Patil die wit had tegen een wat oudere jeugdspeler. Neev probeerde met blitz-spel zijn tegenstander te verrassen, maar verraste uiteindelijk vooral zichzelf. Binnen enkele minuten ging de dame verloren, en iets later was de partij afgelopen. Shanay Shah speelde op bord 7 met wit en had de pech hun teamleider en sterkste speler te treffen. Shanay vocht als een leeuw en speelde een prima pot, maar het verschil was te groot en zo stonden we vrij snel 2-0 achter.

Victor Ivanov had zwart op bord 8 tegen een jeugdspeler van vergelijkbare speelsterkte. Dit resulteerde in een spannend gevecht. Het paard-eindspel werd remise gegeven, beiden konden alleen verder komen door veel risico te nemen en dat deden ze terecht niet.

Dolev Shniper speelde een heel degelijke partij. Dolev liet zien hoe je met wit in het damegambiet druk op de ketel houdt. Zijn tegenstander kwam op de damevleugel fors onder druk en bleek daar niet tegen bestand. In een verloren stelling blunderde hij waardoor het meteen klaar was. Hanneke Elgersma op bord 4 liet zien dat ze ook met zwart goed in vorm is. Gelijkwaardige stelling na de opening, vervolgens het initiatief overnemen, en dan er dwars doorheen, en zo scoorde Hanneke de gelijkmaker 2½ - 2½.

Op het 6de bord speelde Reyansh Kakrana met zwart net als vorige keer een heel goede partij. Reyansh kreeg een koningsaanval te verduren waar zijn tegenstander een stuk offerde. Reyansh koos de juiste verdedigingszetten, sloeg de aanval af en leek af te stevenen op een overwinning. Verbaasd hoorde ik dat het remise was geworden, ik vermoed door een eeuwig-schaaktruc, want die zaten er in het dame-eindspel volop in. Daarmee werd het 3-3 met alleen de borden 1 en 2 nog bezig.

Op bord 1 speelde Shrey Shah tegen een gelijkwaardige jeugdspeler. Het was een heel spannende partij, waar Shrey volgens hemzelf door een blunder in het nadeel kwam en een vernietigende aanval over zich heen kreeg. 4-3 achter, en aan mijzelf op bord 2 de taak om te winnen. Dat leek ook te gaan lukken, in een Grünfeld ruilvariant met Pf3 kon ik het initiatief naar me toetrekken. Het eindspel speelde ik onvoldoende nauwkeurig en mijn tegenstander kwam weg met remise, waardoor we de match met 4½-3½ verloren. Qua gemiddelde rating was dit een terechte uitslag, maar gezien de remises van Reyansh en mijzelf hadden we met een beetje geluk evengoed kunnen winnen.

Op naar de volgende wedstrijd: thuis in HWC op 26 november, tegen Amersfoort. Hopelijk spelen we dan in de sterkste opstelling!

Z1 speelt 4-4 na bizarre wedstrijd (4-11-2022)

Terecht gelijkspel na foutenfestival

Er zijn van die wedstrijden waarin diverse correcte remises vallen, een paar goed gespeelde zeges worden gescoord. Voor alle duidelijkheid: ENPS 2 - Z1 was zeker niet zo'n wedstrijd. Het was een aaneenschakeling van fouten, plotselinge plotwendingen en misverstanden. Wellicht met uitzondering van twee partijen. Van de eerste is dat onbekend. Marcel had namelijk vooruit gespeeld en een halfje gescoord. Mogelijk was dat zo'n fameuze correcte remise.

Op de wedstrijddag zelf echter, welnu, oordeelt u zelf. Philippe speelde een uitstekende partij. Ongelijke lopers en initiatief, een gouden combinatie. Zwart zag zich gedwongen tot een kwaliteitsoffer om de gevaarlijke loper uit te schakelen. En toen... had Philippe in prima stelling helaas een blinde vlek en gaf hij een toren weg.

Aan de hogere borden deed Z1 het trouwens prima, maar daar was ook sprake van wat medewerking. Michiel kreeg een overwicht met wat dreigingen, maar zwart miste een vitale pointe en stond binnen 20 zetten op slag verloren. Een zet of vier later viel het doek. Bij Henk gebeurde iets dergelijks. Henk had een prettig plusje nadat zwart ten onrechte was ingegaan op dameruil, maar dat had nog niet tot catastrofes hoeven leiden. Maar zwart speelde twee barre zetten op rij, waarna Henk doorbrak in het centrum. Daarna stond de zwarte stelling zodanig op instorten dat de zwartspeler het ook meteen maar voor gezien hield.

Eric zat dan weer aan de andere kant van het spectrum. Na een vrij rustige opening dacht Eric wat initiatief te pakken, maar gaf in plaats daarvan plotseling een kroonpion op d5 weg. Stelling weg, geen schijn van initiatief meer, en na lang tegensputteren ook punt weg, uiteraard.

Hebt u meegeteld? De bovenste vijf borden bleven dus in evenwicht. Good old Dirk had een aardig eindspel op het bord met twee paarden tegen twee lopers. Een gesloten stelling, en Dirk leek iets beter te staan. Maar na een paar onhandige zetten viel er een pion af en wit wist wel raad met de vrijpion die hem in de schoot geworpen werd. Z1 weer op achterstand.

Maar niet voor lang, want Rens bracht Z1 weer langszij. In wat wel eens de beste partij van de avond zou kunnen zijn moest hij lang trekken en duwen in een stelling met nog veel pionnen op het bord. In tijdnood kwamen er lijnen open en werd de zaak tactischer. Nu bleek zwart in de problemen te komen. Hij bood dus maar snel remise aan, maar Rens speelde onverstoorbaar verder en won een paar zetten later de dame. Een zeer verdiende zege!

En dus resteerde bord acht. Henri zag wit met pionnen opstomen, tot op g5 en h5. Het vervelende van zoiets is dat zwart bij elke zet weer moet bekijken of g6 dan wel h6 gevaarlijk is. Zoiets kost sloten tijd, en dus kwam er gierende tijdnood nog voor zet 30 bereikt was. Het materiaal was uitgedund tot dame/toren/paard, en Henri stond een tikje beter, zo leek het. Maar Henri dacht wel dat hij moest noteren (niet meer vanaf 5 minuten), en was daar zo druk mee dat hij overzag hoe wit gewoon een paard weggaf. De partij ging dus verder. Henri had eeuwig schaak in handen, versmaadde dat en bereikte een toreneindspel met pluspion. Er werden wat pionnen geruild, maar het goede plan vinden is met minder dan 60 seconden op de klok best lastig. Wit won zelfs zijn pion weer terug, waarna de vrede definitief gesloten kon worden en ook de wedstrijd in 4-4 eindigde. Beide teams hadden zoveel cadeautjes uitgedeeld dat het gelijkspel als een rechtvaardige uitslag werd beleefd: recht op meer had deze avond niemand.

Verslag derde ronde OKA (28-10=2022)

De zaal schudde op zijn grondvesten (door Piet Peelen)

Het HWC stond deze clubavond af en toe op zijn grondvesten te trillen. Uiteraard kwam dat door het spannende schaak, maar ook de dreunende bassen van het schoolfeest in de aula speelden een rol. Gelukkig was het een feest voor brugklassers, en die mogen nog niet zo laat blijven feesten. Rond tien uur kwam de zaal dan ook tot rust. Met negen partijen in het OKA hadden we een topopkomst en daarnaast waren er ook nog zes duels in de B-groep.

Akshaj bracht alle stukken goed in het spel. Bert kreeg een sterk veld voor zijn paard bij ongelijke lopers. Akshaj verloor een pion maar in een dubbel-toreneindspel had hij veel compensatie en met een uur minder nam Bert snel genoegen met remise.

Achyuth werd verrast met een scherpe variant. Die wilde dat weerleggen, en dat pakte faliekant verkeerd uit. Stan schaakte zeer doortastend en won soepel.

Martijn leek telkens de beste zet te vinden. John deed de zetten die bij zijn opzet horen, alleen leken ze net niet goed samen uit te pakken. De zwarte pionnen veroverden het centrum en zwart won.

Eric vond niet het goede plan tegen Jan's opzet maar het voordeel van Jan bleef vrij beperkt. Na een afwikkeling kreeg Eric weer kansen maar volgens de machine was het allemaal ruim binnen de remise-marge en de afloop was dan ook vreedzaam.

Paul-Peter opende sterk. Volgens PP miste hij op zet 15 de winst en gaf even later een pion en stelling weg. Op zet 30 gaf Jeroen hem plotseling een kans op gelijke stand. Maar die werd gemist, waarna het een kansloos lopereindspel met pion minder werd.

Gijs IJzermans-Marc Overeem

Volgens Gijs kwam Marc na een goede opening iets prettiger te staan. Vervolgens werd de partij scherper. Met een sterk pionoffer kreeg Marc een betere stelling. Het eindspel dat daarna ontstond was nogal onoverzichtelijk. Marc had toren, paard en vrijpion tegen toren en drie vrijpionnen. Dat moet gewonnen geweest zijn, maar er ging iets vreselijk mis en toen kwam de stelling hiernaast op het bord. Gijs speelde Kh3 en won.

Piet zocht tegen Sybolt naar voordeel, maar Sybolt wist zich te bevrijden. Daarna werd de partij een waanzinnige achtbaan waarin beiden een enkele kans misten alvorens de partij in een zetherhaling eindigde.

Onno pakte ruimte met een paard tegen een loper. Sander kon een pion winnen, zo hoorde ik op de fietstocht naar huis. In tijdnood sloeg hij op de verkeerde manier en de pluspion in het interessante toreneindspel bleek remise.

Laurens zette de partij goed aanvallend op. Ik ging hem mat zetten. Florian voorkwam dat door zijn paard aan de rand te zetten en 1 of 2 pionnen te offeren. Ik stond waarschijnlijk gewonnen maar speelde het niet handig waardoor het gelijk werd en in die gelijke stelling overspeelde hij me.

A1 speelt knap gelijk (8-10-2022)

A1 scoort eerste matchpunt in Meesterklasse (door Piet Peelen)

In de tweede ronde van de Meesterklasse heeft Zukertort Amstelveen een verdienstelijk gelijkspel behaald tegen de kampioen van 2015 en koploper in het coronajaar 2020, Charlois Europoort. Bij ons ontbrak Robert en bij hen vier Belgen die de EC voor clubteams speelden. Maar wij misten ook nog twee andere spelers, en dat werden er drie toen 's ochtends nog iemand zich ziek moest melden. Gelukkig konden Jeroen en Eric als invallers aantreden (waarvoor hartelijk dank aan het tweede, dat daardoor danig verzwakt werd). Maar Charlois was duidelijk favoriet.

Conor had pech want hij trof geen tegenstander. Vermoedelijk wilden ze hun tweede team niet teveel verzwakken. Dus na een uur stonden we een punt voor.

Eric hoorde pas vlak voor de partij dat hij met zwart op bord drie van het eerste mocht spelen. Tegen een sterke jonge IM voorwaar een pittige opgave. Eric koos voor een egelsysteem, maar dacht dat het correcte 17...La8 te passief was en koos voor Lc6. Dat liet echter het schijnoffer Pd5! toe en daarna verloor hij snel.

Florian Jacobs-Lucia Palomo Pascual
Florian Jacobs-Lucia Palomo Pascual
Soms pakken logische ontwikkelingzetten samen niet goed uit. Dat zag Florian met genoegen aan en hij bouwde een enorme aanval op en met 16.f6! brak hij de stelling beslissend open. 16.f6! Klaar. Nog vier op een diagonaal ook. 16... gxf6 17.Pf5 Dd8 18.Pg7+ Ke7 19.exf6+ Pxf6 20.Lg5 P8d7 21.Ph5 1–0

Martijn stond gelijk na de opening en zijn tegenstander offerde een loper voor twee koningsvleugelpionnen. Enkele zetten later volgde de bijwerkingsblunder Db3-b6 wat Dc4 toeliet. Dat kostte een stuk en de partij.

Sander speelde de opening prima en na dameruil ontstond een gelijke stelling. De tegenstander viel een pion aan waarop Sander ook een paard met tempowinst in het centrum had kunnen zetten. In plaats daarvan dekte hij de pion met zijn toren waarbij hij volledig overzag dat die weggejaagd kon worden. Niet veel later gaf hij op.

De Speelzaal (foto Wouter Simonis)
De Speelzaal (foto Wouter Simonis)
Arthur de Winter-Robin Lecomte
Arthur de Winter-Robin Lecomte
Arthur speelde een Siciliaan iets aanvallender dan zijn sterke opponent. We kijken mee bij het slot als hij door ruil een verdediger uitschakelt en de kwaliteit wint. 28.Lxe5 dxe5 29.Df7+ Dxf7 30.gxf7+ Kxf7 31.Lh5+ Ke7 32.Lxe8 Kxe8 33.Kc2 Kd7 34.Tg6 Tc5 35.Tf1 1–0

Jeroen speelde tegen hun ervaren en sterke teamleider. Met zwart verdedigde hij zich prima en na afruil van de paarden en een loper werd de stelling dichtgeschoven. Uiteraard tot remise besloten en een knap debuut van Jeroen!

Fitzgerald: Ik was op zich wel tevreden over de opening en middenspel. Ik heb hangende pionnen maar dat leek me goed verdedigbaar en later in het eindspel biedt dit kansen. Toen overzag ik de manoeuvre Pe7-d5 en toen was de partij wel over..

Piet speelde een gelijkopgaande Spanjaard. Toen hij het spel kon openen leverde dat een pion op. Dat had hij iets handiger kunnen doen, maar meer dan remise zat er niet in.

Sybolt: Tot zet 25 speel ik een goede partij en heb ik een winnende aanval (+7). Daarna mis ik van alles, maar houd wel controle over de partij. De computerevaluatie jojoot, maar komt niet onder de +2, winnend voordeel.

Daarmee scoorden we onverwacht het eerste matchpunt dit seizoen. Uiteraard werd dat gevierd ook bij het eten achteraf.

A2 verliest vierpuntenwedstrijd (8-10-2022)

A2 komt tekort tegen Promotie

De klasse waarin A2 speelt is sterk. Op papier zal A2 het tegen een aantal verenigingen heel lastig krijgen. Maar na de eerste ronde was de stemming optimistisch. Tegen een weliswaar niet helemaal compleet Max Euwe was tenslotte een 4-4 behaald. En Promotie was zeker niet sterker dan Max Euwe, dus er lagen kansen.

Een tegenvaller was wel dat A1 nogal wat spelers miste. Maar liefst vier man waren ziek, met vakantie of bij een buitenlands toernooi. Jeroen en Eric mochten dus aantreden in de Meesterklasse (waar Jeroen een knap en vitaal halfje scoorde). Olivier Marincic werd bereid gevonden om in te vallen vanuit A4.

A2 had het lastig, zo bleek al snel. De topborden konden dit keer geen voordeel halen. Aan de staart ging het ongeveer gelijkop. Laurens won heel snel nadat zijn tegenstander zijn stukken allemaal net verkeerd neerzette. Jan maakte een solide remise, hoewel Laurens vond dat hij had moeten doorspelen in een gelijke (volgens Jan) dan wel veel betere (Laurens) stand. Olivier bleek het niveau van de tweede klasse goed aan te kunnen: hij maakte een keurige remise. Achyuth had het lastig vanuit de opening. De tegenstander kreeg groot ruimte-overwicht en won.

Dus werd het 2-2 aan de lagere vier borden. De vier hoogste borden speelden allemaal nog, maar de bewolking op de borden nam zienderogen toe. Het donkerst werd het bij Esther, die in een zeer goede, misschien wel vrijwel gewonnen stand, in een vlaag van schaakblindheid alles weggaf. Zwart kon afwikkelen naar een pionneneindspel met pluspion, dat simpel gewonnen werd.

Maar aan de andere borden ging het nauwelijks beter. Jelmer kon ingaan op een zetherhaling, wilde eigenlijk doorspelen vanwege de achterstand, maar moest tot de conclusie komen dat de situatie in feite al reddeloos was. Jelmer nam dus toch maar remise en dat bleek terecht. Marc zat in een slecht eindspel, verloor een vitale pion en moest spoedig opgeven. PP verloor een pion, toen nog eentje, probeerde nog enig tegenspel te krijgen via een vrije a-pion, maar toen wit die onder controle had was het voorbij.

Een toch wel verdiende nederlaag. En een belangrijke, zo valt te vrezen. En of er de volgende ronde veel te halen valt is nog de vraag. Tegen de kanonnen van MACh zal het lastig worden.

A3 komt net te kort (8-10-2022)

Match tegen Moira/Domtoren komt te vroeg voor A3 (door Michiel Harmsen)

A3 is gepromoveerd en zal het dit jaar lastiger krijgen. Het team, dat bestaat uit een mix van ervaren spelers met aanstormende jeugd, begon dit seizoen met een thuiswedstrijd. Ikzelf speel dit seizoen voor het eerst in Amstelveen 3. Een aantal van mijn jeugdige teamgenoten ken ik al langer. Zo zit Aashray in dit team. Die zit ook bij mij in het trainingsgroepje voor stap 5, en ik voel me hem soms nauwelijks de baas. Rens had ik lang geleden in mijn stap 2 groepje en Pieter nog veel langer geleden in mijn stap 2 en 3 lessen. Ik vind het erg leuk nu samen met ze in een team te spelen.

Mijn eigen partij was makkelijk omdat mijn tegenstander het aangenomen damegambiet speelde maar niet kende en op zet 7 een stuk weggaf, waarna ik simpel won. Michel verving John, die op Kreta zat. Zijn tegenstander speelde helaas beduidend beter en Michel gaf op toen hij ook nog een stuk verloor in een al mindere stelling. Rens speelde een degelijke partij. Hij speelde met wit tegen een isolani. Na de opening stond hij goed, maar zijn voordeel verzandde. Uiteindelijk bleef een gelijkstaand toreneindspel over en werd tot remise besloten.

Aashray verloor eerst één pion, en daarna nog een tweede, waarna de partij niet meer te houden was. Philippe was vorig seizoen winnaar van de van Elmpt beker met een 100% score. Hij mocht daarom van teamleider Wim op bord 1 spelen. Helaas kwam hij met zwart in een opening terecht die zijn tegenstander erg goed kende: de Bronsteinvariant van de Caro-Kann doorschuifvariant. Philippe snoepte twee pionnetjes maar werd vervolgens in een koningsaanval hardhandig van het bord gezet. Op zich een goede partij van Philippe, waarin hij zich taai verdedigde tegen een goed spelende tegenstander. U kunt de partij hiernaast naspelen. Ik vond de partij ook boeiend omdat ik dit seizoen al twee keer heb verloren bij de schaakclub Weesp door teveel pionnetjes te snoepen en in een aanval ten onder te gaan.

Daarmee bleven de partijen van Akshay, Wim en Pieter over bij een stand van 3½-1½ in ons nadeel. Ik ben dan altijd geneigd voor Wim alvast een punt te tellen, zelfs als de stelling nog redelijk in evenwicht is. Toen Wim dreigde een kwaliteit te winnen offerde zijn tegenstander een paard tegen twee pionnen. Met een sterk paard was de rest verder techniek. Volgens Wim meende zijn tegenstander gewonnen te hebben gestaan. Wim vermoedt dat dit stellingsoordeel meer was gebaseerd op wensdenken, gevoed door een halfopen h-lijn en tegengestelde rokades. Volgens hem verzwakte de aanvalsdrang van zijn tegenstander zijn stelling teveel, wat uiteindelijk resulteerde in een beduidend minder staand eindspel.

Akshay won een kleine kwaliteit, waarna zijn twee paarden twee verbonden vrijpionnen ondersteunden. Dat was genoeg voor winst.

Daarmee hing alles van Pieter af. Lange tijd ging zijn partij gelijk op, maar op een gegeven moment had hij wel een vervelende geïsoleerde dubbelpion op de damevleugel. Daar verloor hij uiteindelijk dan ook een pion. Er ontstond een eindspel met dame en loper voor Pieter tegen dame en paard voor zijn tegenstander, met ieder nog wat pionnen. Pieter deed nog een pionnenstorm tegen de koningsstelling om nog eeuwig-schaakmanoeuvres in de stelling te brengen. Toen de dames geruild werden was het eindspel met pion achter niet meer te houden. Daarmee verloren we dus nipt.

Teamleider Wim was bijna tot de eerste tijdcontrole best druk bezig met zijn partijen, daarom had hij niet veel van de andere partijen van het team meegekregen. Maar, zo zei hij, Moira Domtoren 2 is volgens mij sowieso één van de sterkere tegenstanders in onze poule. Daarom is het jammer dat we ze nu al tegenkomen. Mochten we pas in maart volgend jaar tegen ze gespeeld hebben, dan zou het resultaat heel goed omgekeerd hebben kunnen zijn. Onze jeugd heeft nu eenmaal veel groeipotentieel. Dus misschien worden we dan nu geen kampioen, maar we laten na deze valse start zeker nog van ons horen!

A4 verliest debuutwedstrijd (8-10-2022)

A4 verliest van LSG 6 (door Danny Kool)

Het was zeer moeilijk om Zukertort 4 als een compleet team achter de borden te krijgen. En dat terwijl we eerder dachten een vierde en een vijfde team in te schrijven. Enkele spelers gaven jammer genoeg pas een week van tevoren aan toch niet in deze competitie te willen spelen, waardoor we een heel team moesten terugtrekken, een boete kregen als club en de hele opstelling weer opnieuw moesten regelen. En van de jeugdspelers waren er deze eerste ronde gewoon veel verhinderd. Dank aan Henk Boot en Michiel Blom die tijdens mijn vakantie veel werk hebben verzet waardoor er wel acht spelers beschikbaar waren.

Olivier Marincic speelde in A2 mee omdat er door een ziekmelding bij A1 op zaterdagochtend toch geschoven moest worden. En Anika kon gelukkig nog net op tijd de plek van Olivier weer invullen toen haar hockeywedstrijd om 13:30 was afgelopen.

Dan de wedstrijd, daar gaat het tenslotte om, je zou dat bijna vergeten. De wedstrijd was eigenlijk een feestje, omdat maar liefst zes van onze spelers hun officiële debuut maakten in de KNSB-competitie. Dat waren Anika Bagga, Hidde Bakker, Neev Patil, Palash Shah, Nivedita Kumar en Reyansh Kakrana. Allemaal gefeliciteerd, fantastisch om jullie voor de club ook in deze competitie aan boord te hebben.

Op rating zouden we een zware wedstrijd gaan krijgen. LSG had gemiddeld 300 ratingpunten meer dan Zukertort en op de borden 5, 6 en 7 werd dit ook bewezen. Neev, Palash en Nivedita deden hun best maar konden niet voorkomen dat de tegenstander won. Zo stonden we vrij snel 3-0 achter.

Hidde speelde Schots en stond eigenlijk heel erg goed met aanvalskansen, maar na afruil van dames was het paardeindspel voor Hidde verloren, en daarmee kwamen we 4-0 achter. Reyansh speelde een ijzersterke partij. Zijn tegenstander werd volledig gekraakt in een koningsaanval en zo zorgde hij voor ons eerste punt!

Anika had het met zwart op bord 1 lastig. Ze speelde het Wolgagambiet, maar op een of andere manier kreeg juist wit voordeel op de damevleugel waardoor ze zwaar onder druk kwam. Ze verdedigde zich heel goed met alles wat ze had en wist een remise uit het vuur te slepen, heel knap.

Hierdoor stonden we 4½-1½ achter en daarmee was de match al door LSG gewonnen. Ikzelf speelde op bord 3 met zwart. De dames werden al vrij snel geruild, maar nadat ik niet goed oplette verloor ik een kwaliteit. Gelukkig kon ik deze vlak daarna weer terugwinnen door net zo'n soort truc. Het eindspel stond voor mij wel ietsje beter door een pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar ik besloot toch het remise-aanbod van mijn tegenstander te accepteren omdat de match al was beslist.

Hanneke Elgersma speelde op bord 2 met wit de hele partij sterk en was steeds in het voordeel. De tegenstander verdedigde taai maar het uiteindelijke toreneindspel was voor hem niet meer te houden.

Hiermee was de eindstand 5-3. Op naar de volgende wedstrijd op 5 november in Leiderdorp deze keer.

Z1 wint eerste wedstrijd (7-10-2022)

Z1 wint tegen incompleet Boven IJ

Z1 was niet helemaal compleet, deze eerste avond van de SGA-competitie. Maar er waren in elk geval wel acht spelers, en de kopborden werden bezet door Marcel en Michiel, twee spelers die hun sporen op het bord al decennia verdiend hebben. Helaas was er voor hen niets te doen, deze avond. Boven IJ bleek niet meer dan zes spelers in het veld te kunnen brengen. Zo stond het dus al 2-0 voor er begonnen was.

Als wedstrijd werd het daarna nooit meer spannend. Wessel overrompelde zijn tegenstander op de koningsvleugel en won vlot. Bas had na een zet of 20 met zwart al twee verbonden vrijpionnen op b3 en c2. Daarna won de stelling bijna vanzelf. Een solide remise van Olav bracht daarna de matchpunten al binnen.

De drie hogere borden (van de borden die wel gespeeld werden) lieten wel langdurige strijd zien. Henk vergiste zich echter kort na de opening, verloor een cruciale pion, en liep daarna, om maar eens wat voetbaljargon te gebruiken, de rest van de partij 'achter de feiten aan'. Het bleef het enige volle punt voor Boven IJ. Henri won in iets betere stelling een pion, toen nog eentje, en daarna kwam er nog een mataanval overheen. Eric had miniem voordeel, piekerde te lang over een verborgen winst (die er niet was) en kwam in tijdnood tegen de vlot spelende tegenstander. Na een zet of 40 kwam er een toren+paard-eindspel op het bord warin wit een pluspion had. Maar zeker zo belangrijk was dat wit nog 45 minuten had en Eric nog 45 seconden. Stug keepend 'op increment' (dat in de SGA maar 15 seonden bedraagt) wist Eric het hoofd nog juist boven water te houden. Na maar liefst 80 zetten werd de vrede getekend.

Een aardige start, maar tegen een zo verzwakte ploeg zegt dat natuurlijk niet zo veel. Over een aantal weken zal ENPS 2 waarschijnlijk een veel geduchtere opponent blijken.

OKA, 2e ronde (23-9-2022)

Veel spannende partijen in OKA (door Piet Peelen)

De tweede ronde van het Open Kampioenschap van Amstelveen telde zeven partijen. Een meer dan de vorige keer! In de keizergroep werden negen partijen gespeeld. Zo is er heel wat te zien als je een rondje loopt wanneer je niet aan zet bent.

Onze jeugdspelers schitterden in het begin van de avond! Achyuth is in topvorm: vorige week met het tweede remise en nu speelde hij ook uitstekend! Bert probeert nieuwe dingen uit en daar is ons OKA natuurlijk heel geschikt voor. Hij moest kiezen zijn loper voor een paard af te ruilen of niet. De loper erop houden kostte een tempo en Achyuth kreeg daarna dezelfde keuze en die ruilde onmiddellijk af. Dat leverde een dubbelpion op en vervolgens won hij een belangrijke centumpion. Bert zag spoedig geen kansen meer en Achyuth mocht zijn eerste overwinning noteren!

Akshaj behaalde ruimtevoordeel in het centrum dat werd dichtgeschoven. Daarna ging hij in de aanval op de witte koning en dat zag er zeer gevaarlijk uit! Jan is echter een zeer sterke verdediger en speelde zijn toren terug om te helpen. Akshaj won een pion, edoch dat kwam hem duur te staan. Jans toren was nu opeens actief en de kansen waren volledig gekeerd. Jan won, maar een veelbelovend debuut van onze tienjarige!

Robert kreeg een betere pionnenstructuur op de damevleugel en stond wat beter. Vrijdagavond speelt onze kopman niet met dezelfde energie als op zaterdag, zoals de meesten van ons. Robert geniet en zorgt voor gezelligheid met een praatje op de gang en gooit er af en toe een meesterlijke suggestie uit bij de analyse van de partijen. Paul-Peter verdedigde zich heel goed en mocht een eervolle remise noteren.

Olivier en Laurens speelden een gelijkopgaande partij. Olivier kwam na uren strijd in een eindspel met toren en paard twee pionnen voor. Laurens had compensatie met zijn toren op de tweede rij en bracht zijn koning in de aanval. Toen die de derde rij bereikte liet Olivier zich sportief mat zetten.

Stan van Gisbergen-Piet Peelen
Stan van Gisbergen-Piet Peelen

Stan bouwde een mooie aanvalsstelling op en zocht naar het beslissende paardoffer om de koningsstelling open te breken. Toen hij uiteindelijk het ros offerde was de situatie kritiek. Piet miste de winnende verdediging, maar Stan moest wel iets bewijzen.

De engine liet thuis de oplossing zien met een briljant torenoffer, Te6!! Zelf de torens ruilen (Txe8+) had redelijke remisekansen gegeven, maar tempoverlies ( Te7 ) schonk Piet de winst. Het is maar waar je Te1 neer laat ploffen...

Martijn vd Eijk-Sybolt Strating
Martijn vd Eijk-Sybolt Strating

Sybolt opende sterk en Martijn bracht noodgedwongen zijn tweede kwaliteitsoffer in een week tijd! Even een plaatje om dat te illustreren:

Een spannende stelling, maar Sybolt wist zijn loper te ruilen voor het sterke witte paard. “Ik dacht dat ik het eindspel had moeten winnen.” Martijn verdedigde zich als een leeuw en wist tegen middernacht de remisehaven te bereiken.

Onno Elgersma-Eric Roosendaal
Onno Elgersma-Eric Roosendaal

De langste partij van de avond was die tussen Onno en Eric. Eric offerde een pion ("dat heb ik zo'n twaalf jaar geleden ook ooit eens gespeeld") en kreeg prachtige compensatie. Onno gaf wijselijk het kleinood terug, maar moest om de partij in leven te houden ongelijke lopers toestaan. Onno bleef het terecht proberen, al was het maar omdat Eric vanaf zet 30 op increment zat te spelen.

In deze stelling dacht Onno even na. Eric zag dat na 41. h5 Kxf4 42. h6 gxh6 een stuk verliest wegens Ld3!. Een minuutje later kwam inderdaad 41. h5 Kxf4(?). Er was niets tegen gewoon pakken op h5. 42. h6 gxh6?? En nu is het echt mis. Een moment van kalmte zou alsnog de remise opgeleverd hebben via het simpele 42... Txe4! 43. h7 Txe6 44. h8D Te5 met totaal onkwetsbare burcht. 43. Ld3! Oeps! In de tijdnood was Eric deze weer even vergeten. 43... Tb4 44. Txf6 en wit hield alles bijeen met Tf2 waarna de a-pion de winst bracht.

Zukertort verliest bekerfinale (20-9-2022)

Zukertort verliest finale Gouden SGA-cup

Het was in feite nog een restant van vorig seizoen. Toen moest er vlak voor de zomer nog zo veel ingehaald worden dat deze wedstrijd er even bij inschoot. Maar op 20 september werd dan toch de finale van seizoen 2021-2022 gespeeld. Zukertort moest het opnemen tegen Caissa. Aan beide zijden was er een sterke bezetting, al was Zukertort op papier wel favoriet.

Helaas, de praktijk bleek weerbarstiger. Arthur speelde remise aan het kopbord, en Sybolt won, maar de laatste twee borden gingen verloren, zodat Caissa de Gouden Cup in ontvangst mocht nemen.

Zukertort Amstelveen2249Caissa21851½-2½
Arthur de Winter2315Arno Bezemer2270½-½
Sybolt Strating2300Cor Croese21591-0
Stan van Gisbergen2304Alje Hovenga21690-1
Paul-Peter Theulings2076Paul Hummel21550-1
A1 eervol ten onder in Meesterklasse (17-9-2022)

Tweevoudig kampioen LSG te sterk voor A1 (door Piet Peelen)

Zukertort Amstelveen is na zeventien jaar terug in de meesterklasse. Onze hartelijke dank voor de extra promotieplek aan En Passant, dat na alle successen een stapje terug doet. Wij gaan genieten van partijen tegen sterke tegenstanders en kijken waar onze sportieve grenzen liggen. Uit tegen LSG Leiden speelden Arthur en Fitzgerald twee weken eerder.

Arthur speelde voor de tweede keer in zijn jonge leven tegen een grootmeester. Dat deed hij prima en als hij een geofferde pion had teruggepakt had hij een erg gunstig eindspel gekregen. Arthur hield de aanval gaande maar met weinig tijd pakte hij een pion terug, waarop de tegenstander de winst pakte middels twee verrassende terugtochten met een paard en loper.

Fitzgerald speelde naar eigen zeggen na de opening een 'rotzet'. Zijn tegenstander kon winnen, maar alleen als hij kon toveren als Tal. Uiteraard deed hij dat niet en daarna was het remise.

Twee weken later was de lange zonnige en droge zomer verdreven door een welkom weekje regen. Het denksportcentrum zat vol met zo’n honderd schakers en een damwedstrijd.

Mark van der Werf-Martijn van der Eijk
Mark vd Werf - Martijn vd Eijk

Martijn begon vlak na de opening te combineren: 1... Pxd4 2.Pxd4 Dc3 met aanval op het gepende paard. De witspeler was hier duidelijk door verrast en ging lang nadenken. Na zo'n half uur vond hij de enige zet 3.Ld5! Nu volgde 3... Pxd5? 4.Lxd8 Pe3 maar na de achteruitzet 5.Pe2! bleef wit de kwaliteit voor en won uiteindelijk het eindspel. Na 3...Lxd5! 4.Tc1 Dxa3 5.Pc2 Dc5+ 6.Le3 Dd6 7.exd5 Pxd5 heeft zwart drie pionnen voor de loper en staat het gelijk.

Sander overzag vroeg in de partij een tegenaanval en stond prompt verloren. Een kans enigszins terug te komen werd gemist. Een gebrek aan wedstrijdritme na de vakantie.

Conor O'Donnell-Jelmer Jens
Conor O'Donnell - Jelmer Jens

Conor maakte zijn debuut met een knappe zege! Hij speelde de opening goed en aanvallend. Zijn tegenstander stond onder druk en vond de enige verdediging middels een kwaliteitsoffer. Een passieve paardzet gaf het voordeel weg, maar de tegenstander was in tijdnood gekomen. Toen sloeg onze Ierse vriend toe: 32.Lh3! Rxc6 is a very challenging threat to deal with. 32...Pce5 33.Pxc5? Very many lines to calculate in a time scramble. 33.Pa5!? was more accurate. 33...Lb7 34.Le6+ Kh8 35.Td6 Lf8 36.Lxd7 The previous moves in the sequence were all basically forced. 36...Txc5?? 36...Tc7! 37.Pxb7 Txc1 38.Td5 Pc4 gives Black enough play to hold a draw. 37.Txc5 Lxd6 38.Txb5 Pf3+ 39.Kf2 1–0

Piet Peelen-Casper Schoppen
Piet Peelen - Casper Schoppen

Piet speelde een gelijkopgaande partij en hij kreeg een mogelijkheid: Uiteraard wilde ik 32.Pe4 Dg6 33.Dd8 spelen, maar zag niets na f6. Samen in de analyse keken we hier lang naar en bleken we roestig. Na 34.Dc7! is de dame binnengedrongen en staat wit op winst. Wel lang gekeken, maar niet gezien. Ik speelde voorzichtig 32.Df4 Dc2 en nu kan Dd4, Dd2 of Dc1. Maar ik dacht dat 33.Td2 Dc1+ 34.Kg2 ook kon. Maar nu volgde een vierde staptrucje 34...Pe3+! en zwart won.

Rudy van Wessel-Sybolt Strating
Rudy van Wessel - Sybolt Strating

Rudy van Wessel-Sybolt Strating
Rudy van Wessel - Sybolt Strating

Op bord zes werd werd een heel bijzondere partij gespeeld. Vanaf het begin werden originele paden gevolgd en ik vond beide spelers zeer geïnspireerd spelen. Sybolt offerde een loper voor een koningsaanval die hij succesvol afrondde. Terecht kreeg hij de schoonheidsprijs voor de mooiste partij in de gehele competitie van de dag! Geniet mee met zijn analyse!

1.d4 d5 2.Lf4 c6 3.e3 Lf5 4.c4 e6 5.Pc3 a6 6.c5 g5 7.Le5 f6 8.g4 Le4 9.Lxb8 Lxh1 10.Lg3 Na zes pionzetten en Lf5-e4xh1 was het eerste diagram ontstaan. Ik kon mijn loper niet terugtrekken, vanwege 10... Le4? 11. Pxe4 dxe4 12. Db3 Dd7 13. Lc4 Kf7 en als zwart nu tijd krijgt voor Pe7-d5 dan gaat het wel, maar er volgt 14. Lxe6+! Dxe6 15. Dxb7+ Pe7 16. Dxa8 Ik besefte dat ik actief moest spelen en wit bezig houden, zodat hij geen tijd had om mijn loper op te halen.

10... b6 11. b4 h5 12. h3?! 12. gxh5 Ph6 gevolgd door Pf5 12... hxg4 13.hxg4 Kf7 14. f3 e5. De computer is zeer gecharmeerd van f5, voorafgegaan door a5. Ik had andere ideeën. 15. Ph3? Dit houdt mijn idee niet tegen, zodoende was ik al winstvarianten aan het uitrekenen! Maar alles uitrekenen lukte niet. Was ik te optimistisch of miste ik iets? En wint het simpelere a5 niet, omdat wit geen a3 meer kan spelen? (15... a5 16. a3? axb4 17. axb4 Txa1 18. Dxa1 Lxf3) 15... a5 is echter veel minder dwingend, ik ga ervoor! De computer is het helemaal met me eens. 15... bxc5! 16. bxc5 Da5 17. Tc1 de dame kan niet c3 en f3 dekken en Kd2 is geen verbetering ten opzichte van de partij. 17... exd4 18. exd4 en het tweede diagram is bereikt.

18... Lxc5! In eerste instantie was ik 18...Te8+ van plan, maar ik zag geen directe winst na 18... Te8+ 19. Kf2 Lxc5 20. Kg1. Dan maar de zetten omdraaien en wederom is de computer het volledig met me eens. 19. dxc5 Te8+ 20. Kd2 20. Le2 Txh3 20. Kf2 Dxc5+ 20... d4 21. Lc4+ Deze voor de hand liggende zet, geeft de computer als verliezend. De computervariant is 21. Db3+ Kg7 22. Pxg5 dxc3+ 23. Txc3 fxg5 24. Db7+ Pe7 25. Le5+ met voordeel voor zwart 21... Kg7 22. Dxh1 dxc3+ 23. Txc3 Te3! 24. Ld3 Pe7 25. Kxe3 Dxc3 26. Ld6 Pd5+ 27. Ke2 Te8+?! 28. Le4 Dc2+ 29. Kf1 Pe3+ 30. Kg1 Dd1+ 31. Kh2 De2+ 32. Kg1 Th8 de toren gaat weer terug naar de h-lijn en de witspeler had genoeg gezien. 0-1

Stan "Ik stond niet zo goed als ik dacht, maar ook niet zo slecht als ik dacht, tot ik alles weggaf in een zet." Het was een spannende partij met mogelijkheden voor beide spelers die lang gelijk opging. Stan had een centrumpion moeten dekken, want zijn aanvalsactie op de koningsvleugel bracht niet het gewenste resultaat.

Gijs IJzermans-Edwin van Haastert
Gijs IJzermans - Edwin van Haastert

Florian kreeg een geïsoleerde pion en had daar te weinig activiteit tegenover. De beoordeling jojo-de heen en weer tussen gelijk en voordeel voor wit. In tijdnood kon de jojo naar winst voor zijn tegenstander uitrollen, maar opnieuw kwam die terug. Nadien dacht de witspeler aan winstkansen die er inmiddels niet meer waren en maakte een fout. Genadeloos won Florian in de tegenaanval.

Gijs speelde een prima partij. In het middenspel gaf hij een loper voor een paard en kreeg centrale controle. Toen bracht hij zijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel naar voren: 28.Dc1! Lg6 29.Td2 Dc8 30.Pxe7+ Txe7 31.h5 zou de loper hebben gewonnen! Na 28.Pde3 Lg6 29.f4 Lxf5 was de loper ontsnapt en de stelling gelijk, maar lastig te spelen. In tijdnood verloor Gijs de controle over de stelling en de partij.

Al met al een eervolle 3½-6½ nederlaag tegen de tweevoudig landskampioen. Met als extra genoegdoening die schoonheidsprijs voor Sybolt!

A2 opent met fraai gelijkspel (17-9-2022)

A2 houdt sterk Max Euwe op 4-4

Goed, A2 was compleet, en een aantal spelers leek goed in vorm. Met jong talent Achyuth in de opstelling hoefden we niet al te pessimistisch te zijn. En verre uitwedstrijden brengen vaak het beste in een team naar boven. Anderzijds, SG Max Euwe zat vorig jaar nog een klasse hoger, en bracht per bord zo'n dikke honderd elopunten extra mee.

Maar teamleider Eric kon toch na een paar uur al voorzichtig optimistisch worden. Alleen bij Laurens leek de situatie zorgelijk. Jeroen had een aardige stelling en bovendien ruim een half uur meer. Jelmer stond heel actief, en even later won Marc via een slimme combinatie zomaar een pion. Maar het meeste bekijks trok de stelling van Achyuth. Hij gebruikte zijn tijd goed, en wist de volgende fraaie aanvalsstelling op te bouwen (diagram links):

Achyuth Aravindhan-Peter Bolwerk Achyuth Aravindhan-Peter Bolwerk

Zwart dacht hier een klein half uur na - wat doe je tegen de dreiging Txf6? De computer vindt de onwaarschijnlijke variant 22... h6 23. Lxh6 Tfd8! 24. Le3 Td7 en nu het waanzinnige 25. Txf6 Lf5!!. Het mat is geblokkeerd, de witte toren op f6 is gepend en de loper op d3 is ook al gepend. Zwart gaat al zijn materiaal terugkrijgen en het staat gewoon gelijk. Dat speelde zwart uiteraard niet, hij deed 22... e4 23. Lxe4 Lf5 gebruik makend van de kwetsbare loper op e3. Achyuth pakte de kwaliteit met 24. Lxa8 Dxe3+ en hier had hij Kh1 moeten spelen want na het logische 25. Df2? had zwart de beschikking over het ultra-coole 25... Pg4! en zwart wint de kwaliteit terug. Zwart speelde echter 25... Dxb3? 26.Dxf5 Txa8 27. Df3 Dxf3 28. Txf3 en nu had wit een lastig maar technisch gewonnen eindspel. Een zet of 10 later kwam de stelling van het rechterdiagram op het bord. Zwart dreigt weliswaar vervelend Pc4, maar hier had Achyuth de kroon op het werk kunnen zetten met de kleine combinatie 36. Tc6 Pc4 37. a4! Pxb2 38. a5! en de witte a-pion gaat zwart zijn paard en de partij kosten. Nu werd de partij een zet of 20 later remise.

Ondertussen scoorde A2 wel degelijk aan een paar andere borden. Jelmer had enorme druk met twee torens over de e-lijn, zette alles goed neer en wist zwart nog ruim voor de tijdcontrole over de rand te duwen. Bij Laurens ging het mis nadat hij een paard op de damevleugel had laten verdwalen, en Esther verloor een lastige stelling waar al haar stukken steeds net op de verkeerde velden stonden. Wat er bij Jeroen gebeurde deed de Amstelveners echter weer opveren. De tegenstander speelde traag maar wel goed. Dat dwong Jeroen tot serieuze denkpauzes, en zo slonk het halve uurtje voorsprong zienderogen. Zozeer zelfs dat Jeroen in grotere tijdnood kwam dan de witspeler. Die stond goed, miste wat kansen, maar won wel twee stukken voor een toren. Maar toen bleken zijn resterende stukken ineens allemaal totaal verkeerd te staan. Jeroen won een stuk - wit dacht dat nog te kunnen verhinderen, maar ja, toen was het ineens mat in één.

Stand weer gelijk dus, en dat bleef zo nadat Jan een gelijkwaardige remise binnenbracht. Twee borden te gaan. PP stond misschien gelijk in een verraderlijk eindspel waarin beide spelers twee lopers en een toren hadden. Marc had eerder een pion gewonnen, maar er waren ongelijke lopers die de winst problematisch maakten. Maar toen kreeg Marc zomaar een tweede pion in de schoot geworpen doordat wit een kleine overbelasting overzag.

A2 mocht dus zelfs even op winst hopen, maar helaas ging het bij PP toch nog net mis. Zwart won een pion, wikkelde af naar een lopereindspel en daarin bleek dat zijn pion net een enkel zetje sneller aan de overkant was. Marc moest dus het matchpunt redden. Dat vergde nog wel een boel nauwkeurige zetjes, maar dat bleek Marc wel toevertrouwd.

Een bemoedigende 4-4 dus, en het halve team vierde dat nog even bij een lokale pizzeria. Het gesprek werd daarbij zeer levendig gehouden door Achyuth. Want er mogen 10-jarigen zijn die verlegen en zwijgzaam zijn, tot die categorie zal niemand Achyuth ooit rekenen...

OKA verslag ronde 1 (2-9-2022)

OKA ronde 1: Stan wint met torenoffer (door Piet Peelen)

Een nieuw seizoen begon met de start van het Open Kampioenschap van Amstelveen. Bij de jeugd is het altijd lekker druk, maar bij de senioren werden de afgelopen jaren steeds minder partijen gespeeld. Bij het eten na de promotie van het eerste team naar de Meesterklasse zei Sander dat het eigenlijk veel belangrijker is om de opkomst op de clubavond te verbeteren. Hij vond gewillige oren en goede intenties werden in concrete plannen vertaald. Het begin is hoopgevend!

In de B-groep spelen temidden van ervaren senioren enkele van onze jeugdige spelers. Ik werden zeven partijen werden gespeeld.

Uiteraard kon niet iedereen meteen de eerste avond en dus werden de nodige byes genoteerd in de A-groep. Marc Overeem is deze zomer uitstekend in vorm en scoorde een remise tegen IM Robert Ris. Die zag geen kans op meer en dat komt niet vaak voor. Piet Peelen kreeg een dame-eindspel met een pluspion waarin Paul-Peter Theulings een remisekans miste. Bert Kampen kreeg actief stukkenspel met een geïsoleerde pion. Florian Jacobs wist die activiteit langzaam te beteugelen en kwam een pion voor. In het verre eindspel won hij de partij.

Jong talent Achyuth Aravindhan speelde de opening actief. Na enkele voorzichtige zetten opende hij het spel en daarop reageerde Sander Los met een krachtige tegenaanval die hem snel de zege bracht. Jan Helsloot opende dynamisch in de stijl van Kasparov. Sybolt Strating wist het tij echter te keren en scoorde het punt.

Bijna iedereen stond te kijken naar de spannende ontknoping van de laatste partij. Stan van Gisbergen ging in de aanval met een torenoffer, maar Jeroen Schoonackers verdedigde zich aanvankelijk goed. In razende tijdnood volgden onvermijdelijk enkele fouten en Stan profiteerde van de laatste, zoals u hieronder ziet.

Z1 eindigt in middenmoot (17-6-2022)

Z1 verliest laatste wedstrijd

Z1 had het niet helemaal, dit seizoen. Veel matige wedstrijden, vaak een net-niet gehalte. Promotie leek a priori vrij lastig, maar de eerste wedstrijd werd wel gewonnen. Met de kanttekening dat dit tegen een zeer incompleet team was, dat zich kort daarna terugtrok, waardoor degradatie ook meteen uit beeld was. Daarna werd er een paar keer gewonnen, een paar keer verloren, en zo eindigde Z1 wat kleurloos in de middenmoot.

De laatste wedstrijd, tegen koploper Caissa 4, op de allerlaatste clubavond van dit seizoen (uitgesteld vanwege u-weet-wel) was vrij illustratief. Een paar vrij kleurloze remises bij Marcel en Harold. Twee felomstreden remises bij Henri en Eric. Maar ook twee nederlagen bij Jan en Timothy. Zo was het al 4-2 voor Caissa, dat daarmee in feite al kampioen was. Al was dat op dat moment nog niet helemaal zeker, want een concurrent speelde op dezelfde avond, en als die met een monsterscore zouden winnen (wat niet gebeurde) dan was 4-4 voor Caissa net niet genoeg.

Die 4-4 zat er misschien nog in, want Henk had een gewonnen paardeindspel, en Michiel stond weliswaar minder, maar als beide spelers op increment spelen kan er nog van alles gebeuren. Maar helaas, Henk liet de winst glippen en daarmee was de zaak direct gelopen. Caissa kon feestvieren, maar moest zich nog even inhouden tot het laatste bord klaar was.

Michiel vocht nog voor wat hij waard was, en het werd nog een aardig spektakelstuk voor de toeschouwers. Na een zet of 40 zat Michiel met een pion minder in een wat benarde positie, zonder dat wit nou echt een snelle winstweg had. Michiel hield het hoofd koel, en zo rond zet 60 kwam er een eindspel van toren en paard op het bord, dat remise leek. Wit had ineens een penning, die geen penning was, maar Michiel dacht van wel en raakte zijn paard kwijt. Toch stookte hij nog wat onrust met een vrijpion, en die bleek dreigend genoeg om wit zo ergens rond zet 80 op zijn beurt van de kook te brengen. De pion liep ineens door en wit gaf hoofdschuddend op.

Caissa dus kampioen. Een schril contrast met Zukertort, dat op papier nota bene een iets sterker team heeft, maar niet alleen deze wedstrijd met 3½-4½ verloor, maar in de eindstand met een karige 5 uit 6 in de grauwe middenmoot eindigt. Zoals gezegd, de spelers hadden het niet echt, dit seizoen. De meesten scoorden 50% of daar vlak bij. Alleen kopman Michiel kwam dankzij die laatste zege op +2 uit: 3½ uit 5 is aan bord 1 alleszins verdienstelijk. Voor de meesten had dit toch nog wat gebroken seizoen ook het onwennige van de terugkeer naar weer een beetje normaal. We zullen maar afwachten of dat zo blijft, en hopen op betere tijden in het volgende seizoen.

Zukertort terug in Meesterklasse (11-6-2022)

Zukertort Amstelveen promoveert! (door Piet Peelen)

Na een spannende wedstrijd bij Caissa-Eenhoorn is Zukertort Amstelveen gepromoveerd naar de meesterklasse. Door de verrassende stap terug van En Passant was er met nog twee ronden te gaan opeens een extra promotieplaats. Beide kandidaten daarvoor troffen elkaar in de slotronde in Hoorn.

Eigenlijk zou deze ontmoeting in november plaatsvinden op de dag voor de lockdown. Teamleiders Tom Balla en Jelmer Sminia waren de dag ervoor het snel eens dat de wedstrijd uitgesteld moest worden. Ik was er blij mee, want voor het eerst in mijn leven wilde ik eigenlijk geen partij schaak spelen.

Nu was het een fraaie zomerdag. Buiten staan podia voor de Hoornse Stadsfeesten, maar gelukkig niet in onze straat. Caissa-Eenhoorn had voor deze gelegenheid bij Chez Dick een zaal achter een café in de binnenstad geregeld. Wedstrijdleider Theo Wijers was zeer attent om het rumoer in het voorcafé binnen de perken te houden en zorgde dat de airco tijdig werd aangezet. Caissa-Eenhoorn won de eerste zes(!) wedstrijden van dit seizoen, waarna kampioen Paul Keres (gefeliciteerd!) uiteraard veel te sterk was. De vorige ronde verloren ze nipt in Voorschoten, dat daarmee degradatie voorkwam. Dat betekende dat wij aan een gelijkspel genoeg hadden.

Daan Zult-Stan van Gisbergen
Daan Zult-Stan van Gisbergen

Het duurde lang voor de eerste uitslag werd genoteerd. Florian trof een uitstekend voorbereide tegenstander die de kwaliteit offerde voor een sterke pion. Het paard dat zijn stelling binnensprong sloeg hij eraf met zijn toren en de uitgedunde stelling werd remise gegeven.

Piet wist niets te bereiken en legde zich daar bij neer. Zwart probeerde nog iets te bereiken alvorens na zetherhaling de volgende remise op het wedstrijdformulier stond.

Stan accepteerde een pionoffer waarna hij te optimistisch werd. Zijn tegenstander kon een gewonnen eindspel bereiken, maar koos ervoor de aanval door te zetten. Dat had succes, maar, zoals u hiernaast ziet, beide spelers hadden een tegenaanval gemist die Stan terug in de partij had kunnen brengen. 22... gxf6? en wit won in de aanval. Maar na de tussenzet ... Ta4! zou zwart weer volop hebben meegedaan.

Marc Overeem-Robin Duson
Marc Overeem-Robin Duson

Marc speelde een uitstekende partij tegen de winnares van groep B van het Limburg Open van vorige week. Een pionoffer wist hem niet te verontrusten en met vaste hand speelde hij zijn stukken naar de optimale velden. Vervolgens rekende Marc prima uit hoe hij zijn initiatief door kon drukken zonder tegenkansen te geven. 27. Pxe5! a3 28. b3 Txb3+ Een wanhoopsoffer. 29. axb3 Dxb3+ 30. Ka1 Tb6 31. Pd3! h6. Droevige noodzaak, het paard staat gepend vanwege het mat op de onderste rij. 32. Pxc5 dxc5 33. Dc3 1-0

Arne Moll-Fitzgerald Krudde
Arne Moll-Fitzgerald Krudde

Fitzgerald wilde een biertje drinken na afloop en nam voor het eerst de trein. Dat doet hij nooit meer! Zelfs 13 minuten overstaptijd op Amsterdam CS was niet genoeg en hij arriveerde een half uur later en kon meteen achter zijn bord plaatsnemen. Hij fianchetteerde zijn loper waarop zijn opponent in de stijl van Fischer-Robatsch met een vernietigende aanval dreigde. Tja, daar zit je dan. Wat te doen? Gelukkig is Fitz een zeer creatieve speler en hij wist een snelle ramp af te wenden, maar gevolg was een ontwikkelingsachterstand. Met een stukoffer had wit een onstuitbare aanval gekregen, maar gelukkig zagen beide spelers dat niet. Na een ogenschijnlijk keurige verdedigende zet vond hij een verrassende doorbraak in het centrum die hem groot voordeel bracht. Na wits Tc1 kwam plotseling 26... e5! 27.dxe5 d4! De truc is dat wit niet mag slaan met 28. cxd4? Lf5! en de penning over de c-lijn wordt wit fataal. 28. Tg3 Txc3 met groot voordeel voor zwart. Na deze plotselinge ommekeer stortte de witte stelling in en kwamen we op voorsprong!

Gijs IJzermans-Nick Manshanden
Gijs IJzermans-Nick Manshanden

Sybolt speelde een degelijke partij. De extra pion die hij kreeg was een dubbelpion en waarmee niets te bereiken viel. Na de tijdcontrole kreeg ieder het halve punt.

Gijs had de iets prettiger stelling na de opening, omdat hij een achtergebleven pion kon bestoken. Die werd geofferd en dameruil zou gelijke kansen gegeven hebben. Nu greep Gijs zijn kans en kreeg duidelijk voordeel. De beslissende weg naar voordeel werd definitief ingeslagen met Pd6!. In de tijdnoodfase gaf hij nog even één verdedigingskans weg, maar die werd niet gegrepen. Niet lang daarna mocht hij de felicitaties in ontvangst nemen!

Arthur kreeg de sterkste opponent, die had dit seizoen al 8 uit 8! Na de opening leek hij even wat moeilijk te staan, maar achteraf bleek dat optisch bedrog. De rest van de partij ging gelijk op en deed hij niet onder voor hun topspeler. Toen hij even na de tijdcontrole remise gaf was de promotie een feit! Voor Arthur een fraai debuutseizoen en ik ben benieuwd hoe hij het in de meesterklasse zal doen.

Joseph Molenaar-Sander Los
Joseph Molenaar-Sander Los

Sander kwam al snel goed te staan met een goed paard tegen een slechte loper. De stelling is materieel in evenwicht maar de witte loper is uiterst passief. Een zwakte aan de andere kant maken kon, maar alle torens ruilen is ook goed. Vlak na de tijdcontrole leek Sander door de zekere promotie niet alert. 42... c5? Helaas, Sander draait de zetten om. Winnend was om eerst het paard te activeren: 42... Pe6! 43. La4 Pd4 44. Ld1 c5 en zwart wint dankzij de passieve loper. Nu wist wit nog net remise te maken na ruil op c5 en La4 waarna de loper het veel actievere veld g4 kon bereiken.

Robert kreeg flinke tegenstand maar won in het middenspel een pion. Hij wikkelde af naar een gewonnen toreneindspel. Net als Sander wa hij even niet alert en het werd nog remise. Even was Robert boos op zichzelf, maar snel brachten de vreugde om de promotie en een biertje een brede lach op zijn gezicht.

In en voor het café werd nagepraat en geanalyseerd. Een zeer fraai wedstrijdverslag met foto's schreef Co Buysman. Een eerder kort verslag trof u hier al.

We sloten het seizoen af met een gezamenlijke maaltijd bij de Indiër. Sander vindt dat we de clubavond weer van een impuls moeten voorzien met gezelligheid en een goede partij schaak met sterke spelers. Zijn enthousiasme wordt gedeeld en bijna iedereen sluit zich daarbij aan. We gaan ook van volgend seizoen wat moois maken!

En hier vindt u de naspeelbare fragmenten van de partijen:

Zukertort promoveert naar Meesterklasse! (11-6-2022)

A1 wint en promoveert naar de Meesterklasse

Het winnende team van A1
Sybolt, Stan, Piet, Arthur, Robert, Florian, Fitz, Sander en Gijs

De beslissende wedstrijd voor Zukertort, tegen concurrent Caissa-Eenhoorn vond plaats in hartje Hoorn, waar juist de jaarlijkse Hoornse Stadsfeesten plaatsvonden. De lokatie bleek gelukkig prima bestand tegen de hoeveelheid geluid die buiten werd geproduceerd. Slechts in het laatste uur werd het wat rumoeriger, maar dat was vooral te wijten aan de wat al te enthousiaste analyses in de naastgelegen bar. De opdracht voor beide teams was simpel: Caissa-Eenhoorn moest winnen, A1 had aan 5-5 genoeg. A1 was niet helemaal compleet (Lody en Renzo waren afwezig), maar Marc Overeem, dit seizoen in A2 uitstekend op dreef, was een prima invaller.

De eerste indrukken dan. Sander leek al direct op winst af te gaan. Een plusje bij Marc. Arthur stond moeizaam. En Fitz had volgens kenners na de opening een soort puinhoop overgehouden.

De eerste uitslagen waren vredig. Florian maakte een vrij evenwichtige remise. Piet moest in een spannend middenspel besluiten of hij een gokje zou nemen dan wel een zetherhaling zou accepteren. Piet keek eens rond, meende dat risico's niet nodig waren en pakte het halve punt.

Inmiddels was Stan in moeilijkheden geraakt dankzij een agressief pionoffer. De witte stukken stonden optimaal en Stan hield het niet droog. Caissa dus op voorsprong, maar dat duurde niet lang. De tegenstandster van Marc offerde een toren voor een enorme aanval - die net niet doorsloeg. Toen was zwart gewoon een toren achter, en was het dus 2-2. Meer goed nieuws bij Fitzgerald, waar de zaak kantelde toen een vrijpion van Fitz door het witte centrum sneed en A1 op voorsprong bracht.

In tijdnood gebeurden geen al te schokkende dingen, al was de beheerste wijze waarop Arthur een op het oog zeer lastige stelling koeltjes wist af te wikkelen naar een iets beter eindspel bepaald indrukwekkend te noemen. Zeker als daarbij wordt bedacht dat zijn tegenstander dit seizoen 8 uit 8 had gescoord. Maar na zet 40 was de balans bepaald positief aan het uitslaan: niet alleen een 3-2 voorsprong, maar op alle borden stonden de Amstelveners minimaal iets beter. Eigenlijk mocht het niet meer mis, en het ging ook niet meer mis.

Sybolt had een vrijwel gelijk eindspel - eerder waren er misschien kansjes gemist, nu was het voordeel zo minimaal dat het remise werd. Gijs had een pluspion, moest wel even alles bijeen houden in tijdnood, maar kwam er goed uit. Toen hij ook nog een tweede pion won gaf zwart terecht op. Bij Arthur vervlakte de stelling, maar Arthur had wel een pluspion, zodat wit het remise-aanbod niet kon weigeren. Daarmee werd het 5-3 en was de promotie een feit.

Sander stond vlak na de opening al zeer goed. Het leek een kwestie van tijd voor zijn sterke paard het zou winnen van een machteloze loper. Die loper deed echter wat hij kon, namelijk pionnen dekken. Sander had achteraf gezien wellicht iets minder moeten afruilen, nu bleef het bij een plusremise. Robert had een toreneindspel met pluspion. Het leek gewonnen, was waarschijnlijk gewonnen, maar het werd remise.

En dus 6-4 voor Zukertort. Een verdiende overwinning, en daarmee promoveert A1 naar de Meesterklasse!

Jan Helsloot wint SimonisCup (10-6-2022)

Jan Helsloot wint SimonisCup

Jan Helsloot heeft na twee avonden rapid de SimonisCup gewonnen. Hij wist uit 8 partijen 6½ punt te scoren, en dat was genoeg om John Spinhoven, die tot 6 kwam, achter zich te houden.

De eerste avond werd gedomineerd door Piet Peelen. Hoewel hij erg hard moest werken voor de meeste punten slaagde hij er niet geheel onverwacht in om de avond met een perfecte 4 uit 4 af te sluiten. Een aantal spelers volgden met 3 uit 4: Jan Helsloot, Henri Krop en John Spinhoven.

De tweede avond viel laat in het seizoen, en de opkomst was dan ook maar matigjes. Piet was zich waarschijnlijk aan het voorbereiden op de belangrijke wedstrijd van de dag erna, die over promotie naar de Meesterklasse beslist. In elk geval, hij was er niet, en dat opende de deur voor het drietal achtervolgers om een gooi naar de titel te doen.

Jan en John speelden al direct tegen elkaar. Het werd remise, hoewel Jan had kunnen winnen. Henri won wel en nam de leiding. Maar in ronde 2 moest hij remise toestaan tegen Eric, waardoor Jan en John weer langszij kwamen. In ronde 3 speelden John en Henri remise. Nu was het Jan die de leiding nam, toen Eric zich vergiste in een vrijwel gelijkstaand eindspel.

De laatste ronde speelde Jan tegen Henri. Henri stond toe dat Jan de dame gaf voor twee torens, en het bleek dat Jan dat goed had ingeschat, want de torens bleken oppermachtig. Jan won daarmee de titel en verwees Henri naar plek drie. John wist de laatste ronde namelijk nog te winnen en daarmee werd hij tweede.

De complete eindstand vindt u hier

Z1 speelt gelijk (3-6-2022)

De vrede getekend (door Nico Louter)

Vrede is een vreemd woord. Het klinkt namelijk heel positief, maar het is helaas geen eenzaam woord. Vrede komt namelijk na oorlog (of voor oorlog). Je hebt dus eerst oorlog nodig om tot vrede te kunnen komen. Als je die vrede eenmaal hebt bereikt is het wel in orde, tot er uiteraard weer oorlog komt. Dan moet je wederom op zoek gaan naar vrede.

Het SGA-team speelde vrijdag 3 juni in de Vredeskerk. En terugdenkend aan wat ik net schreef, eigenlijk toch wel een beetje een plek waar je strijd mag leveren.

Dat hebben we dus gedaan. Olav begon nog, wellicht onthutst door de naam Vredeskerk, met het aanbieden van remise in een zeer vroeg stadium, maar gelukkig zette hij door om uiteindelijk met een prachtige partij een geweldig punt binnen te halen. Nee, het was Marcel, meestal de man met de lange adem, die als eerste de vredesgeest toonde met een vlotte remise tegen ons oud-lid Jildo. Zelf volgde ik al snel, toen ik al rond 10 uur remise aanbood. Had ik nog nooit gedaan, zo snel, mijn tegenstander hapte vijf minuten naar adem maar nam het wel aan. Andere partijen volgden alras, zoals voorzitter Henk, die ook al een remise binnenhaalde.Ik geef hem het woord: Ik kwam niet erg actief uit de opening met slechts een beperkt minpuntje. Maar ik deed het enkele keren minder handig en het voordeel van wit liep op tot rond de 1.5. Toen hij een pion won, maar een eindspel met met ongelijke lopers overhield was dat redelijk eenvoudig remise te houden.

Bij invaller Rens lukte het niet zo goed in de opening, maar hij rechtte de rug en bood nog heel lang stevige weerstand. Maar wel tevergeefs. Harold speelde een fenomenale partij, sloeg de koningsvleugel aan gort. Zoals de hostieganger het hoofd deemoedig aanbiedt aan de man met de kelk, zo boog de tegenstander van Harold.

Er zat dus wel een overwinning in, Michiel had fantastisch mooi spel en Jan had stevige druk voor een pionoffer in de opening. Maar de druk bij Jan werd allengs minder en minder. Dames mogen niet zoveel doen in de kerk, maar op het bord bij Jan dartelden ze driftig rond, ervoor zorgend dat alle dreigingen en opwinding keer op keer werden gepareerd. En toen was plots de mis voor Jan voorbij, toen zijn vlag viel in een moeilijke stelling. Alle hoop (nog zo'n woord) was toen op Michiel gericht. De tijd ging ook wat dringen, de kerkgangers wilden naar huis, maar Michiel niet. Hij peuterde en poerde en loerde naar mogelijkheden, had ook wel een pionneke meer, maar het was niet genoeg. Zijn tegenstander vond telkens de absolutie, en toen werd de vrede getekend. Niet alleen op bord 1, maar feitelijk daarmee ook over alle borden: 4-4.

A1 wint eenvoudig (21-5-2022)

Onverwachte promotiekans voor Zukertort (door Piet Peelen)

klaproos De klaprozen fleurden de berm bij het HWC op bij onze thuiswedstrijd tegen Groningen 2. Het derde had na de gewonnen kampioenswedstrijd alleen theoretisch nog een paar bordpunten nodig, terwijl het tweede zich door een zwaarbevochten zege in Amersfoort van klassebehoud had verzekerd en vrijuit kon spelen. Voor het eerste lonkt een extra promotieplaats naar de meesterklasse omdat En Passant een stapje terug doet.

Piet kon door een sterke zet de zwarte dame bijna meteen terug jagen. De daarop volgende pionwinst werd gevolgd door een gunstige afruil die de zwarte structuur verzwakte. Ruim voldoende voor een vlotte zege.

Stan speelde tegen de organisator van de online-competitie, Govert Pellikaan, die veel schakers in de donkere coronatijden heeft verbonden! Die speelde precies zoals online succesvol is: zeer aanvallend. Stan: "De engine beoordeelde mijn stelling met twee stukken tegen toren en pion als bijna +2 voor mij, ook al had zwart twee verbonden vrijpionnen. Daarna heb ik het laten ontsporen waarna het (gelukkig) nog remise werd. Onderweg nog een kans gemist op interessante en gunstige materiaalverhouding van drie lichte stukken tegen twee torens."

Robert speelde tegen Christofoor Baljon, die in 1974 al meedeed aan het NK. Toen ik student was raakte ik geïnspireerd door hem, Ligterink en Boersma om de loeischerpe Velimirovic-aanval te spelen! Nu ontstond een gelijkopgaand gevecht waarin Robert na dameruil gestaag vorderingen boekte. Hij kwam stukje bij beetje steeds actiever te staan, met als gevolg dat zijn tegenstander onder de druk bezweek.

Sybolt kreeg een interessant idee tegen zich en kwam iets minder te staan. Volgens hem had doortastend spel hem nog wat problemen gegeven, maar nu wist hij zich goed te verdedigen. We noteerden een plusremise voor de zwartspeler.

Arthur kreeg een zeer degelijke opzet voorgeschoteld en heel lang stonden bijna alle stukken nog op het bord. De tegenstander won wat ruimte op de damevleugel en plaatste daarna een opstoot op de koningsvleugel. Die werd uiteraard met gelijke munt beantwoord, waarna veel tactische mogelijkheden in de stelling kwamen, terwijl de bedenktijd krap werd. In die fase voelde Arthur zich als een vis in het water en hoewel de computer beide spelers op een gemiste kans wees toonde hij zich de slagvaardigste en won!

Bij Lody stond ook lang alles nog op het bord. Hij verdedigde ons topbord prima tegen een jeugdtalent. De remise leek mij een keurig resultaat.

Simon Elgersma-Florian Jacobs
Simon Elgersma-Florian Jacobs

Moeder Hanneke neemt meestal Onno mee naar de club, maar deze keer was het broer Simon. Die speelde tegen Florian: "Mijn partij was in het begin boeiend door een verzwakking van zijn rokadestelling. Die bleek bij nader inzien best mee te vallen, niet in het minst omdat hij mijn rokade in de kiem wist te smoren. Na een ongelukkige zet van hem kon ik een kansrijke aanval opzetten. Simon trok een knappe verdedigingslinie op, waarna ik een kans op tamelijk groot voordeel miste.

Ik zat lang te kijken naar 20... Th5, zag geen duidelijk vervolg na 21.Tc3, speurde naar wat andere zetjes, vermoedde dat 20... Kg8 (haalt hommeles op de onderste rij eruit) sterk is, maar besloot uiteindelijk, mede omdat Sander rechts een wereldstelling had, Gijs links een wereldpaard mocht koesteren en we mijns inziens op geen bord slechter stonden, tot het al te meegaande 20... Dxg4+ 21.hxg4 Th4 22.f3 f5. Dat won een pion, maar wit ontwikkelde voldoende tegenspel met Tc3, een tijdig Le3, T(a)c1, kort en goed: de pluspion bleek hooguit relevant voor de scorebordjournalist. Compi vindt 20... Dd8! een fijne, geen gemakkelijke zet om te zien, althans, ik zag 'm niet. Het beest consolideert, mikt er vervolgens Th4 en/of Th5 in, vindt tijd voor Kg8 en claimt, ongetwijfeld terecht, dat wit een zielig hoopje stelling heeft waarop het met enig uitkijken prijsschieten is.

Afijn, ik koos voor een schijnbaar tweeresultateneindspel dat snel het ware gezicht toonde: een remisestelling. Ce divorce entre l'homme de sa vie, l'acteur et son décor, c'est proprement le sentiment de la absurdité’, schreef Camus al over een soortgelijke gewaarwording. Gelukkig wist ook hij dat het leven een teamsport is.

Gijs IJzermans-Adrian Clemens
Gijs IJzermans-Adrian Clemens

Gijs: "Na een hoop geschuif zag mijn tegenstander zich gedwongen om te gaan afwikkelen." Ik ben nog steeds erg tevreden over de plaatsing van de toren op e1. In allerlei varianten verschrikkelijk nuttig, zo ook hier. Zwart kan lastig loskomen en ik wil Tc6 spelen om de boel vast te zetten. Zwart koos voor 1...Lg5? 2.Tc6 Dd5 3.Pf3 Lf6 4.Tec1 en wit gaat een pion winnen en in het vervolg is het paard veel sterker dan de loper. Hoewel het nog even duurde, zou Jan Timman in deze stelling zeggen dat de partij in hogere zin gespeeld is.

Sander Los-Jan Balje
Sander Los-Jan Balje

Bij Sander was het alsof na vijf zetten beide spelers zich in de ongerepte Afrikaanse jungle bevonden. Daarin wist Sander het beste de juiste richting te vinden en de zwarte koning vluchtte met de lange rokade uit het centrum. Maar ook op de damevleugel wist Sander hem uit te roken. Na al deze avonturen volgde een afwikkeling naar dit pionneneindspel. Na het directe 1.f5? hxg5 2.f6 Ke6! wint zwart! Piet vond 1.d3 een mooie zet, anderen wilden liever eerst ruilen: 1.gxh6 gxh6 2.d3!

Sander koos voor 1.Kc2 Ke4 2.Kb3 Kxf4 3.gxh6 gxh6 4.Kxb4 met winst.
Na 4...Kg5 5.d4 Kxh5 6.d5 Kg6 7.Kc5 helpt de koning de d-pion naar de overkant.

Peter Hendriks-Fitzgerald Krudde
Peter Hendriks-Fitzgerald Krudde
Peter Hendriks-Fitzgerald Krudde
Peter Hendriks-Fitzgerald Krudde

Na actief spel kreeg Fitzgerald een aardige stelling, maar zijn tegenstander verdedigde het bijzonder goed. Uiteindelijk werd het linkerdiagram bereikt. De engine geeft slechts -0,5 maar voor wit is dit in de praktijk erg lastig. Op dit moment staat de zwarte koning weliswaar vast op de onderste rij en staat het paard wat klem. Dit is echter tijdelijk en na een kleine 40 zetten manoeuvreren werd het tweede diagram bereikt.

Fitzgerald: "Een enorm verschil!
Na 80... Pg3 81. Ke1 (81. Kg1 Le3#) Kd3 is het net wel dicht.
Na een torenzet was ik iets als Le3 en Ld4 met winst van plan. Hij speelde echter 82. Th8? en na 82...Ld2 was het meteen klaar 0-1

Hierna had ik het met mijn tegenstander over de partij in de veronderstelling dat we echt de laatste partij waren (na vijf en een half uur spelen). De wedstrijdleider greep meteen in, want Wim Moene was nog bezig. Hij speelde in ruim zes uur liefst 126 zetten!"

In de kantine werd geanalyseerd en gespeeld onder het genot van allerlei soorten hapjes en drankjes. Nadat Wim zijn zeeslang had beëindigd werden pizza's besteld om de dag mee af te sluiten. Voorzitter Henk Boot complimenteerde het derde team met het behaalde kampioenschap! Onze aanstormende jeugd speelde daar een belangrijke rol in. Dat is fijn om te zien en doet denken aan oude tijden. Ook complimenten voor het tweede dat zich in de zware tweede klasse wist te handhaven! Tenslotte een aanmoediging voor het eerste dat als beste nummer twee uit de eerste klasse naar de meesterklasse kan promoveren!

A2 verliest laatste wedstrijd (21-5-2022)

A2 komt halfje te kort voor gelijkspel

De laatste wedstrijd van het seizoen was voor A2 niet zo belangrijk meer, maar voor tegenstander Caissa 2 des te meer - er moest gewonnen worden om degradatie te ontlopen. Vandaar dat ze graag een bord vooruit wilden spelen om een verhinderde speler op te kunnen stellen. Tegen Jelmer werd een week tevoren remise gespeeld. Jelmer had daardoor op de wedstrijddag zelf de handen vrij om de afsluitende maaltijd te regelen, hetgeen hij kundig en met veel enthousiasme deed - dank, Jelmer!

De match begon niet te best toen PP kort na de opening een trucje miste en al direct een belangrijke pion verloor. De stelling was meteen hopeloos en PP gaf dan ook op. Ook bij Jan liep het niet al te lekker. Jan moest een passieve stelling verdedigen en dat liep niet goed af. Jeroen leek een aardige aanval te hebben, maar die sloeg niet door en het werd remise.

Michiel had een spannende stelling. Positioneel, maar met allerlei tactische wendingen. Zwart leek lange tijd de betere kansen te hebben, maar vergiste zich in tijdnood, waarna al zijn stukken ineens onhandig stonden en Michiel hard toesloeg. In diezelfde tijdnood echter ging het mis bij Esther. Zwart kwam binnen op de onderste rij met dame en toren en had geen moeite de winst te vinden.

Caissa daarmee op 4-2, maar een gelijkspel was voor hen niet genoeg, en of dat laatste halfje er zou komen was lang niet duidelijk. Bij Eric had wit na de opening zijn a-pion verspeeld. Dat tekort kon wit niet meer goedmaken, en in het eindspel liep de zwarte a-pion naar dame. Die kon wit weliswaar nog net slaan, maar daarmee was zijn koning open en bloot aan de andere kant van het bord en die werd dan ook met dame en toren vlot matgezet.

En dus kwam het op de laatste partij aan. Laurens stond heel goed na de opening, misschien wel gewonnen. Dat liep naar een veel beter eindspel met pluspion. Daarin moest Laurens kiezen tussen een aantal koningszetten. Een actieve zet beloofde een vlotte winst, een passieve zet zou op lange termijn ook wel winnen. De engine geeft aan de actieve speelwijze slechts +0.5, waar de kalme benadering op +4 mag worden ingeschat. Laurens wist dit uiteraard niet, koos het actieve plan, waarna zwart op het nippertje ontsnapte met remise.

Caissa won dus, en aangezien concurrent Amersfoort verloor was dat inderdaad net genoeg voor handhaving. Almere en Amersfoort degraderen, Purmerend werd met flinke voorsprong kampioen. A2 haalde 7 punten, en dat was meer dan op papier gehoopt mocht worden. Bij de zeges op Wijker Toren en Amersfoort zat het zeker niet tegen, dat scheelde. Symbolisch was dat in die laatste wedstrijd de beslissende punten werden gemaakt door Marc en Michiel, en dat zijn ook precies de spelers die A2 erdoor gesleept hebben. Marc scoorde een spectaculaire 6 uit 8 (TPR 2360!), Michiel mag trots zijn op 5 uit 6 (TPR 2291). De enige andere speler die in de plus eindigde was Laurens, met een solide 5.5 uit 9 (TPR 2049). Fijn aspect was verder dat de negen aangewezen spelers samen alle wedstrijden konden spelen. In elke wedstrijd waren tenminste acht spelers van deze negen beschikbaar, hetgeen voor stabiliteit zorgde en het werk van de teamleider een boel vereenvoudigde. Dank, mensen!

A3 wint ook laatste wedstrijd (21-5-2022)

Zukertort A3 sluit topseizoen in stijl af (door Michiel Blom)

De echte kampioenswedstrijd was al op 2 april. Toen versloeg A3 naaste concurrent De Waagtoren 4. Met twee wedstrijdpunten voorsprong was de buit voorafgaand aan de laatste ronde al bijna binnen. Een gelijkspel of zelfs een klein verlies tegen Leiderdorp 2 zou al voldoende zijn om het kampioenschap definitief binnen te halen. Maar uiteraard was het team hongerig naar meer en wilde het nog een mooie laatste ronde neerzetten.

Danny, de onvolprezen captain van het team, had al vooruit gespeeld (remise) en volgde de match op de voet vanaf zijn vakantieadres op Mallorca. John was al snel klaar toen hij met een koningsaanval een van de jeugdspelers van Leiderdorp totaal overrompelde. Brent was minder fortuinlijk en verloor redelijk snel. Philippe speelde razendsnel - met nog 1:30 op de klok was hij al een stuk voor, en toen zijn klok dan eindelijk rond de 1:20 kwam was het al een eindspel met een toren extra geworden. Het restant was simpel.

Zo langzamerhand begon het er dus goed uit te zien voor A3. In het laatste uur voor de tijdnood verloor Shrey. Hij had al vrij snel stuk verloren en kwam dat niet meer te boven. Abhishek stond flink onder druk, maar won toch, mede doordat zijn tegenstander een paar verkeerde keuzes maakte. Bij Rens ging het lang gelijk op, maar na enkele tactische manoeuvres deed zich opeens een matmogelijkheid voor die Rens direct verzilverde. Zo kwam de stand op 4½-2½ en was de winst dus binnen!

De laatste rwee uur zat alleen kopman Wim nog achter het bord. Tegen een jeugdspeelster bereikte hij een eindspel van dame tegen toren + loper. Dat is theoretisch remise, maar Wim probeerde toch langdurig een gat in de witte verdediging te slaan. Wit bleef nauwkeurig en rond 18:45 uur (!) sprak Wim de wijze woorden "Genoeg is genoeg" en werd het na 126 zetten alsnog remise. Met een 5-3 zege eindigde de A3 fier bovenaan in de klasse met de volle 14 wedstrijdpunten en 40½ bordpunt uit 7 rondes. De promotie naar een hogere klasse is een feit! Dat werd gevierd met heerlijke pizza's.

Het experiment dit seizoen met een motorblok van twee senioren (John en Wim, beide met een solide score van 6 uit 7) met daarnaast veel jong talent uit de jeugdafdeling van Zukertort, is zeer geslaagd en volgend seizoen zeker voor herhaling vatbaar. Een mooie manier om de jeugd en de senioren van de club sterker met elkaar te verbinden. Liefst tien jeugdspelers hebben in wisselende samenstellingen op de borden 3 tot en met 8 hun talenten laten zien. Een speciale vermelding verdient Philippe: hij deed niet alleen als enige jeugdspeler aan alle zeven wedstrijden mee, maar hij won ze ook nog eens allemaal. Klasse! Mooie plusscores waren er ook voor Pieter, Rens, Abhishek en jong talent Achyuth. Achyuth kwam in vijf rondes tot een prachtige TPR van 1967.

Winst voor SGA-team (9-5-2022)

Laurierkrans voor SGA-team (door Nico Louter)

Tegen Laurierboom Gambit herstelde het SGA-team zich van de zware nederlaag tegen Amsterdam West. Laurierboom, ooit ontstaan in een koffie-schaakhuis, en ook jarenlang spelend in een hevig dampend cafe, speelt tegenwoordig in een soort van huiskamer/kantoor. Ondanks deze weinig inspirerende omgeving werd er flink creatief gespeeld.

Uitzondering was wellicht de speler voor god en vaderland. Dirk toonde aan nog niet rijp te zijn voor pensionering, maar was wel bliksemsnel klaar, onder de gebruikelijke teksten. Er zat niets meer in. De muziek uit de stelling. Remise dus. Dirk komt nog met een uitgebreide analyse.

Daarna ontwikkelden de partijen zich over het algemeen positief. Dat leverde ook een goed punt op bij Michiel die op een principieel moment eens goed de tijd nam voor een lange-termijnblik op de stelling. Zijn keuze was terecht. De tegenstander drong weliswaar met zijn dame de koningstelling binnen, maar bleek vervolgens daar helemaal niets mee te kunnen beginnen, terwijl de dame feitelijk door koning en paard in bedwang werd gehouden. Daarna was het tijd voor Michiel om met zijn dame de zwarte stelling binnen te dringen. Die bleek heel kwetsbaar, mooi gedaan door Michiel.

Invaller Wessel toonde zich vervolgens een vaardige aanvaller. Het zag er al goed uit, en toen ik nog een keer keer zag ik plots een toren op f6 die voor totale vernietiging zorgde. Wessel toonde vervolgens geen belangstelling voor een technische afwikkeling, maar ging voor de definitieve knockout, die ook kwam. Een heel mooi punt!

Mijn bijdrage aan de uiteindelijke overwinning was a-typisch. Zwart speelde ietwat slordig in de opening waardoor er al snel een (wit) paard verscheen op f6. Vervolgens sloeg ik Michieliaans met mijn witveldige loper op c6, waardoor zwart een dubbele zwakte kreeg op c6 en c5. Ook hier was de blik op de lange termijn gericht. Stukken optimaal ontwikkelen om vervolgens toe te slaan, maar toen begon zwart al te helpen met hoopvolle maar niet correcte pionoffers. Op het einde met wat minder tijd maakte ik nog een slippertje, maar dat werd overzien door zwart. En daarna werd er van pure ellende maar opgegeven.

De winst kwam daarmee flink in beeld. Helaas ging het mis bij Henri, waardoor de Laurierdragers enigszins hoop kregen. Die hoop groeide nog iets toen Eric, die zijn partij prachtig speelde en met een goed dameoffer (voor drie lichte stukken) wit flink wegspeelde, opeens een licht stuk verknalde, waardoor hij opeens moest gaan knokken voor remise. Omdat bij Henk een kwaliteit extra was verdampt en Marcel een pionnetje achterstond, werd ik toch enigszins bezorgd over de afloop van de wedstrijd.

Gelukkig bleek ook Eric nog niet rijp voor pensionering, hij rechtte zijn rug, keepte goed en wit zag het niet meer zitten, bood voor de tweede keer remise aan, en deze keer werd het uiteraard wel geaccepteerd. Het eerste wedstrijdpunt was binnen, en al snel volgde het tweede punt. Een toreneindspel van Henk met twee tegen nul pionnen leverde geen winst op, maar minder dan remise was het uiteraard nooit. De wedstrijd van Marcel werd vervolgens ook remise, zodat we tevreden huiswaarts konden keren.

Ons resten nog twee rondes in juni, waarbij behalve de eer niets meer op het spel staat, omdat De Wachter zich heeft teruggetrokken.

Fikse nederlaag SGA-team (29-4-2022)

Pak slaag SGA-team (door Nico Louter)

In de wedstrijd tegen Amsterdam West heeft het SGA-team een gevoelige nederlaag geleden. Niet één gewonnen partij, vijf remises en drie nederlagen. Een beter resultaat heeft er ook nauwelijks ingezeten, een paar uitzonderingen daargelaten.

Olav was als eerste klaar en mopperde wat over zijn partij, stukken niet goed neergezet, wat verkeerde keuzes. En dan had wit ook nog ergens een stuk kunnen winnen, schijnbaar. Maar toch remise. Na die wat degelijke start volgden twee pijnlijke nederlagen. Philip Krylov liet in zijn partij zien dat hij volop talent heeft, maar dat zijn jeugdige haast hem af en toe nog wat mogelijkheden doet missen. In een stelling met volop kansen zette hij af en toe a tempo, waardoor hij andere goede mogelijkheden liet liggen. Ik heb de analyse niet gezien, maar vermoedde dat er misschien wel winst in had gezeten. Toen een stuk verloren dreigde te gaan, zag hij de oplossing helaas niet en toen was het snel afgelopen. Jammer, maar toch goed gespeeld.

Zelf speelde ik met zwart een Boedapester in een variant die (als het goed gaat) voor een stevige winst zorgt, maar als wit de route kent of vindt een al even pijnlijke nederlaag. Mijn tegenstander vond de route en alhoewel ik voor het team nog lang doorspartelde was de nul onafwendbaar.

Daarmee stond het team voor een pittige reparatie, waarbij mij als aanjager van de nog spelenden niet geheel duidelijk was waar dat moest gebeuren. Henk was in de opening nog optimistisch, deze opening had hij ook in zijn laatste competitiewedstrijd gespeeld, dat scheelde een hoop bedenktijd. Mogelijk was daardoor zijn concentratie wat minder, want opeens dwarrelde er van alles om zijn stukken heen, die in een ware diaspora verspreid over het bord gespijkerd stonden. Hij probeerde nog manmoedig met twee pionnen tegen een toren iets te bereiken, maar het mocht niet baten.
Zelf zei hij het volgende hierover in de namopper: Brr, dinsdag met deze variant nog zo succesvol, maar ik kon daar geen vervolg aan geven. Mijn tegenstander van vandaag stelde zich solide op, ik heb nergens meer dan een miniplusje gehad. Wel groot tijdsvoordeel, maar ook met weinig tijd maakte hij geen fouten. Ik won weliswaar op zet 32 een pion, maar anders dan 0.00 leverde dat niet op en de stukken van zwart werden steeds actiever. met nog ruim 35 min op de klok op zet 38 en mijn tegenstander nog wat meer dan 1 minuut, tastte ik mis en heb vanaf dat moment alleen maar achter de feiten aangelopen, weliswaar tot zet 64, maar het werd dus steeds beroerder. Bah....

Daarmee was de reparatie-behoefte nog verder gegroeid, maar helaas, helaas. Of toch? Eric belandde in een toreneindspel, en dan gaan onze harten altijd bonzen van verwachting. Maar zelfs Eric miste wat scherpte, overzag een simpele pionwinst bij betere stelling en had toen zelfs nog wat geluk dat wit even later nog een kansrijke afslag miste. Daarna verzandde de boel in remise.

Michiel was na een complexe partij in een onoverzichtelijk eindspel beland. Zijn tegenstander bood remise in een stelling die zeer onduidelijk was. Michiel sloeg uiteraard in het teambelang af, maar uiteindelijk werden alle stukken geruild en tenslotte verdwenen ook de kleine kameraden. De spelers keken elkaar diep in de ogen, knikten en schudden de handen. Wedstrijd verloren!

Zou Henri dan de eer redden? Hij stond de hele partij beter, het was weer het betere peuterwerk, maar zijn peuterwerk leverde deze keer niet meer dan peuterpunten, remise.

Bleef invaller Pieter over. Pieter speelde een prima partij, kwam een pionnetje voor, maar daarvoor beheerste zijn zeer ervaren tegenstander wel alle lijnen van het bord. Pieter bleef echter keurig staan, en toen hij onvermijdelijk een kwal verloor, raakte hij als een van de weinigen van ons team niet van slag, hield keurig stand en harkte een prima debutanten-remise binnen.

Daarmee was de eindstand 2½-5½, tegen een team met op papier zo'n 100 elopunten minder, op bijna alle borden. Dan heb je wat laten liggen. Maar je kan ook zeggen: Chapeau, mensen van Amsterdam West, goed gespeeld!

A1 speelt 5-5 in Alkmaar (23-4-2022)

Zukertort ontsnapt met gelijkspel in Alkmaar (door Piet Peelen)

fluitekruid Het fluitekruid bloeit in alle bermen eind april. Op een zonovergoten dag spelen wij tegen De Waagtoren. Zij maken een prima debuut in de 1e klasse en speelden uitstekend. Bij ons ging het wat moeizaam.

Piet had het juiste idee om de stelling gelijk te houden, alleen duurde het bijna een uur voor dat op het bord kwam. Veel tijd spendeerde hij aan twee alternatieven die uiteindelijk niet helemaal bevielen. Met de aanstaande afruil van wits belangrijkste stuk besloten de spelers tot remise.

Vjekoslav Nemec-Stan van Gisbergen
Vjekoslav Nemec-Stan van Gisbergen

Stan had centrumoverwicht dat zijn tegenstander vanaf de flanken bestookte. Met een aparte loperzet wist die een paard in het centrum indirect te verdedigen. Daarop had Stan ook een aparte loperzet moeten doen om zijn voordeel te behouden. Hij deed echter vlot de voor de hand liggende zet die mij ook logisch leek, waarop een terugtocht van het paard de enige mogelijkheid leek. Dat zou Stan alle troeven in handen geven.

Na Lh6 lijkt 1.Dd2 toch prima voor wit. Zijn tegenstander kwam nu echter met een volkomen onverwachte tegenaanval die gebaseerd was op een diepe tactische pointe. Hij negeerde de aanval op het paard en sloeg een centrumpion, met 1... exd5! Toen zag Stan dat hij als hij het paard sloeg zwart aan het langste eind zou trekken, met 2.fxe5 dxc4 3.Lxh6 en nu staat wit twee stukken voor! Wit wint, zou je denken, maar 3... Dxd2 4.Lxd2 cxb3 5.Kf2 Ld3 en zwart wint met zijn gevaarlijke vrijpionnen tegen het stuk. Dus moest wit tandenknarsend terugslaan met 2.exd5. Pas nu sprong het paard terug en heeft wit de mogelijkheid dxe6 niet meer. Zwart staat op winst en na de tijdcontrole gaf Stan op.

Maaike Keetman-Fitzgerald Krudde
Maaike Keetman-Fitzgerald Krudde

Fitzgerald: "Tsja.. Ik had een nogal wisselvallige partij. Ik was best tevreden over het dameloos middenspel wat er optisch gezien prima uitziet voor wit maar makkelijk kan omslaan. Maar op een gegeven moment deed ik het toch echt te subtiel (slecht) en kwam minder te staan. In tijdnood wist ik het te repareren en ging ik vol optimisme met mijn koningsvleugel naar voren. Wel moest ik een toren op e8 toe laten, maar die kon er (in mijn optimisme) ook klem komen te staan." (zie diagram rechts) De engine suggereert Pd6 en na Tb8 Pf5. Allemaal 0.00. Zelf speelde ik vol optimisme 1. f6 met de bedoeling Kf7. Ik had eerder gezien dat f6 niet kon maar dat was ik even vergeten. Na 1. ... Pe6 was het wel over...

Midas Ratsma-Arthur de Winter
Midas Ratsma-Arthur de Winter

Arthur is opgerukt naar het vierde bord en hij verdedigde dat met verve! Vier weken geleden trof hij zijn sterke tegenstander op dezelfde plek bij hun weekendtoernooi en dat eindigde na lange strijd in remise. Volgens mij had Arthur wel tien zetten van tevoren(!) een belangrijke loperruil zien aankomen die een gelijk toreneindspel opleverde. Na torenruil was het pionneneindspel van drie tegen drie uiteraard remise.

Renzo Finkenflugel-Jos Vlaming
Renzo Finkenflugel-Jos Vlaming

Bij Renzo was de stelling na de opening in evenwicht. In het middenspel kreeg zijn tegenstander een sterk veld voor een paard in het centrum. Objectief gelijk, maar Renzo moest afwachten. Zijn opponent begon vervolgens zijn stukken te hergroeperen en toen speelde Renzo een argeloze zet. De laatste zetten waren volgens mij Kg1-f1-g1 hetgeen liet zien dat wit niets deed en zwart mocht laten zien of hij nog wat zou ondernemen. Weliswaar heeft hij een prachtig paard dat de kwetsbare pion op b4 aanvalt, maar die is liefst drie keer gedekt en twee keer aangevallen. In plaats van opnieuw Kf1 speelde Renzo echter 1. Tbc1 waarop zwart zijn kans greep met 1... Pxb4! Wit moet de dames ruilen en na het gedwongen 2. Dxf7+ Kxf7 3. Lxb4 Lxb4 heeft zwart de cruciale pion gewonnen en is de witte stelling niet meer te verdedigen.

Robert Ris-Yong Hoon de Rover
Robert Ris-Yong Hoon de Rover

Daarmee stonden we drie punten achter, maar dat duurde niet lang. Op het eerste bord speelde onze topscorer (5½ uit 6) Robert tegen hun kopman die dezelfde topscore had! In de opening ruilde die een loper voor een paard waarna Robert het zeer energiek en dynamisch aanpakte. Zwart stond de hele partij onder druk en bezweek met weinig tijd op de klok. Hiernaast ziet u dat zijn vrijpion met 1. d7 oprukt naar de 7e rij! Slaan kan niet (1... Pxd7 2.Lg4! met röntgenaanval) en blokkeren had de strijd nog even gerekt. Na 1... Ph5? 2. Dg4 Phf4 3. Dxf5 Pxe2+ 4. Kf1 Txf5 5. Kxe2 Le7 6. Pc8 Lh4 7. Pd6! gaf zwart het op.

Sander verraste zijn tegenstander vlak na de opening door zijn paard naar de rand te spelen. Uiteindelijk ruilde die - met frisse tegenzin - het ros voor een loper. Vervolgens speelde Sander te aarzelend, getuige Ta1-a4 gevolgd door Ta4-a6 waar meteen Ta1-a6! groot voordeel gaf. Ik vond het knap hoe zijn opponent zijn paard en loper subiet hergroepeerde en daarmee een blokkade opwierp. Sander probeerde die nog lang te breken, edoch de ongelijke lopers zorgden voor remise.

Florian Jacobs-Dirk van der Meiden
Florian Jacobs-Dirk van der Meiden

Florian: "Ik kwam, geheel in lijn met onze team, heel goed weg. Allereerst een bekentenis: het was vrijdagavond een beetje laat geworden. Dan hoop je op een partij in vuur en vlam, maar kijk je tegen een solide opening aan. Mijn tegenstander speelde me weg. Na een zet of twintig stond mijn damevleugel op vallen en resteerde enig donderjagen met een onverschrokken paard. Dat schopte het tussen zet 19 en 22 van f6 via d5 (terwijl er een pion op c4 stond), e3 en c2 naar a1, alwaar het edele ros ter ziele ging maar wel een kwaliteit had meegesnoept. We belandden in een soort van wederzijdse houdgreep waarin mijn tegenstander nietszetjes begon te doen. Ik dacht: 'prima' en wist 29... Ld5? te produceren, waarna de extra kwaliteit na 30.Le7 verleden tijd was.

Florian Jacobs-Dirk van der Meiden
Florian Jacobs-Dirk van der Meiden

Als je Ld5 al ongeloofwaardig vindt, dan wordt het evenwel nog maller, want Zijne Alwetendheid vertelt ons dat het de beste zet is! Tsja. Daarmee waren de avonturen natuurlijk nog niet ten einde. All is well that ends well, maar vraag Shakespeare niet hoe. Wit heeft vorderingen geboekt sinds hij de pluspionstelling verkreeg, maar objectief gezien staat het nog nagenoeg gelijk. Zwart moet wel heel nauwkeurige zetten vinden.

Een aantal zetten later stond wit gewonnen, edoch hij overzag een tegenaanval waardoor Florian toch nog de remisehaven binnenzeilde. Na 1.Lb6 gevolgd door 2.c7 moet de loper het promotieveld c8 dekken. De zwarte koning dekt de koningsvleugelpionnen, maar een tegenaanval om de laatste pion te ruilen zit er niet in. De witte koning loopt naar b8. Dekt de zwarte koning de loper dan verliest hij op de koningsvleugel en anders verliest hij de loper. Na 46.Kd7? Lf1! 47. g4 hxg3 48. Lxg3 Lxh3+ 49. Kd8 g5 was het remise omdat de laatste pion nu wel geruild werd.

Daan Geerke-Sybolt Strating
Daan Geerke-Sybolt Strating

Sybolt: “Mijn tegenstander, die ik zo'n 30 jaar geleden stap 5 heb gegeven, speelde ultra solide, gezonde zetten. Hierdoor kwam mijn strategie om eerst te ontwikkelen en daarna spel te creëren niet van de grond. Ik bleef wat passiever staan en het niet ruilen schatte ik (objectief) in als alleen risico voor mezelf. Zo verdwenen eerst de paarden en daarna de lopers van het bord, waarna ik vage aanvalskansen tegen de witte koning wist te creëren. Met minder dan een minuut op de klok, volgde een paniekzet 23.e4? (om na 23... Dg5 g2 te kunnen dekken met 24. Df3). Na 23.Df5 (Fritzgerald) of 23.b5 (Sybolt) staat het gelijk. De zwarte aanval met alleen zware stukken komt niet echt van de grond en deze (schijn)activiteit weegt op tegen de iets betere pionnenstructuur van wit.

Daan Geerke-Sybolt Strating
Daan Geerke-Sybolt Strating

Na 23.e4? gaat pion d4 verloren, maar ik kon niks beters vinden dan een eindspel met een extra a-pion, dat ik als remise inschatte. In de resterende tijdnood speelde wit het goed en mijn schijnbewegingen zorgde er alleen voor dat het wit lukte om ook nog de h-pion af te ruilen. Hierna kan wit op diverse manieren remise maken, maar hij zag echter niet de noodzaak van een actieve verdediging. Dat had hij mis, want nevenstaande stelling is gewonnen. Wel slaat hij de aanval op pion g4 met Ke3-f4 af met Ta4+. Met 1...Tc1! 2.Ta3+ Tc3 3.Txa2 Tc2+ wikkelde ik af een gewonnen pionneneindspel.

Gijs IJzermans-Tycho Bakker
Gijs IJzermans-Tycho Bakker

Gijs: "Het was een zware bevalling. Over de opening kan ik kort zijn: behoeft wat meer oefening. Ik kreeg nu een type stelling met wit waarin ik me wel thuis voel. Na een hoop gerommel liet zwart een afwikkeling toe naar een eindspel met een pion meer, voor zwart. Mijn inschatting was dat de kansen voor wit waren, als er al kansen zijn.

Gijs IJzermans-Tycho Bakker
Gijs IJzermans-Tycho Bakker

In het vervolg mikte ik op de 2e rij en na 40 zetten stond het zo. Tijdens een korte pauze nam ik mij voor om één paar torens te ruilen, toen ik terugkwam had mijn tegenstander 40... Tg8?! gespeeld. Ik ruilde dankbaar en toen kwamen we in de volgende stelling.

Gijs IJzermans-Tycho Bakker
Gijs IJzermans-Tycho Bakker

Deze stelling blijkt volgens de tablebase remise. Ik slaagde erin om de zwarte koning buiten de deur te houden (door een pion op g5 en een toren op h6), de g-pion tegen de h-pion te ruilen én mijn koning voor mijn d-pion te krijgen. Zo wist ik dus toch nog te winnen. Maar dat hoefde zwart dus niet allemaal toe te laten.

Met de theoretische winstweg die daarop volgde had ik enige moeite. Florian en ik kwamen in de trein terug twaalf zetten eerder op de slotstelling uit dan ik in de partij. Thuis op de bank is het een stuk makkelijker!

Na afloop werd nog uitgebreid nagetafeld in een sushirestaurant. In de derde helft zin we altijd op ons best en deze leidde tot een ultra-bullit-match tussen Fitzgerald en Arthur. Net als m'n teamgenoten keek ik vol bewondering toe hoe bliksemsnel de zetten gespeeld werden!

Het was een mooie dag en de volgende ochtend keek ik vrolijk op toen de weegschaal uitsloeg: een kilo erbij!

De diverse partijfragmenten kunt u hiernaast ook nog naspelen.

A2 handhaaft zich door zege (23-4-2022)

A2 veilig dankzij winst op Amersfoort

In een spannende wedstrijd moet het vaak een beetje meezitten. En natuurlijk waren er gewoon verdiende punten (en een paar verdiende nederlagen), maar het moet gezegd worden, het zat A2 deze zonnige middag in Amersfoort niet tegen.

Net als A2 had Amersfoort vijf punten, precies boven de gevreesde rode streep. Een vierpuntenwedstrijd dus. A2 was compleet, altijd prettig, en ondanks de twee recente nederlagen tegen de twee topteams draait het team toch eigenlijk prima. De stemming was dus gematigd optimistisch, en die werd na een uurtje alleen maar beter toen het bij Jeroen de goede kant opging. Het bleek achteraf dat wit al heel snel een stuk had kunnen winnen, maar verkeerd koos, waarna Jeroen een pion won. Maar toen koos Jeroen voor een combinatie, waar helaas een enorm lek in zat. Alsnog een stuk weg. Jeroen had nog wel twee pionnen voor zijn stuk, vocht nog lang door, wist de strijd nog een paar uur te rekken, maar de nederlaag bleek onafwendbaar.

En een paar uur later dreigde het helemaal de verkeerde kant op te gaan, toen Amersfoort een flinke voorsprong nam. Jelmer kwam niet helemaal lekker uit de opening - het was allemaal wat passief. Toen verloor hij ook nog een pion en daarna was er geen eer meer aan te behalen. Bij Jan Helsloot werd er urenlang niets geslagen. Pas na een uur of drie werd er eens iets geruild in een verder vrijwel potdichte stelling. Remise leek dus waarschijnlijk, maar Jan deed het allemaal iets te solide, en profiteerde weinig van zijn kansen op de koningsvleugel. Toen zwart na uren bouwen ineens doorbrak op de damevleugel stortte alles plotseling in elkaar.

Was er dan helemaal geen positief nieuwe? Zeker wel. PP had zijn tegenstander in een val gelokt, en twee lopers voor een toren gewonnen. Laurens had een pluspion en probeerde geduldig om die in een punt om te zetten. En Esther had een zeer gunstige stelling, met mooie centrale stukken, terwijl die van zwart onhandig stonden. Esther forceerde een doorbraak in het centrum, won een pion, waarna zwarts positie al snel onhoudbaar bleek. Toen Jeroen even later opgaf stond het dus 3-1 voor Amersfoort. Toen begon de tijdnoodfase, en zie wat er gebeurde.

Marc Overeem-Tim Grutter Gerard van Otten-Michiel Harmsen

Links ziet u de stelling van Marc kort na de 40e zet. Zwart had een kwaliteit gewonnen, waarschijnlijk ergens gewonnen gestaan, maar in het diagram is het inmiddels 0.00. Merk op dat iets als Te6 niet werkt omdat zwart niets dreigt: op Txe5 volgt d8D. Zwart dacht een klein kwartier na over een winstweg en besloot tot 1. ... Tf5?? Marc piekerde niet lang: 2. d8D Dxd8 3. Dxg6+ Kh8 4. Dxf5 Dxh4+ 5. Dh3 Df4+ 6. Dg3 en uiteraard 1-0.

In het diagram rechts ziet u de stelling van Michiel. Na een niet erg geslaagde Franse opening heeft wit de stelling opengebroken met b3 en c4. Drie pionnen extra voor zwart, maar het inzicht van wit klopte volkomen: wit staat totaal gewonnen. Maar wit had nog maar heel weinig tijd, en kon de winst niet vinden. 1. Te6? Dit geeft de winst weg. Na 1. Db4! geeft de engine aan dat het mat in vijf is. Er is weinig te beginnen tegen Dd6+ en mat via Db8+ en Dc7. 1. ... Tf8? Maar nu is het weer mis. Alleen met Kc8 had zwart het vege lijf kunnen redden, omdat na 1. ... Kc8 2. Db4 b2! 3. Dd6 geen schaak is en zwart wint via b1D+. Wit moet dan dus nemen op b2 waarna zwart net op tijd is met Lxd5 om overeind te blijven. 2. Td6? en nogmaals mist wit de directe winst via Db4! 2. ... Kc8 3. Ld7+ Dxd7 4. Txd7 Kxd7 5. Db4 nu ziet wit het motief wel, het is nog net genoeg voor remise. 5. ... Tf7 6. Dd6+ Ke8 7. Db8+ Ke7 en nu had wit de zetten moeten herhalen, maar in tijdnood speelt hij op winst. 8. Dc7+? Kf8 en zwart staat volgens de engine meteen totaal gewonnen. Michiel speelde het nauwkeurig uit en bracht een duur punt binnen.

Zo was het ineens 3-3, terwijl beide andere borden gunstig stonden. Laurens maakte het koel af toen wit probeerde de zaak te forceren, en PP had een heleboel zetten nodig om de klus af te ronden maar toen zijn vrije h-pion de beslissende opmars lanceerde was de zege veilig.

Zo won A2 dus met 5-3. En die avond bleek dat de beide staartclubs, Almere en Caisssa 2, allebei verloren hadden. En dus staat A2 drie punten voor op de nummers 9 en 10, en is daarmee voor 100% veilig.

Nico Louter wint Verlaancup (15-4-2022)

Nico Louter beste snelschaker

Op Goede Vrijdag houdt Amstelveen traditioneel het Open Snelschaakkampioenschap. Maar sinds 2020 zijn de diverse tradities nogal eens verbroken (en niet alleen op schaakgebied, uiteraard). Nu lijkt de zaak weer bijna normaal, maar een aantal weken geleden was dat natuurlijk nog niet zeker, dus er werd besloten om nog geen open kampioenschap te houden. In plaats daarvan werd alleen intern gestreden om de Verlaancup, vernoemd naar erelid Gerard Verlaan, die ons helaas in 2021 ontvallen is.

De bezetting was bescheiden: slechts acht spelers namen deel, waardoor in elk geval het formaat eenvoudig werd: een dubbelrondige achtkamp. Stan van Gisbergen was op papier de favoriet, maar in de tweede ronde moest hij een 0-2 slikken tegen Nico Louter. Nico ging op zijn beurt onderuit tegen Eric Roosendaal, toen hij zichzelf tot tweemaal toe in betere stelling door de vlag piekerde. En Eric kwam dan weer niet verder dan een halfje tegen Jan Helsloot.

Zo werd er door iedereen punten gemorst. Het werd uiteindelijk een wedren tussen Nico en Stan. Nico speelde in de laatste ronde tegen Jan, maar zegevierde ook daar met 2-0, en behield daarmee de koppositie, een halfje voor Stan.

Nico Louter wint dus de Verlaancup - hij mag de trofee een jaar lang koesteren.

De complete eindstand vindt u hier.

A1 wint van Voorschoten (2-4-2022)

Zukertort wint van Voorschoten (door Piet Peelen)

April doet wat ie wil. Een week geleden schaakte ik nog buiten op een picknicktafel, terwijl nu, met winterjas aan, de koude wind me deed huiveren. Na een zonovergoten maart staat de natuur in bloei zoals ook deze tulpen uit Amsterdam.

Na bijna een half jaar speelden we onze tweede thuiswedstrijd in het HWC. Het derde won de kampioenswedstrijd tegen de gasten uit Alkmaar. Ik ben altijd blij te zien dat de jeugd meespeelt tussen de senioren. Dat doet me terug denken aan toen ik jong was. Het tweede verloor van koploper Purmerend dat bij winst in de laatste ronde volgend seizoen tegen het eerste speelt. Het eerste speelde tegen Voorschoten, een club die dankzij de doorstroming van hun goede jeugd al jarenlang op dit niveau speelt. Ze zijn de sterkste dorpsclub van Nederland! Helaas was een van hen getroffen door corona. Robert kreeg het punt toegewezen en kon de hele middag toekijken.

Renzo stond na de opening moeilijk. Zijn tegenstander had een paard op de zesde rij en een mooi pionnenduo daarachter. Renzo trok zijn paard terug en bood ruil van een centrumpion aan. Toen ook het sterke witte paard geruild werd en alleen de zware stukken over zouden blijven werd de vrede snel getekend.

Stan speelde een boeiende manoeuvreerpartij waarbij beide spelers constant alert moesten zijn vanwege de spanning in het centrum. Het spel werd geopend richting de tijdnoodfase en waren er ook nog mogelijkheden op beide flanken! Wit offerde een pion voor een actief paard en aanvalskansen. Nu werd het echt ingewikkeld en Stan geeft in het fragment hiernaast commentaar.

Sander koos in de opening niet voor een standaardontwikkeling met zijn paard, maar voor een flexibelere structuur. Zijn tegenstander riposteerde zeer alert met een uitgestelde opmars in het centrum. Daarna joeg hij Sanders loper terug met een opmars van de koningsvleugelpionnen en een verdere opmars van de centrumpion. Indrukwekkend vond ik. Later zag ik dat Sander met een paard de damevleugel probeerde dicht te houden. De witspeler had duidelijk alle troeven in handen, maar hoe die de winst brachten heb ik niet meegekregen. Een zeldzame nederlaag van onze nestor. In het seizoen 2018-2019 haalde Sander 7½ uit 9, waaronder een verliespartij in november 2018!

Arthur scoorde vorige week een prachtig resultaat met een gedeelde derde plaats in Alkmaar! Hij speelde een manoeuvreerpartij waarin heel lang slechts een pion was geruild. Zijn tegenstander wist op de damevleugel binnen te dringen. Arthur zag dat passief verdedigen geen zin had en kwam met een stukoffer dat het karakter van het spel op slag veranderde! Nu kwam Arthur met een tegenaanval terug in de partij en stond het gelijk. Weer vier aanvallende zetten op de dame van de tegenstander volgden en toen vond die niet de enig juiste verdediging. Daarop brak Arthur de koningsstelling open en kwam zijn dame mat in twee geven! Robert: Ik zag Arthur allerlei flitsende aanvalswendingen in razend tempo op het bord brengen. Hij haalde echt alles uit de kast en dat was buitengewoon indrukwekkend!. Het resultaat was (zoals u hiernaast ziet) Arthurs tweede volle punt.

Fitzgerald trof de sterkste opponent en ook hier bleef lang alles op het bord. Op de damevleugel gaf hij zwart een gedekte vrijpion die hij stevig blokkeerde met een paard. Daarvoor had Fitz wat ruimteoverwicht in het centrum. Na de tijdcontrole zag ik een zwarte pluspion maar een status quo. Remise leek me onafwendbaar tot een vreselijke misrekening hem een tweede pion kostte. Na zijn geplande en bijna uitgevoerde paardzet kon het beest direct geslagen worden en het alternatief was uiteraard hopeloos.

Gijs zag een dame vroeg in de partij richting zijn koningsvleugel gaan. Uiteraard stak hij er veel tijd in om te kijken of hij die kon insluiten. Ik had het idee dat dat mogelijk moest zijn, maar na enkele uren was ze ontsnapt. Ook kon een centrumpion van Gijs blijkbaar geslagen worden en daarmee was de balans naar de verkeerde kant doorgeslagen. Na de tijdcontrole had zwart de kwaliteit extra en hoewel een vrijpion en sterke loper nog enige compensatie boden wist de tegenstander het punt uiteindelijk binnen te halen.

Piet speelde tegen een teamgenoot uit zijn jeugdtijd bij Tal uit Amsterdam-Osdorp. Zo'n veertig jaar later ontspon zich een gelijkopgaande partij. Beide spelers misten ergens in een variantenboom een tegenaanval, waarna met weinig tijd op de klok een eindspel ontstond. Daarin had wit een kwetsbare pion en toen hij die niet goed verdedigde wist Piet die te winnen. In het toreneindspel kwam wit niet meer tot tegenspel en mocht Piet een punt bijschrijven. U vindt dit fragment hiernaast.

Sybolt weigerde een week geleden terecht een remiseaanbod van IM Beerdsen in de slotronde in Alkmaar. Sybolt over zijn competitiepartij: Mijn partij was zoals het er uit zag, ook na de computercheck. Een mislukte opening, goed gespeeld door mijn tegenstandster, waarna ik passief stond en alleen tegen kon houden. Voor de tijdcontrole probeerde ik wat tegenspel te creëren en door een aantal onnauwkeurige zetten van mijn tegenstandster, onder tijdsdruk, wist ik een iets prettiger eindspel te bereiken, vanwege een actievere koning. In dit eindspel werd ik niet op de proef gesteld en zo kon ik, net als Florian en Piet, een toreneindspel uitschuiven.

Florian: Met dank aan een agressieve opening greep ik snel het initiatief in deze partij. Vanaf het moment dat ik een pion voorkwam, begon mijn tegenstander evenwel knap vervelende zetten te vinden, waarna ik in lichte tijdnood een paar laffe zetjes deed en het voordeel grotendeels verkwanselde. De partij lijkt op remise af te stevenen - eten beide torens niet alles op? - maar zwart heeft alle reden om op winst te spelen: zijn koning staat veel actiever dan de witte. Hoe Florian dit toreneindspel won en zijn bloemrijke commentaar ziet u bij het fragment. Opnieuw een overwinning voor Florian en het team.

Tenslotte mijn wens aan alle schaakvrienden dat we weer ons vertrouwde wedstrijdritme weten terug te krijgen. De afgelopen seizoenen hebben ons geen goed gedaan. Deze middag waren er veel lange partijen en de analyse in de kantine en het nabespreken duurde daarom kort. Magen knorden en thuis of gezamenlijk werd de dag besloten met het diner. Florian gaf ons diepe inzichten over de Oekraïne en we hopen dat alles beter wordt.

A2 verliest kansloos (2-4-2022)

Purmerend veel te sterk voor A2

Purmerend wil graag omhoog - het team speelde jaren in de 1e klasse, en het streven is om zo snel mogelijk weer op dat niveau terug te keren. Mede daarom heeft het nu Hing Ting Lai in de gelederen. En we zagen nog meer bekende gezichten: zo zat aan bord vier Tobias Kabos. Purmerend kon gemiddeld 200 extra punten per bord opstellen, en de top vier was allemaal ruim boven de 2300.

Op papier zou met name onze top vier het dus heel lastig moeten hebben, en dat kwam grotendeels uit. Jelmer begon redelijk tegen Hing Ting, maar toen het eenmaal mis ging was het ook meteen uit. Jeroen kwam tegen Tobias matig uit de opening, offerde een pion, maar kwam er ook daarna niet echt uit. Met zwart daarentegen bleken onze spelers een stuk taaier. PP kwam in een slecht eindspel terecht, maar kreeg door een onhandigheidje van wit nog een remise-kans. Die kans ging voorbij en een tweede kwam er niet. Marc hield de stelling heel lang gelijk - tot een gelijk toreneindspel toe. Daar kon zwart remise maken maar miste die gelegenheid. Wit won de twee laatste zwarte pionnen, en toen had wit er weliswaar nog twee over maar was de stelling nog steeds theoretisch remise. Dat vergt dan wel een paar nauwkeurige zwarte zetten, maar helaas kon Marc ze niet vinden.

En dus was het 0-4 aan de topborden, en dan kan er aan de lagere borden alleen nog maar wat bordpuntjes gesprokkeld worden. Eric had een nogal dichte Spaanse stelling. Zwart stond wel een tikje beter, maar zag geen vervolg - een eerste halfje. Laurens dacht zwart 'even mat te zetten' maar gaf zomaar een stuk cadeau. Laurens ging over naar schwindelstand, gaf nog maar eens een kwaliteit, offerde ook nog een stuk en won uiteindelijk de dame voor een boel materiaal. Het moet minimaal vijf keer gewonnen zijn geweest voor zwart, maar Laurens goochelde er op onnavolgbare wijze nog remise uit.

Esther had het ook al lastig. Eerst verloor ze een kwaliteit, maar de burcht die ze metselde leek lastig te slopen. Wit offerde de kwaliteit echter terug voor een toreneindspel met pluspion, dat niet houdbaar bleek. Dat was al 6-1. Maar het leek er op dat Jan de eer ging redden. Wit had eerder remise geweigerd, maar kreeg daar later spijt van toen hij in een eindspel kwam met een aantal pionnen voor de kwaliteit. De koning van Jan ging op rooftocht en snoepte wits damevleugel leeg. Wit had nog een gevaarlijke vrijpion, maar die kon Jan met zijn toren eenvoudig onschadelijk maken, waarna het witte paard het af zou gaan leggen tegen de twee verbonden vrijpionnen van Jan. Wit zocht naar trucs, Jan vond en weerlegde ze - tot de laatste truc. Een kort moment van schaakblindheid, en beide partijen haalden dame, waarna eeuwig schaak niet meer te ontlopen bleek en Jan teleurgesteld toch nog in remise moest berusten.

Tja, 6½-1½. Twee of drie weggegeven halfjes, dat wel, maar Purmerend was gewoon te sterk.

A3 bijna kampioen (2-4-2022)

A3 verslaat mede-koploper (door Danny Kool)

Gezien de stand van de ranglijst was deze clash in klasse 6C de terechte finale. Het feit dat de ronde die eigenlijk in december 2021 gespeeld had moeten worden moest worden uitgesteld naar 21 mei 2022 doet daar niets aan af. De Waagtoren en Zukertort wonnen tot nu toe alle wedstrijden behoorlijk overtuigend, en het verschil tussen de teams bedroeg slechts een half bordpunt! De gemiddelde ratings lagen dan ook niet ver uit elkaar.

Beide teams konden op volle sterkte aantreden. De Waagtoren trok het initiatief in de match direct naar zich toe. Op bord 8 leek Brent met wit in een Caro-Kann doorschuifvariant een pion te gaan verliezen. Brent offerde daarop een paard op d5 en dat leek wat aanvalskansen te bieden. Zwart had echter nog tijd om de verdediging op orde te brengen. Brent had geen zin in een onvermijdelijke lange lijdensweg en gaf op, waarmee De Waagtoren al snel op 0-1 kwam.

Daarbij zag het er op enkele andere borden voor Zukertort ook zacht uitgedrukt niet hoopvol uit. Op bord 7 verliep een Benoni-achtige opzet voor Willem met zwart vrij desastreus. De zwarte rokade was definitief verhinderd en de witte lopers, paard en dame namen de zwarte stelling heel zwaar onder vuur, zonder dat zwart enig perspectief op tegenspel had. Willem zat in de survival-modus en hield zo goed mogelijk stand, maar het kon elk moment afgelopen zijn.

Op bord 6 was Pieter van plan om zijn perfecte reeks van dit seizoen voort te zetten. Hij kwam jammer genoeg van een koude kermis thuis toen hij in een Pirc met wit brutaal de damevleugel-loper naar b2 ontwikkelde en kort rokeerde. Hij zag een wending over het hoofd waar de ongedekte loper op b2 slachtoffer werd van de vraatzucht van zijn concullega op g7, en daarmee was de stelling eigenlijk hopeloos.

Het leek dus een pittige middag te gaan worden. Als teamleider had ik borden 6 en 7 min of meer opgegeven, en in mijn gedachten stonden we dus 3-0 achter. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes. Achyuth speelde op bord 3 met zwart tegen een Alapin-behandeling van het Siciliaans. Het ging aardig gelijk op, wit had een beetje meer ruimte, en besloot na ruil van de dames om een kwaliteit te offeren voor het loperpaar en een gedekte en dreigende vrijpion op d6. Op zich geen gekke gedachte, maar de witspeler kreeg niet de tijd om het loperpaar te ontplooien en de pion gevaarlijk te laten worden. Achyuth ruilde een paar torens en sloeg met de andere toren hard toe met een combinatie van dreigingen van stukwinst en mat op de onderste rij. De slotzet g7-g5 was fraai, en wit gaf de strijd direct op. Heel sterk gespeeld door Achyuth, en 1-1 in de match.

Op bord 2 speelde John met wit een Engelse opening waarbij zijn tegenstander een omgekeerde Siciliaanse aanpak koos. Voor John was dit bekend terrein, een paar weken geleden in Purmerend wist hij met een vergelijkbare variant snel een stuk en wat later de partij te winnen. De tegenstander uit Alkmaar liep in een zeer vergelijkbare val, en hierna maakte John het heel snel en sterk af, waarmee de 2-1 voorsprong in elk geval tegenwicht bood voor het naderende onheil op de lagere borden. Iets later streek Pieter op bord 6 inderdaad de vlag en de stand was daarmee 2-2.

Op bord 7 bleek Willem echter een waardige en vaardige Robinson Crusoe. Zijn tegenstander, die groot overwicht had en het steeds net niet af kon maken was nu net even te geduldig. Willem had inmiddels een pion op c3 weten te krijgen, en deze kon door een smerige boobytrap waarbij een loper werd geofferd promoveren. Zijn ontgoochelde tegenstander kon een snel mat door de machtige dame niet meer voorkomen. Wat mij betreft kan Willem zo aan de slag bij de Special Forces. Zijn overwinning was heel belangrijk. Niet alleen stond A3 nu 3-2 vóór plaats van achter, het vertrouwen op de afloop leek ook geknakt bij het bezoekende team.

Wim Moene met zwart op bord 1 stond na een damepion-opening wel solide maar een klein beetje gedrukt. Wel wist hij de tegenstander op zeker moment te dwingen om een statische positie te verruilen voor een dynamisch gevecht dat op dat moment nog in evenwicht leek, een stukoffer had Wim’s koningsvleugelpionnen weggeblazen en wit probeerde de aanval daar te zoeken. Wim is als chemicus natuurlijk goed thuis in de wereld van de evenwichtsreacties, maar wist ook op de 64 velden precies op welke manier de witte aanval moest worden geneutraliseerd zodat een groot zwart overwicht ontstond, en niet veel later 4-2 kon worden aangetekend.

Bij Philippe met wit op bord 4 ontstond na een Orthodox Damegambiet een typische Karlsbad-achtige structuur met halfopen c-lijn en achtergebleven zwarte c-pion. Zwart stond echter nog zeer solide en de grote vraag was hoe wit gebruik zou kunnen gaan maken van het sterke veld c5 om meer zwaktes te creëren. Philippe dacht op zeker moment een poos na en vond een zeer goed plan, waarbij eerst de dames werden geruild en daarna door uitgekiend manoeuvreren zwart groot nadeel niet meer kon voorkomen. Er waren simpelweg te veel dreigingen. Mooi gespeeld door Philippe en de 5-2 was de matchwinner.

Rens was met zwart op bord 5 als laatste nog aan het werk. Zijn Pirc pakte aardig goed uit, en na de openingsfase had zwart een gezonde pluspion en prima stukkenspel, maar wit controleerde de d-lijn en de stelling was spannend en onduidelijk. De uitkomst van de match was inmiddels bekend, en de tegenstander van Rens had mede daarom eerder al een remiseaanbod gedaan. Rens besloot uiteindelijk de remise te accepteren waarmee de uiteindelijk nog ruime 5½-2½ overwinning een feit werd.

Hiermee heeft Zukertort 3 het kampioenschap in KNSB klasse 6C in eigen hand. De laatste wedstrijd tegen Leiderdorp is echter geen formaliteit, als wij verliezen en Waagtoren wint dik van VAS 6 gaat het alsnog mis! Twee muntjes die de verkeerde kant op vallen, de kans daarop is 25% weten statistici. Gelukkig heeft de geluksfactor bij schaken een kleinere invloed. Maar eerst zal op 21 mei nog gewerkt moeten worden!