Zukertort Amstelveen Nieuws
Verslag OKA ronde 13 (12-5-2023)

De voorlaatste ronde van het OKA (door Piet Peelen)

Een mooie meiavond en we waren oneven. Pech voor Akshaj, die geen tegenstander maar wel een punt kreeg. Toen ik binnenkwam hoorde ik al muziek in de aula en na een half uur spelen knalden de decibellen door de lerarenkamer waardoor de stukken bijna over het bord begonnen te dansen. Gelukkig duurde dit maar heel kort en konden we de rest van de avond genieten van de stilte en het nadenken.

Philippe speelde tegen Achyuth, net als een week eerder bij het jeugdkampioenschap van Nederland. Toen won hij een pion en het eindspel. Achyuth kwam met een mysterieuze torenzet a la Nimzowitsch. De pointe was dat hij zijn andere toren mooi kon activeren. Zetherhaling betekende een keurige remise.

Jack speelde de opening prima en al zijn stukken kwamen goed in het spel. Toen Dennis met een paard een loper van hem sloeg had hij natuurlijk gewoon terug kunnen slaan. Jack sloeg echter met zijn paard ook een loper, waarop Dennis vrolijk met zijn paard ook nog een toren sloeg. Die achterstand was uiteraard beslissend.

Laurens had ook zo'n moment van onoplettendheid. Na een prima gespeelde opening ruilde hij strategisch verantwoord de lopers. Maar tactisch klopte het niet en Onno pakte pardoes een centrumpion. Dat voordeel hield hij met secuur spel goed vast en dat resulteerde in een solide overwinning.

Rens speelde een karakteristieke bevrijdingsactie in het centrum waarop Piet een verbetering had ten opzichte van een topgrootmeester. Dat bracht hem kwaliteitswinst en een aanval waar geen kruid tegen gewassen was.

Stan offerde een pion voor een vlotte ontwikkeling en aanvalskansen. Joël speelde het aanvankelijk prima, maar ging iets te vroeg in de aanval. Stan zette zijn toren op een halfopen lijn naar de koning en het lukte Joël niet de juiste verdediging te vinden.

Jeroen Schoonackers-Sybolt Strating
Jeroen Schoonackers-Sybolt Strating

Jeroen tegen Sybolt zag het te verwachten strategische gevecht. Dat nam een wonderlijke wending toen Jeroen links en rechts met pionzetten de stelling begon te openen in de stijl van Michael Tal, de tovenaar van Riga. Sybolt zag afwikkelingen die weliswaar iets beter voor hem waren, maar geen echte winstkansen boden. Maar vanaf de stelling hiernaast zag hij het opeens niet helder meer:

1... Kh8? Sybolt zag 1... Lxf7 2.Lxf7+ Dxf7 3.axb7 Dxb7 4.Dxe4 en zwart heeft licht voordeel na 4... Txa1 5.Txa1 Dd7.

2. axb7 Dxb7? Een blunder die de f-pion opnieuw in leven laat en die beslist de partij. Na 2... Txa1 3.Txa1 Lxf7 4.Lxf7 Dxf7 5.Dxe4 Dxb7 staat het gelijk.

3. Df2! Jeroen grijpt meteen zijn kans!

3... Pd4 4. Txa8 Dxa8 5. Lg5 Tf8 6. Le7 Pxb3 7. Lxf8 Dxf8 8. Td8 1-0

Daarmee komt Jeroen op een knappe overscore van +2.25! Een zeldzame nederlaag voor Sybolt, die een prachtig seizoen speelde. Dat hij onverwacht nog tot 7 uur moest werken was uiteraard geen fijne start.

Henri pakte wat ruimte, waarop Henk handig reageerde en licht strategisch voordeel behaalde. Henri is echter een goede verdediger en na een paar onnauwkeurigheden van Henk leek een pluspion onvoldoende. Maar in het verre eindspel ontglipte Henri een fout en kon Henk nog winnen.

Nico zette de partij als altijd enthousiast op, maar Hanneke wist zijn centrumpionnen goed op te vangen. Daarna volgde een lange fase van manoeuvreren die uitmondde in een dubbel toreneindspel. Hanneke had een pion meer, maar Nico wist met een actieve toren en een verdedigende toren zijn stelling goed te verdedigen. De langste partij van de avond eindigde zo in remise.

Arthur de Winter wint jeugd NK (6-5-2023)

Arthur de Winter Nederlands Jeugdkampioen! (door Michiel Blom)

Arthur de Winter wint NK tot 18
Arthur de Winter wint het NK tot 18 (foto: Ilja kalle)
Zaterdag 6 mei heeft Arthur de Winter in Almelo het Nederlands Jeugdkampioenschap gewonnen. Van harte gefeliciteerd! Na de titel vorig jaar in de C-leeftijdscategorie (t/m 14 jaar) deed de pas 15-jarige Arthur (uitkomend voor Zukertort Amstelveen) dit jaar met succes een een poging om kampioen te worden in de hoogste en meest prestigieuze leeftijdsklasse (t/m 18 jaar).

Er moest met een score van 5½ uit 7 nog wel een barrage (1½-½) tegen Loek van der Hagen aan te pas komen. Het behalen van het Nederlands Kampioenschap bewijst de ontwikkeling die Arthur het hele jaar al heeft laten zien en past in een indrukwekkende rij topprestaties.

In zijn kielzog deden nog vier jeugdleden van Zukertort mee aan het Nederlands Jeugdkampioenschap. Rens Blom werd 8e bij de B (van 16 deelnemers), Philippe Krylov 7e bij C (30 deelnemers), Achyuth Aravindhan 9e en Akshaj Katpatal 12e. Mooie prestaties dus van de Zukertorters! Zeker als je bedenkt dat Achyuth en Akshaj nog in de D-leeftijdcategorie zitten. Allevier gingen met een mooie plusscore terug naar huis. U vindt hier alle uitslagen, partijen en mooie verslagen van het uitstekend georganiseerde toernooi.

Rens en Philippe met de verenigingsprijs
Rens en Philippe met de verenigingsprijs

Verder mocht mede-jeugdleider Michiel Blom in Almelo tot zijn verrassing namens Zukertort de verenigingsprijs van de KSNB in ontvangst nemen, live via het Twitch-kanaal van het toernooi. Die verenigingsprijs ontvangen we omdat Zukertort vorig jaar de snelstgroeiende vereniging van het land was! Een erg leuke waardering voor het succes van de vereniging en de inzet van alle vrijwilligers die daaraan hebben bijgedragen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een vrij te besteden bedrag van 500 euro en een prachtige, door Anish Giri gesigneerde schaakset. We zijn erg trots op deze mooie prijs!

Michiel Blom ontvangt de verenigingsprijs
Michiel Blom ontvangt de verenigingsprijs (foto: Ilja Kalle)

Een gedetailleerd verslag vindt u verder op schaaksite.

Ook op de KNSB-site is aandacht voor de verenigingsprijs.

En Robert Ris heeft al een video gemaakt waarin hij een prachtige overwinning van Arthur laat zien.

Piet Peelen wint Simoniscup (5-5-2023)

Piet Peelen wint Simoniscup (door Piet Peelen)

Piet Peelen krijgt de cup van Jan Helsloot
Jan Helsloot overhandigt de cup aan Piet Peelen

Voor de Simonis-cup werden, net als in december, vier rapid-partijen gespeeld. Ik vind dat een mooie combinatie van serieus schaak met tussendoor gezellige analyse of bijkletsen. In december hield Eric Roosendaal Piet op remise en won Piet de laatste ronde van koploper Jan Helsloot.

Wouter Simonis speelde de eerste ronde erg sterk. Jan Helsloot moest vol aan de bak en wist uiteindelijk te winnen. Toen Lucien zijn bril opgezet had zag hij dat hij een stuk achter stond!

In de tweede ronde een vermakelijke slagenwisseling tussen Laurens Schilstra en Jan. Beide sloegen met een loper alles wat ze tegen kwamen en trokken een spoor van vernieling door de stelling van de ander. Er resteerde een toren, ongelijke lopers en vijf pionnen. Remise misschien? Laurens wist het knap te winnen. Piet sloeg twee keer een pion op e5, dankzij een gepende pion op d4. Henk Boot merkte scherp op: Ik lijk wel een ezel!.

In de broedertwist tussen Jack en Lucien pakte Lucien Jack's dame. Daarop volgde een mat achter de paaltjes, dus Jack won. Laurens speelde een interessant openingsidee en had misschien de kwaliteit voor een pion moeten geven. Even later trok hij een paard terug, waardoor Piet een loper kon insluiten en winnen.

Jan Helsloot-Piet Peelen
Jan Helsloot-Piet Peelen

De laatste ronde won Laurens de strijd om de tweede plaats van Henk. Cuphouder Jan trof de nieuwe cupwinnaar Piet en dat leverde een gelijkopgaand gevecht op.

Met iets meer dan een minuut op de klok volgde uit de diagramstand: 1.Pd1?

Beter was hier De2. Na 1.De2! Dh3 2.f3 Txc3 3.fxg4 Txc4 4.Dxc4 Dxe3+ 5.Kg2 Dxa7 is dankzij fxg4 de f-lijn open gekomen en kan wit op f7 slaan, met gelijke stelling.

1... Tbd8 2.Pcb2 Dh3 3.Te1 Dxh2+ 4.Kf1 Td2 5.De4 Txf2 0-1.

De soepele indeling deed nu Henk omdat Eric voor de KNSB een cursus Scheidsrechter 2 gaf. De opkomst op beide avonden hadden we graag hoger gezien. De jaarkalender invullen is niet eenvoudig. Vrijdagavonden met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn altijd lastig, je zit met de schoolvakanties en nu viel bevrijdingsdag op vrijdag.

De complete eindstand vindt u hier.

(22-4-2023)

Zukertort achtste van Nederland! (door Piet Peelen)

Bij de gezamenlijke slotronde van de meesterklasse in Bunschoten verdedigde Zukertort zijn achtste plaats. Zukertort speelde tegen Zuid Limburg en concurrent De Stukkenjagers tegen Paul Keres. We stonden 2½ bordpunt voor, maar een slechter teamresultaat zou de negende plaats en degradatie betekenen.
De schakers voor aanvang bij En Passant
De schakers voor aanvang bij En Passant

Onze wedstrijd leek op een kleine nederlaag uit te draaien, maar De Stukkenjagers stond er slechter voor. In het vierde speeluur viel de beslissing. De Stukkenjagers waren knap teruggekomen in hun wedstrijd. Ze waren dicht bij een gelijkspel toen een van hen in een gewonnen eindspel zich pardoes mat liet zetten. Zukertort maakte nog wel de gelijkmaker en behield de achtste plaats!

Arthur kreeg vlak na de opening remise aangeboden. Hij dacht er een half uur over na en besloot het aan te nemen. Begrijpelijk omdat hij daarmee een meesterresultaat behaalde!

Robert kreeg met zwart geen winstkansen. Ietwat teleurgesteld berustte hij in remise.

Roel Hamblok-Martijn van der Eijk
Roel Hamblok-Martijn van der Eijk

Martijn offerde zijn dame voor een paard en een loper en hield daarmee de koning van zijn tegenstander in het midden. Een razend spannend gevecht volgde waarin beide spelers zeeën van tijd verslonden. Met weinig tijd over kwam het dramatische slot:
30.f4??
Wil het zwarte paard wegjagen met f4-f5, maar overziet iets...
30...f5??
Ook Martijn ziet het niet. Na 30...Txh3! kan wit de toren niet slaan vanwege de paardvork op f4. En na 31.Dg4 Tdxd3! Wint zwart.
31.Lb3 wint het paard en de partij.
1–0

Sander had de hele partij licht voordeel dankzij zijn loperpaar. In het eindspel veroverde hij een gepend paard en won. Thuis ontdekte hij dat de computer een redding vond die beide spelers ook in de analyse niet gezien hadden. Zeer verrassend!

Onze topscorer Sybolt trof hun evenknie en na de opening vervlakte de stelling. Vele zetten volgden en pas toen het bord helemaal leeg was werd tot remise besloten. Daarmee scoorde Sybolt een half punt meer dan nodig was voor zijn tweede meesterresultaat! Hij verloor slechts één partij in de gehele competitie, nota bene vanuit totaal gewonnen stelling. Een prachtig seizoen voor Sybolt!

Fitzgerald trof hun grootmeester en die toonde zijn klasse. Na de opening gaf hij terrein prijs middels een pionruil. Hij wist zich nog lang goed te verdedigen, maar uiteindelijk staakte Fitz de hopeloze strijd.

Piet speelde onnauwkeurig in de opening en kwam slechter te staan. Zijn tegenstander ruilde een pion om tegenspel te voorkomen. Vervolgens sloeg die een pion en keek verbluft op toen Piet met een paardzet de kwaliteit won. Daarna waren de goede ideeën er wel, maar lukte het niet om de puzzelstukjes op de juiste plaats te krijgen en werd het remise.

Lody begon voortvarend en veroverde een pion. Hij onderschatte echter het tegenspel waardoor zijn tegenstander kon afruilen. De pluspion was er nog steeds, maar de ongelijke lopers zijn berucht om hun grote remisekansen. Lody speelde het uitstekend en zijn koning wandelde de vijandelijke stelling binnen en dwong de winst af.

Stan zette de partij solide op en na de opening resteerde een symmetrische pionnenstructuur. Vrijwel alle resterende stukken werden geruild. In een eindspel van paard tegen loper had pionnenruil de stelling in evenwicht gehouden. Maar Stan schoof de stelling dicht ten faveure van het paard en dat liep verkeerd af.

Conor O'Donnell-Jonas Gallasch
Conor O'Donnell-Jonas Gallasch

Conor kon in het middenspel geen goed plan vinden en kwam steeds slechter te staan. Maar ook zijn tegenstander zag het niet scherp in een nerveuze fase met weinig tijd op de klok. Zwart miste onderweg een kans en toen was de strijd weer volledig open. Conor bleef het proberen en kwam een pion voor in een toreneindspel, waarin beide spelers nauwelijks bedenktijd hadden.
70...Ta5?
Na 70...Ta4+ komt de witte koning een zet later op de damevleugel en maakt zwart remise.
71. Ta7+?
Conor probeert de zetten te herhalen om zo tijd te winnen. De afwikkeling 71.Kd4! Ta4+ 72.Kc5 wint precies op tempo, maar zo diep kun je niet rekenen met seconden op de klok.
71...Kg8?
Gelukkig mist zwart zijn kans. Na 71...Kh6 wilde Conor opnieuw de vorige stelling krijgen na 72. Ta8 Kh7 om dan wel het winnende Kd4! te spelen. Nu ontdekte hij tot zijn schrik dat zwart kon ontsnappen met remise na 72... Kh5.
72.Kd4 Kh8 73.Kc4 Kg8 74.Kb4 Ta1 75.Kc5 en wit won omdat zijn koning binnenkomt en de zwarte koning is afgesneden.
1–0

Dat was de gelijkmaker waarmee we ons vierde gelijkspel behaalden. Tezamen met een overwinning en 41 bordpunten goed voor een achtste plaats. Volgend seizoen mogen we weer ons meesterklasseschap tonen!

Frans Peeters maakte diverse foto's, waaronder ook die van diverse Zukertorters.
U vindt dit album hier

A2 wint van AAS (22-4-2023)

A2 vermijdt laatste plaats via winst

De laatste wedstrijd van A2 was niet belangrijk meer. Zowel tegenstander AAS als A2 waren al gedegradeerd. Omdat A3 en A4 al klaar waren en A1 centraal speelde was A2 het enige team dat thuisspeelde. Dat gebeurde in een kbus lokaaltje, en het werd nog knusser toen bleek dat AAS slechts zes man kon opstellen. Laurens en PP hoefden dus niet in actie te komen. De wedstrijd werd daarmee van hetlaatste restje spanning beroofd

De beide jonge invallers, Philippe Krylov en Rens Blom, speelden keurig remise. Ook bij Esther en Jan werd het remise. Eric gaf helaas kort na de opening een stuk weg, maar Jeroen bracht de zege binnen in een chaotische partij, waarbij wit al snel Lxf7+ kon doen, maar zwart toch beter stond, een dame won en uiteindelijk het eindspel combinatoir besliste.

A2 won dus met 5-3, waarmee het zowaar nog achtste werd. Normaal reden tot vreugde, maar niet dit jaar, want de nummers acht degraderen dit jaar ook uit de tweede klasse.

Vorig jaar waren een paar spelers prima op dreef, en dat trok A2 erdoor. Met name Michiel en Marc schitterden. Maar Michiel speelde dit seizoen in A3 en Marc was uit vorm. Dit jaar was alleen Laurens echt sterk. In de loop van het seizoen speelde hij steeds hoger, tot aan bord 1 toe. Zijn score van 5 uit 8 (TPR 2273) mag zeker gezien worden. Jelmer scoorde 4½ uit 8, Jeroen 3½ uit 7 (plus een remise in A1), PP 3 uit 8. De topborden deden het dus niet zo slecht, maar aan de lagere borden kon A2 nauwelijks een vuist maken. Met 5 punten uit 9 matches is de degradatie niet onterecht te noemen. Volgend jaar beter dan maar.

Z1 kampioen ondanks verlies (21-4-2023)

Zi kampioen ondanks verlies

In de dagen voorafgaand aan deze wedstrijd werd bekend dat concurrent Oosten/Toren verloren had. Dat betekende dat Z1 kampioen was, ongeacht de uitslag van deze wedstrijd. Het zorgde voor een wat matte sfeer in deze laatste ronde van het seizoen.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat zowel Olav als Harold in een uurtje remise speelden. Ook remise wrd het bij Henri (waar beide spelers slechte lopers hadden), Marcel (compleet dichtgeschoven stelling) en Eric (moeizaam toreneindspel waar wit niet tot het uiterste ging).

Topscorer Michiel verloor echter, en dat overkwam ook Henk, die in een Wolga-gambiet een zwarte vloedgolf te verwerken kreeg op de damevleugel. Hoe dat wel gespeeld moest worden liet Philippe zien. Al aan het begin van de avond meldde hij dat hij wilde winnen, en hij maakte dat volledig waar door alle zwarte initiatieven te smoren en als enige het volle punt te scoren.

Z1 dus kampioen en dat betekent dat volgend seizoen in de zware Hoofdklasse gespeeld zal worden. Het team zal wat versterkt moeten worden om mee te kunnen draaien, maar wellicht dat een paar spelers uit A1 of de top van A2 wel interesse hebben in een paar spannende door-de-weekse potjes. We gaan het wel zien.

Verslag OKA ronde 12 (14-4-2023)

Piet houdt koppositie vast

Akshaj was ziek en Laurens wil de partij later inhalen. De nodige byes vanwege feest, etentjes of andere (schaak)activiteiten.

Bas is een zeer sterke speler en dat liet hij zien. Lucien bracht zijn lichte stukken in het spel maar rokeerde niet. Bas won een pion en wist even later een loper midden op het bord te veroveren! De afwikkeling was niet moeilijk.

Een klassieke partijopbouw bij Hanneke en Dennis, die lekker vlot speelde. Na een opmars in het centrum van Dennis kwam er een aftrekaanval waarmee Hanneke een vol stuk won! Na dameruil won ze het eindspel.

Nico tegen Henri was van begin tot eind een zeer spannende ontmoeting. Aanvankelijk was het centrum gesloten, maar beide spelers probeerden dat aan alle kanten te openen. De strijd ontbrandde en Henri kwam met een pionopstoot. Nico had tot dat moment zeer snel gespeeld en nam nu uitgebreid de tijd voor zijn antwoord. Henri joeg meer stukken naar de koning van Nico en dat resulteerde in eeuwig schaak.

Bij een gesloten centrumstructuur wist Jack een slecht paard te ruilen op de damevleugel. Henk was actief op de koningsvleugel en veroverde daar een stuk. Die voorsprong voerde hij met vaste hand naar de zege.

Koploper Piet had met de jarige Robert Ris van doen. Piet zette de partij solide op. Een kansje om het spel te openen pakte hij niet. Robert trok de stelling gelijk en een zetherhaling bracht remise.

Jan en Philippe zochten snel ongebaande paden op en dat gaf een interessante stelling. Volgens Philippe kwam een paard van Jan niet in het spel. Daardoor kon hij de winst naar zich toetrekken! Een knappe zege.

Sybolt leek na de opening mooi te staan, maar wellicht was dat schijn. Paul-Peter verdedigde zich goed en pakte later dapper met een paard een pion. Dat paard bleek niet te vangen en Sybolt bood remise aan toen hij geen winstkans meer zag. Paul-Peter was tevreden met zijn spel en het halve punt.

Martijn pakte een pion, maar kon niet meer rokeren en dat bracht een spannend gevecht. Sander probeerde het initiatief te grijpen, maar Martijn gaf prima partij. Volgens beide krijgers had Sander eeuwig schaak moeten pakken. In de uitvluggerfase probeerde hij nog iets, wat objectief niet klopte maar wel succes had.

Arthur de Winter wint schoonheidsprijs (10-4-2023)

Arthur de Winter wint schoonheidsprijs

Arthur de Winter heeft de New-In-Chess schoonheidsprijs gewonnen. In het juryrapport lezen we onder meer: De jury was zeer onder de indruk van deze partij, waarin De Winter agressief spel afwisselde met sterke profylactische zetten

U vindt het complete jury-rapport hier.

A1 wint in de Meesterklasse (1-4-2023)

Zukertort wint! (door Piet Peelen)

proost! Eindelijk heeft Zukertort Amstelveen gewonnen in de Meesterklasse! We waren er al een aantal keren dichtbij, en drie gelijke spelen tegen sterke tegenstanders waren natuurlijk niet slecht. De voorlaatste ronde stond tegen HWP in Sas van Gent een direct duel om handhaving op het programma. Beide teams stonden exact gelijk, zowel in matchpunten als in bordpunten.

Onze topscorer Sybolt bereikte na de opening een gelijke stelling. Zijn remiseaanbod werd aanvaard en Sybolt behaalde daarmee zijn tweede IM-norm. Proficiat!

Stan kreeg een scherpe partij met tegengestelde rokades en paarden tegen lopers. Beide spelers gingen vol in de aanval en de koningen stonden wat op de tocht. Het was alsof twee ridders te paard op elkaar afstormden om de tegenstander uit het zadel te stoten. Achteraf was het veiliger geweest om een paard voor een loper te ruilen. Na één verkeerde paardzet besliste de huidige Zeeuwse vaandeldrager de partij met een prachtig torenoffer.

Sander Los-Helmut Cardon
Sander Los-Helmut Cardon

Sander speelde tegen een meester die decennia Zeelands beste speler was en bijna veertig jaar geleden al meespeelde in het NK. Telkens koos Sander de meest gecompliceerde en aanvallende zet waarmee hij zijn illustere opponent zwaar onder druk zette. Toen die eindelijk rokeerde bleek dat een misrekening te zijn die Sander combinatoir fraai afstrafte.

17.Td1!? Stelt zwart voor een dilemma. 17.Pxc5 Lxc5 18.Td1 De7 leek me tijdens de partij bevredigend voor zwart, maar de computer slaat hier wits initiatief hoger aan dan zwarts betere structuur. 19.Pe5!

17... Dc8 We besteedden allebei veel tijd aan: 17...Pxb3?! 18.Txd8+ Txd8 19.Pd2! de cruciale zet! Na andere zetten komt zwart in groot voordeel. 18.Pa5! 18.Pxc5 Lxc5 19.Le3 is ook iets beter voor wit, maar na de tekstzet ontwikkelt wit een sterk initiatief. 18...Le4 19.Pe5 Dc7 20.Pac6?! In deze zeer gecompliceerde stelling geef ik m'n voordeel weg. De computer geeft 20.Lxe4! Pfxe4 21.Pec6! Tc8 22.Le3! Het idee om met het e-paard naar c6 te gaan was tijdens de partij niet aan me besteed.

20... Ld6?! 20... Lxg2 21.Kxg2 Pfd7! was het juiste idee, dat Helmut in goede vorm zeker had gevonden. 21.Lf4 0–0? Een illustratie van Helmuts vormcrisis. Beter was 21... Lxg2 22.Kxg2 0–0 23.Txd6! Dxd6 24.Td1 Dc7 25.Td7!

22.Txd6! Uiteraard. 22...Dxd6 Ik wist nog niet zeker hoe ik moest voortzetten na 22...Lxg2 maar eenmaal in deze stelling aangekomen had ik vast de killer gevonden: 23.Td7! 23.Pg6! Dreigt behalve Lxd6 ook Pce7+ 23... Dxc6 24.Pe7+ Kh8 25.Pxc6 Lxg2 26.Kxg2 Tfc8 27.Pe5 1–0

Glen de Schampheleire-Robert Ris
Glen de Schampheleire-Robert Ris

Robert greep vroeg in de partij het initiatief met een pionoffer. Wit gaf de pion wijselijk terug en er resteerde een vrijwel symmetrische pionnenstructuur. Robert oefende daarin al geruime tijd druk uit met zijn actievere stukken. Toen offerde wit de kwaliteit en een pion om de lange diagonaal te openen voor zijn loper. Gretig pakte Robert het materiaal en gaf een pion terug om met zijn stukken binnen te komen. Dat was beslissend.

22.Tc5? Beter was 22.Txc7 Dxc7 23.La3 22... Lxc5 23.dxc5 Txc5 24.Lf1 Niet 24.Lxf6? Tc1+

24... e5! 25.Lxe5 Tc1 26.Db2 Pd3 27.Dd4 Pxe5 28.Dxe5 T8c2 29.Dd4 Dxd4 30.Txd4 Tb2 31.Kg2 Tcc2 0–1

Fitzgerald ruilde in de opening een paard voor een symmetrische pionnenstructuur. Hij ruilde een loper voor een paard en zette zijn torens op de open lijn. Weinig om je druk om te maken, totdat hij een tactische wending over het hoofd zag. Dat kostte de kwaliteit en de partij.

Conor had druk met zijn torens op een centrumpion en die werd goed verdedigd. Het lukte hem niet om verder te komen. Toen hij zag dat we de wedstrijd gingen winnen gaf hij het eindspel remise.

Florian trof een jonge Belgische meester, die een pion offerde voor het initiatief. Een pionopmars in het centrum leidde tot een troosteloze stelling en een duidelijke nederlaag. De computer toonde thuis nog een verdediging die beide spelers verrast zal hebben.

Warre de Waele-Martijn van der Eijk
Warre de Waele-Martijn van der Eijk

Martijn kwam met een gelijke stelling uit de opening maar had moeite zijn laatste toren in het spel te brengen. Een centrumpion ging verloren, daarna nog een pion en het eindspel leek kansloos. Totdat vlak voor de tijdcontrole de jonge tegenstander verkeerd afwikkelde. Ondanks twee verbonden vrijpionnen minder wist Martijn dankzij zijn actieve koning en toren nog de remisehaven binnen te zeilen. Het deed ons denken aan Smylov!

38.Txa6+ Ke5 39.Txh6? Waarschijnlijk dacht wit dat alles won. Op dit moment staat hij vier pionnen voor en heeft hij twee verbonden vrijpionnen. Zowel a3 als b3 wonnen.

39... Txb2 40.Tb6 Kxe4 De zwarte koning is actief en dreigt naar f3 te gaan. De zwarte toren is ook actief en snijdt de witte koning af. Het deed Robert en Piet denken aan het fameuze eindspel Lilienthal-Smyslov waarin zwart drie pionnen achter stond maar toch remise maakte!

41.Tf6 Txa2 42.Tf4+ Ke3 43.Txb4 Kf3 44.Tb3+ Of 44.g4 Kg3 en zwart dreigt mat en valt h4 aan.

44... Kg4 45.Te3 Tb2 46.Kf1 Ta2 47.Ke1 Tb2 48.Kd1 Ta2 49.Kc1 Tg2 50.Td3 Ta2 51.Kb1 Te2 52.Tb3 Tf2 ½–½

Piet's tegenstander gaf drie uur lang geen krimp, totdat hij opeens een paard naar voren liet komen en zijn loper terugtrok. Piet viel het zwarte paard aan en als dat week kon zijn dame binnenkomen. De tegenaanval had hij rustig kunnen opvangen, maar hij miste die kans. Nog altijd moest zijn opponent opletten en dat deed hij lang goed. Eén zet voor de tijdcontrole activeerde hij zijn loper en nu sloeg de balans door in Piets voordeel.

Arthur de Winter-Vyacheslav Ikonnikov
Arthur de Winter-Vyacheslav Ikonnikov

Arthur speelde tegen hun grootmeester en daar waren we blij mee. Zulke uitdagingen zijn precies wat hij nodig heeft. Arthur speelde een agressievere zet dan Dominguez Perez dit jaar in het Amerikaans kampioenschap tegen Nakamura. De nieuwste engines komen met dit soort zetten en je blijft je verbazen hoe rijk het schaakspel is! In het vervolg zag ik Arthur de damevleugel en het centrum keurig onder controle houden. Elk tegenspel werd behendig verhinderd, mede door een fraaie torenmanoeuvre. Daarna kon hij verder met het opzetten van een koningsaanval.

Vlak voor de tijdcontrole zat er een prachtige winstcombinatie in, maar een torenoffer en enkele moeilijke wendingen zijn een risico en Arthur koos een veiliger voortzetting. De grootmeester offerde een kwaliteit en viel met zijn laatste zet voor de tijdcontrole een pion aan. Op dat moment wikkelde Arthur middels een elegant tijdelijk torenoffer af naar een eindspel. Zijn tegenstander moest de dames ruilen om mat te verhinderen. De verdere technische afwikkeling was niet moeilijk meer en Arthur won zijn partij en daarmee de wedstrijd!

41.Th6+! gxh6 42.Dg6+ Kh8 43.Dxf7 Lg7 44.Dxf5 De2+ 45.Tf2 Dxe3 46.Tc2 Dg5+ 47.Dxg5 hxg5 en wit won het eindspel verder zonder problemen.

Een prachtige prestatie van Arthur, die de derde grootmeester in een jaar tijd wist te verslaan.

Met deze zege is Zukertort Amstelveen gestegen naar een gedeelde zevende tot negende plaats met De Stukkenjagers en Zuid-Limburg. HWP Sas van Gent staat nu tiende. Zuid-Limburg heeft echter nog een uitgestelde wedstrijd om in te halen.

In de gezamenlijke slotronde in Bunschoten speelt Zukertort tegen Zuid-Limburg en De Stukkenjagers tegen Paul Keres. Daar wordt beslist welke twee teams degraderen.

Hieronder alle partijen, en apart alle fragmenten uit het verslag.

A2 verliest (en degradeert) (1-4-2023)

SOPSWEPS'29 veel te sterk voor A2

A2 stond voor een zware taak: het moest de koploper verslaan om kans te blijven houden op handhaving. Dat heeft er echter geen moment ingezeten. SOPSWEPS'29 won ruim, en blijft favoriet voor het kampioenschap.

De middag begon niet slecht. Jan speelde een korte en correcte remise. Op veel borden stond het gelijk, alleen Eric kwam na een fikse fout vrijwel verloren uit de opening.

Naarmate de partijen vorderden bleek toch wel dat de opponenten gewoon sterker waren. Esther kwam al vroeg in tijdnood (zes minuten tegen 45) en de aanval van zwart bleek al snel te sterk. Bij PP kwamen de witte stukken zowel links als rechts binnen vallen - dat was niet meer droog te houden. Bij Jeroen twee lange rokades, waarna de koningsvleugel het terrein werd van felle strijd. De zwartspeler won een pion en bleek zijn troepen beter in het gelid te hebben. Met die drie nederlagen was de match al wel voortijdig beslist.

Ondertussen kreeg Jelmer problemen in een gedrongen stand, die uitmondde in een angstig dubbel-toreneindspel. Laurens stond een poosje iets beter tegen een IM, maar de titelhouder stelde al snel orde op zaken en ook hij kreeg een beter toreneindspel. Ondertussen wist Eric moeizaam overeind te blijven, al miste wit onderweg wel een paar kansen op meer. Alleen Achyuth stond wat beter, hij had zelfs een pluspion.

De wedstrijd kabbelde daarna naar het einde. Het extra pionnetje van Achyuth leverde niet meer op dan remise. Eric vond een handvol enige zetten, en toen de tegenstander op het beslissende moment niet afwikkelde naar een pionneneindspel (dat dertig zetten later op één tempo gewonnen bleek) rolde er ook daar nog remise uit. Ook Jelmer wist zijn schip nog drijvende te houden en een halfje toe te voegen aan het totaal. Bij Laurens bleek de stand toch echt onhoudbaar.

Daarmee won SOPSWEPS dus met 6-2. A2 degradeert, wat met 3 punten uit 8 niet verwonderlijk is. In de laatste ronde speelt A2 nog tegen het eveneens al gedegradeerde AAS - een wedstrijd om des keizers baard dus.

A3 verliest in laatste ronde (1-4-2023)

A3 verliest nipt in laatste ronde (door Michiel Harmsen)

De kans dat koploper Moira Domtoren in de laatste ronde nog zou struikelen leek vooraf minimaal. En het bleek achteraf ook inderdaad niet te gebeuren. Moira Domtoren werd dus kampioen. A3 speelde zijn laatste wedstrijd, tegen Espion, dus om de 2e plaats. Espion is een solide team, misschien wel beter dan Moira Domtoren. Maar net als wij hadden ze daar ook van verloren.

Invallers Erast Gibadullin en Dennis Metekohy vervingen John en Philippe. Erast is een nieuw lid bij de senioren en Dennis een oude bekende van de senioren. De match werd een mooie, evenwichtige en spannende strijd waarbij beide partijen tegen beter weten in toch hoopten op een wonderlijk verlies van Moira Domtoren.

Rens speelde een scherpe partij en won uiteindelijk met een prachtige mataanval. Zijn tegenstander, Pieter Pelleboer, een oude bekende met een Zukertort-verleden in de jaren '70 en '80, had met een schijnoffer van de dame de angel uit de aanval kunnen halen en zwarts pionnenstructuur kunnen versplinteren. Gelukkig zag hij dat niet.

Pieter kwam in een positioneel overwegend eindspel terecht na het middenspel met een sterk paard tegen een slechte loper. Het was wel moeilijk vorderingen te maken, en toen Pieter tegenspel toeliet ontstond er een slecht toreneindspel met minuspion. Pieter rechtte z'n rug en verdedigde taai en sleepte alsnog een remise uit het vuur. Vermoedelijk was het objectief wel verloren. Maar ja, toreneindspelen zijn moeilijk.

Aashray speelde een sterk middenspel en won een kwaliteit, maar zijn tegenstander kreeg allengs meer en meer compensatie. Het eindspel van L + 4 pionnen tegen T + 2 pionnen was mogelijk verloren, maar aalglad wist Aashray er toch nog een remise uit te slepen.

Akshaj verloor vroeg in de partij een pion. Hij had lang actief tegenspel en beheerste de open e-lijn. Na dameruil viel zijn toren binnen via de e-lijn. Maar zijn tegenstander had een vrije a-pion ondersteund door de toren. Toen Akshaj's actieve toren terug moest om die af te stoppen was het resterende eindspel verloren.

Erast speelde een interessante partij tegen oud-Zukertorter Roger Mehra. Hij had lang actief tegenspel in een Budapester gambiet. Maar Roger hield de boel netjes onder controle, waarna een pionnenmeerderheid op de damevleugel won. Ondanks het verlies was dit een verdienstelijk debuut op bord 2 van Erast.

Dennis speelde op bord 1! Daar hield hij lang een gelijke stelling, ondanks wat druk op een achtergebleven pion op b3. Maar een kleine combinatie werd hem noodlottig.

Wim over zijn eigen partij: Een petit combination met pionoffer van mij leek op het eerste gezicht goed, en computer-analyse leert dat ik er inderdaad nog met voordeel uit zou komen. In de praktijk durfde hij niet te nemen. Er kwam een toreneindspel met a- en h-pion tegen h-pion op het bord. Zo'n eindspel waarvan je denkt: goede remisekansen voor zwart, maar ook veel doorspeelkansen voor wit. En doorspelen deed ik, en zwart kon geen remiseweg vinden. Achteraf zei de database ook dat het gewonnen was, en dat ik het nooit fout heb gedaan. Dat geeft de burger weer een beetje moed. Niet alle toreneindspelen zijn dus remise, maar ze zijn wel moeilijk.

Michiel Harmsen-Dick van der Eijk
Michiel Harmsen-Dick van der Eijk

Ikzelf (Michiel) wikkelde ten onrechte af naar een pionneneindspel, in de veronderstelling dat dat gewonnen was. Toen mijn tegenstander met zijn koning op en neer bleef wandelen tussen e7 en d7 kwam ik geen steek verder. Ik deed nog een laatste winstpoging met f6, om b5 uit te lokken, en bereikte na 46... Ke6? de stelling hiernaast.

Na 47. Kc5? haalde ik alle pionnen op de damevleugel op en promoveerde mijn a pion. Leuk, maar in de tussentijd nam zwart pionnen e5 en f6 en promoveerde zijn f-pion net een zet eerder. Ik ontsnapte nog met remise. In de analyse na afloop zei een omstander wat ik hier had moeten doen. Zien jullie het ook?

47. b4! en de a-pion promoveert. Na 47... bxa4 48. bxa5 a3 volgt 49. Kc3! en de zwarte pionnen worden tegengehouden. Als zwart de a-pion tegenhoudt met 49... Kd7. volgt 50. a6 Kc7 51. e6 en promoveert de f-pion.

Met dit nipte 3½ - 4½ verlies zijn we derde geworden. Volgend seizoen moeten we nog maar een gooi naar promotie doen. Dat zit er zeker in, omdat veel jeugdspelers nog steeds groeiend zijn en de oudjes, en zeker Wim, nog prima scoren.

A4 speelt nogmaals gelijk (1-4-2023)

A4 speelt gelijk, maar zonder remises

Het was alweer de laatste wedstrijd voor A4. Aan het totaal van twee punten via twee gelijke spelen werd nog een matchpunt toegevoegd door een knappe 4-4. Het uitslagenformulier van deze wedstrijd bood na afloop een curieuze aanblik: alle witspelers hadden namelijk gewonnen!

A4 heeft dit jaar aan diverse jonge spelers de gelegenheid gegeven een 'echte' partij te spelen. Het ging vooral om het opdoen van leuke ervaringen. Er werden vier wedstrijden verloren, maar ook werd er driemaal heel verdienstelijk gelijk gespeeld. Dank vooral aan teamleider Danny Kool, die de organisatie rond het team het gehele seizoen in goede banen heeft geleid. Tot volgend jaar.

Verslag OKA ronde 11 (24-3-2023)

Veel spannende partijen in elfde ronde OKA (door Piet Peelen)

Onno was ziek dus voor hem en voor Jeroen een noteren we een niet vrijwillige remise. Verder de nodige byes vanwege voorjaarsvakanties en toernooien.

Dennis ontwikkelde klassiek waartegen Lucien in de stijl van Philidor eerst zijn pion naar f5 speelde alvorens zijn paard erachter te zetten. Met nog een pionopmars zette Lucien de aanval op de gerokeerde koning in. Hiertegen opende Dennis de aanval in het centrum tegen de zwarte koning. Die besliste het pleit en Lucien complimenteerde Dennis om zijn sterke spel.

De jeugdige Kyril kwam nieuw binnenlopen en nam het op tegen Nico. Kyril schaakt nog maar pas en heeft zich alles zelf aangeleerd. Tegen de routine van Nico kon hij nog niet opboksen, maar dat zou binnenkort best kunnen veranderen.

Jack speelde een manoeuvreerpartij waarin lange tijd slechts twee pionnen geruild waren. Materieel gezien stond het gelijk, maar Henri had zijn stukken iets actiever weten neer te zetten. Daarmee wist Henri te winnen terwijl uw verslaggever aan zijn bord gekluisterd was.

Henk had na de opening het loperpaar en viel aan op de damevleugel. Ik dacht dat Hanneke daar een pion kon geven om er met haar paard een terug te winnen in het centrum. Een loper van Henk was namelijk nog niet ontwikkeld. Hanneke koos voor een verdediging op de witte velden. Henk kon met zijn zware stukken gaan drukken op de damevleugel. Hij won twee pionnen en in het eindspel was dat beslissend.

Akshaj zocht al snel de ongebaande paden op en offerde een pion voor een snelle ontwikkeling. Philippe verdedigde zich goed en toen pakte Akshaj een pion op a7. Na dameruil ging de zwarte toren terug naar a8 met een röntgenaanval op loper en paard. Stukwinst voor Philippe en daarna won hij makkelijk.

Achyuth vocht een interessant duel uit met Martijn. Bijzonder was dat ook Achyuth met zijn dame een pion pakte op a7. Martijn bracht zijn stukken dreigend richting de witte koning. Een centrumpion offeren om die stukken weg te lokken en af te ruilen was de juiste verdediging. Toen dat motief gemist werd kreeg Martijn sterke aanval. Achyuth wilde een dreigend mat dekken met de dame, raakte die aan maar zag toen pas dat een andere matzet daarmee onvermijdbaar was.

Laurens offerde een kwaliteit en dat zag er gevaarlijk uit. Stan had het er moeilijk mee, maar na een onnauwkeurigheidje leek de compensatie van Laurens te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Stan centraliseerde zijn dame en won de partij.

Piet vond na de opening niet het beste plan. Jan Helsloot sloot de stelling met een prachtig blokkadepaard. Piet was blij dat hij langzaam terreinwinst behaalde. Jan vond een actieve verdediging te riskant, maar de computer -die alles uit kan rekenen- niet. Gesteund door een opgerukte g-pion kon Piet een toren op de zevende rij zetten en daarmee de winst binnenhalen.

Rens kwam goed uit de opening tegen Eric. Het werd zeer tactisch, maar toen Rens te snel wilde winnen en een tussenzetje overzag stond het weer gelijk. Rens vond daarna geen goed plan en verloor wat pionnen. Het eindspel van twee tegen nul pionnen was natuurlijk gewonnen, maar Eric's koning stond onveilig en Rens had met toren en paard steeds vervelende dreigingen. Spelend op increment kon Eric het winstplan (dat u hiernaast kunt zien) niet vinden. Tegen middernacht ging een pion verloren en wist Rens behendig naar remise af te wikkelen.

Z1 naar de kop(23-3-2023)

Z1 op koers voor kampioenschap

Als Z1 de kansen op het kampioenschap levend wilde houden dan moest er gewonnen worden tegen Oosten/Toren. De gastheren hadden alles nog gewonnen, maar Z1 zat ze op de hielen met slechts een enkel afgegeven matchpuntje. Het ging er dus om spannen daar in Diemen, en dat bleek ook wel tijdens de wedstrijd. Pas in de laatste seconden werden de matchpunten verdeeld.

De wedstrijd kende een flitsende start, maar voor Z1 dan wel in negatieve zin. Henk Boot werd geconfronteerd met 1. b4?!. Tja, wat doe je daarmee? Zo'n witspeler kent alle rare varianten op zijn duimpje, dus een gezonde maar niet te fanatieke aanpak is wellicht aan te raden. Henk nam daarentegen de handschoen op. Na 1... e5 2.Lb2 Lxb4 3. f4 was hij al out of book. Dat weerhield hem niet om de scherpste route kiezen. Na 3... exf4?! 4. Lxg7 Dh4+ 5. g3 fxg3 6. Lg2 gxh2+ 7. Kf1 moest de partij even onderbroken worden, want Henk had een tweede dame nodig, die in het speellokaal zo gauw niet te vinden bleek. Promotie op zet zeven zie je ook niet elke dag. De tweede dame kwam tenslotte op het bord en verdween twee seconden later alweer. 7... hxg1D+ 8.Kxg1 Dg5 9. Lxh8 b6? 10. Txh7 Dg6?? 11. Tg7 en zwart kon opgeven.

Achyuth leek op weg naar de gelijkmaker. Veel compensatie voor een pionoffer. Toen Achyuth de pion terugpakte hielden de omstanders even de adem in. Zwart kon met een tussenzetje een vol stuk winnen. Hij zag het niet, ruilde achteloos de dames en Achyuth had een pluspion. Maar ook een bar slechte loper, waardoor zijn stukken vrijwel niet loskwamen. Toen er veel was geruild bleek de pluspion nog net genoeg als compensatie voor de slechte loper om remise te maken.

De gelijkmaker kwam er toch. Eric kreeg een Najdorf tegen zich, speelde de rustige variant, en maakte veld d5 tot speerpunt van de strategie. Daar kwam tenslotte een machtig paard terecht, en samen met een open g-lijn zorgde dat voor een vlot doorslaande aanval.

De andere partijen gingen allemaal door tot in het geen-tijd-meer om-te-blijven-noteren stadium. Olav weigerde remise in iets betere stand, won inderdaad een pion, maar werd geconfronteerd met een doorlopende vrijpion. Die kostte een stuk, en waarschijnlijk was het eindspel van drie pionnen tegen loper plus twee pionnen verloren. Maar zwart wist in tijdnood niet goed hoe het verder moest en dat gaf Olav de kans de vijandelijke pionnen af te ruilen en het halve punt te redden.

Marcel speelde een heel sterke partij aan het eerste bord. De zwarte koningstelling oogde gammel en Marcel kwam met een vrijpion door het centrum. Het leek allemaal winnend maar zwart verdedigde zich taai. Ik dacht zeker driemaal dat ik hem had en elke keer verzon hij weer iets aldus Marcel. Het duurde tot de laatste minuut voor hij zwart toch eindelijk op de knieëen kreeg.

Dat zorgde alweer voor een gelijke stand, want kort ervoor had Henri moeten opgeven. Laat in het middenspel had hij een pion kunnen pakken, want op de witte truc had zwart weer een tegentruc. Henri vertrouwde het niet, kwam in het defensief en moest toezien hoe een witte vrijpion door dreigde te lopen. Dat kostte een stuk waarna het eindspel reddeloos bleek.

Michiel dan, nog altijd op 100%. Frans werd het - uiteraard. Michiel speelde agressief, rokeerde tegen de stroom in, waarna wit zowaar meteen een loper offerde die Michiel wijselijk niet nam. Even later had hij zelf een loperoffer. Wit nam wel en won een kleine een kwaliteit. Michiel had daarentegen wel een een ijzersterk centrum en het werd allemaal zeer tactisch, terwijl in die fase beide spelers in tijdnood raakten. Michiel leek een paar maal al direct te winnen maar wit vond een aantal fraaie zetten en bleef in de partij hangen. In het verre eindspel tenslotte dreigde Michiel een paard te winnen. Wit kon dat nog net redden via Tb3, wilde dat ook spelen, maar liet in tijdnood de toren echter op b4 ploffen waarna het meteen uit was. Michiel daarmee op 6 uit 6, en een heel duur puntje, zo zou blijken.

Want door de winst van Michiel had Nico nu aan een halfje genoeg. Nico had beter gestaan, zelfs een pluspion gehad, maar in het gelijke-lopereindspel dat op het bord kwam had hij wel een probleem. Vrijwel al zijn pionnen stonden namelijk op de kleur van de lopers. Al snel ging er een pion verloren en werd duidelijk dat Nico voor zijn halfje zou moeten vechten. Een witte pion liep alvast naar h7 en Nico moest met de koning naar h8. Daardoor werd de damevleugel kwetsbaar en een paar minuten later had wit ook daar een vrijpion. Die pion moest eraf - dan zou het meteen remise zijn, want voor de h-pion was de loper van de verkeerde kleur. Dat leek echter een illusie, want wit kon met een simpele manoeuvre zijn b-pion naar de overkant begeleiden. Maar wit speelde het niet handig en verloor vele tempi. Waarna de zwarte koning eerst h7 wegnam en vervolgens naar de andere kant snelde en de b-pion nog juist kon stoppen.

En met die remise won Z1 dus met 4½-3½. Z1 staat nu alleen op kop, want concurrent Fischer Z verloor in deze ronde. In de laatste ronde speelt Z1 precies tegen Fischer Z. Bij winst is Z1 zeker kampioen, bij een gelijkspel misschien ook nog wel.

Groningen te sterk voor Zukertort 1 (11-3-2023)

Duidelijke nederlaag Zukertort tegen Groninger Combinatie (door Piet Peelen)

Het einde van de winter is in zicht en ik reed in een zonnetje naar het HWC. De aula werd gevuld door vier thuisteams met schaakouders die de jeugd vergezelden. Na het welkomstwoord van Jelmer was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Casper Blaauw, topspeler van bezoekers Fischer Z. Hij was een van de sterkste jeugdspelers van Amsterdam en speelde altijd bliksemsnel. Winnaar van ons Paassnelschaaktoernooi in 1986 en 2009. Ik heb vele partijen tegen hem gespeeld en mijn gedachten gingen terug naar die heerlijke jeugdjaren. Een teamgenoot die er opeens niet meer is heb ik nog niet meegemaakt, maar het lijkt me moeilijk dan nog een partij te schaken.
Ilja Zaragatski-Arthur de Winter
Ilja Zaragatski-Arthur de Winter

Arthur mocht weer tegen een grootmeester en kwam na de opening in de problemen toen de slag om het centrum verloren ging. Maar de grootmeester benutte zijn kansen niet en dankzij een leuke loperzet was de stelling opeens weer gelijk. Arthur begon met een vrijpion naar de overkant te lopen en daarmee was het hoogtepunt van de strijd bereikt.

De computer ziet twee mogelijkheden om de stelling gelijk te houden. Allereerst de zwarte koningsstelling verzwakken met 33.e6 fxe6 en dan de loper afsluiten en de aanval op f2 verijdelen met 34.f4. Menselijker is om het paard erbij te halen met 33.Pd5 Le2 34.Pxe7+ Kh8 en nu op dameruil aansturen met 35.Db2. Het gaat allemaal net.

Wit ging met zijn eigen vrijpion lopen maar werd matgezet. 33.a5? c3 34.f4 Dd2! 35.Ta1 c2 36.Dc5 Tc8 37.a6 Txc7 38.Dxc7 De3+ 39.Kf1 Le2+ 40.Ke1 Ld3# 0–1

De tweede zege op een grootmeester voor Arthur, en hij is nog maar 15 jaar oud!

Stan van Gisbergen-Simon Elgersma
Stan van Gisbergen-Simon Elgersma

Sander werd al vroeg in de partij geconfronteerd met een koningsaanval. In het woud van mogelijkheden moest hij een verdediging vinden. Aanvankelijk lukte dat omdat ook zijn opponent niet de beste weg vond. Maar nog steeds was de situatie kritiek en nu vond hij de enige uitweg niet.

Stan kruiste de degens met Simon Elgersma die de partij wat voorzichtig opzette. Reden voor Stan om met de lange rokade vol op de aanval te spelen. De zwarte tegenaanval kwam te laat en Simon was zo sportief Stan de matzet te gunnen.

23. Dxh6+! gxh6 24. Tg8#

Sybolt Strating-Anna Warakomska
Sybolt Strating-Anna Warakomska

Sybolt speelde tegen een jonge Poolse, die aanvankelijk zeker niet minder stond. Ze begon aan een uitstapje met de dame en dat was minder handig. Ze verbaasde me met Dd2? Hierna kreeg ik een sterke aanval die al snel doorsloeg, aldus Sybolt.

1.d5! Kh7 (1...exd5 2.Lxg7! Lxg7 3.De5 (3.Dxh6? Db2) f6 4.De7 (4.Dxf6? Td7) met winst. Of ook 1... Td7 2. Lf6! g6 3. dxe6 Te8 4. exd7 Txe3 5. d8D en wint).

2.Dg3 f6 3.Lxf6 Td7 4.Dd3+ Kg8 5.Ta1 1-0 Uiteindelijk koos ik ervoor de dame 'mat' te zetten in plaats van de koning zo meldde Sybolt.

Florian had zijn dag niet. In plaats van zelf de lopers te ruilen liet hij zijn tegenstander dat doen waardoor een toren enigszins verdwaalde. Uiteraard opende die vervolgens de stelling en het geitenpaadje naar een minder eindspel wist Florian niet te vinden.

Fitzgerald zette de partij origineel op en bereikte een gelijke stelling. Afruil van een pion en een loper tegen een paard gaf zijn tegenstander de beste papieren. De grootmeester benutte zijn verder opgerukte pionnen door er met zijn stukken handig omheen te manoeuvreren. Uiteindelijk schreden ze voorwaarts en moest Fitzgerald zich gewonnen geven.

Conor mocht het opnemen tegen een voormalig Europees kampioen en deed dat aanvankelijk prima. In het middenspel had hij door een kwaliteitsoffer een klein voordeeltje kunnen krijgen. In de fase die volgde deed hij het net iets minder handig dan zijn illustere opponent, die hem met een sterke paardzet verraste. Conor vond de juiste verdediging niet en kon enkele zetten later opgeven.

Martijn speelde een spannende partij die heel lang gelijk op ging. Met weinig tijd op de klok maakte zijn tegenstander een flinke fout. Martijn zag zijn kans maar de winstweg was lang en niet eenvoudig. Helaas koos hij voor een andere aantrekkelijke mogelijkheid en nu stuitte hij op een sterke verdediging. Daarna stond het weer gelijk maar daarna zag hij de partij langzaam de verkeerde kant op gaan en teleurgesteld gaf Martijn de pijp aan Maarten.

Piet sloot het centrum en koos daarna niet voor het gebruikelijke h6 en f5 plan op de koningsvleugel. Dat gaf zijn tegenstander de vrije hand, maar die speelde niet doortastend verder. Na dameruil had verdere ruil kans op een vesting gegeven. De poging tot tegenspel werd fraai weerlegd waarna de partij verloren was.

Robert koos voor een pionoffer dat toppers voor problemen stelde. Helaas leek zijn tegenstander daar uitstekend van op de hoogte en hij verdedigde zich goed. Dus resteerde een pion minder maar vanwege de ongelijke lopers leek remise onvermijdelijk. Na veel afruilen hoefde Robert slechts zijn loper voor de laatste pion te geven. Dat kon eerst op veel manieren, toen nog op één en uiteindelijk helemaal niet meer, zodat Robert onverwacht ook nog verloor.

Dat de Groningers een sterker team hebben wisten we, maar de 3-7 nederlaag leek ietwat fors. We staan nu op de gedeelde 8e tot 10e plaats samen met HWP Sas van Gent en De Stukkenjagers. De komende wedstrijd in Sas van Gent spelen we voor handhaving in de meesterklasse.

A2 boekt eerste zege (11-3-2023)

A2 vindt vorm tegen Fischer Z

A2 speelt wisselvallig dit seizoen. Veel spelers kunnen niet de grote vorm vinden die nodig is voor de tweede klasse. Maar in ronde zeven vond een aantal mensen dan toch eindelijk het gewenste niveau. Wellicht te laat voor lijfsbehoud, maar deze zege op het sterke Fischer Z mocht er zijn.

De wedstrijd begon met een moment van gepaste stilte. Een kleine twee weken geleden was onverwacht Casper Blaauw overleden. Een sterke schaker, tweemaal ooit winnaar van het Open Amstelveens Snelschaak, en lid van het bezoekende team van Fischer Z. Misschien dat dit alles toch invloed heeft gehad op het spel van de bezoekers, die hier en daar een wat matte indruk maakten.

Maar het was toch ook zeker de sterke prestatie van de Amstelveense kopborden die het wedstrijdbeeld bepaalden. Laurens is al het hele seizoen uitstekend op dreef. Ditmaal bezette hij daarom het kopbord. Hij kreeg daar van doen met een sterke en ervaren tegenstander. Laurens was niet onder de indruk en het werd een duel met veel tactiek. Toen wit even niet oplette ging er een pion van af en Laurens schoof het eindspel prima naar winst.

Maar ook op de borden ernaast liep het prima. PP speelde, naar eigen zeggen, voor het eerst sinds lange tijd weer eens een echt goede partij. Jeroen zag zijn tegenstander veel tijd verbruiken, bleef rustig, won een pion en daarna de partij. En bij Jelmer speelde zwart de opening zo dat de stelling in feite overging naar het Frans. Wat zwart niet wist is dat Jelmer met zwart zelf vaak Frans speelt. Jelmer was dus op bekend terrein, speelde de witte zetten waaraan hij met zwart de meeste hekel heeft, drukte zwart naar achteren en scoorde een zeer verdiend punt.

Vier punten aan de hoogste vier borden, een ongekende luxe. Dat het aan de lagere borden wat minder ging mocht de pret nauwelijks drukken. Jan Helsloot speelde met zwart tegen een Morra-gambiet. Hij koos voor een wat defensieve opzet, maar toen hij vergat tijdig te rokeren vielen er teveel gaten in zijn vesting om houdbaar te zijn. Hanneke was bereid gevonden om op het laatste moment in te vallen (bedankt Hanneke!). Een mooie uitdaging vond ze zelf, al bleek de tegenstander toch te sterk.

Maar Esther haalde wel een half punt binnen. Achyuth moest zijn dame geven voor toren en stuk maar wist dat te houden en scoorde zo ook nog een halfje.

Alles bijeen dus een keurige 5-3 overwinning. En dus nog steede een minimale kans voor A2 op handhaving. De concurrentie werkte deze ronde mee: van de onderste vijf teams was Amstelveen de enige die niet verloor. Maar nummer zeven, De Wijker Toren, speelt in de achtste ronde tegen het verzwakte AAS, en zal daar waarschijnlijk de benodigde punten halen om definitief boven de streep te blijven.

A3 wint alweer (11-3-2023)

A3 houdt tweede plaats goed vast (door Michiel Harmsen)

Na een onfortuinlijk verlies in de eerste ronde tegen de huidige koploper, Moira Domtoren 2, zit A3 te wachten op een misstap van deze koploper. Zo'n misstap is natuurlijk alleen relevant als je zelf wint. Dat lukte A3 in deze voorlaatste ronde zonder grote problemen.

Invaller Shrey speelde een puike partij zonder ooit in gevaar te zijn. Hij won een kwaliteit in verder overweldigende stelling, waarna de rest techniek was. Aashray verloor helaas erg snel. Hij moet misschien nog wat wennen aan de lange bedenktijd.

Rens en Pieter speelden ook goede partijen en waren nooit in gevaar. Pieter verhinderde de rokade van de tegenstander en had een sterk pionnencentrum. Rens en Pieter wonnen allebei.

Philippe, op bord 2, had de sterkste tegenstander tegenover zich. Ik kwam met wit slecht uit een Nimzo-Indische opening en verloor daardoor een pion. Tijdens het zoeken naar tegenspel miste ik een tactisch idee van de tegenstander en kon ik opgeven, aldus Philippe.

Ik speelde zelf op bord 1 een Franse opening. Velen denken dan dat ik dat wel snap na vijftig jaren Frans. Nou, de Tarrasch-verdediging van het Frans dus niet. Daar weet ik vaak het goede plan niet te vinden. Het is ook zo'n tactische opening. Brrr. Gelukkig had ik recent een Tarrasch gespeeld waarvan ik weer wat geleerd had. Toen speelde David Laan 14. h3 om Pg4 te verhinderen. Een prima zet, waarna ik in het nadeel kwam. Maar nu speelde mijn tegenstander 14. Ld2 waarna 14... Pg4 meteen uit is. Ik pakte deze partij aanvankelijk te weinig doortastend aan, maar, zoals u hiernaast kunt zien, ik won uiteindelijk toch nog.

Wim speelde een correcte partij waarin hij lange tijd volgens de computeranalyse +1,3 had. Toch leek het tijdens de partij ook lange tijd remise-achtig. Maar uiteindelijk won Wim via een röntgenschaakje een stuk en de partij.

John speelde lange tijd als laatste een eindspel met een aantal pluspionnen en loper en dame tegen paard en dame. Helaas sneuvelden er iets teveel pluspionnen, waarna het remise werd.

Een 5½-2½ zege dus, die prima druk houdt op Moira Domtoren 2. Maar waarschijnlijk doet dat er niet meer toe, want Moira Domtoren 2 won deze ronde ook en in de laatste ronde spelen ze tegen de afgetekende nummer laatst. Dat zullen ze dus wel winnen.

Alweer matchpunt voor A4 (11-3-2023)

A4 speelt gelijk tegen DD 4 (door Danny Kool)

In ronde 6 speelden we tegen een van de oudste schaakclubs van Nederland (1852), dat de prachtige naam Het Koninklijk 's-Gravenhaags Schaakgenootschap Discendo Discimus draagt, doorgaans afgekort tot DD. Dit team is ook een gemengd senioren/jeugd team en staat met Philidor Leiden aan kop, met slechts een half bordpuntje verschil.

Onze sterkste spelers waren niet beschikbaar (Olivier Marincic) of vielen in in andere teams (Hanneke Elgersma in A2 en Shrey Shah in A3). Maar deze keer waren Kavin Shah en Abishek Pillai wel beschikbaar!

Op het vierde bord speelde Victor Ivanov met wit een variant van het Schots. Er ontstond een open en zeer scherpe stelling waar beide spelers allerlei tactische dreigingen hadden. Het viel net verkeerd waardoor voor Victor een toren verloren ging en daarmee de partij.

Op het achtste bord was het ook heel spannend. Neev Patil en zijn tegenstander speelden een variant van het Weens. Hier bleef het in evenwicht. Laat in het middenspel leek Neev beter te staan en hij had met een listige tussenzet een stuk kunnen winnen. Neev koos voor een directere pionwinst maar daardoor kwam zijn tegenstander terug in de partij, en won zelfs nog. Jammer voor Neev, die lang op weg leek naar een mooie zege.

2-0 achter, tijd om wat terug te gaan doen. Abishek Pillai koos met wit de scherpe Panov-variant om de Caro-Kann te bestrijden. Abishek speelde dit jaar niet heel veel, maar beschikt over genoeg techniek en talent. Hij liet zijn tegenstander alle hoeken van het bord zien en scoorde de aansluitingstreffer.

Dolev Shniper had zwart en ook hier kwam een Caro-Kann op het bord. In het middenspel overspeelde Dolev zijn tegenstander die een veel hogere rating had, en zo was de stand inmiddels 2-2.

Bij Shanay Shah kwam een Slavisch Damegambiet op het bord. Het werd een langzaam en positioneel gevecht waarbij wit net de betere velden kon bezetten. Ik heb gemist waar het evenwicht verstoord werd, maar DD won en kwam zo 3-2 voor.

Op het tweede bord speelde Reyansh Kakrana. Hij heeft een goed seizoen en maakt grote stappen vooruit. Vandaag speelde hij tegen een jeugdspeler van DD met een fors hogere rating. De Sämisch-variant van het Nimzo-Indisch leidde tot een interessante partij die waarschijnlijk terecht remise werd.

Kavin Shah speelde met zwart Dame-Indisch. Ook hier ontstond een spannende stelling met vastgelopen pionnenketens. Kavin stond ietsje beter, maar een doorbraak forceren ging niet zonder grote risico's. Na een blik van Kavin op mijn bord accepteerde Kavin daarom het remise-aanbod, en dat was een goede beslissing.

Zoals vaker was ikzelf als laatste nog aan het spelen. Sinds lange tijd kreeg ik weer eens e4 als beginzet en zo kon ik een van mijn geliefde Siciliaanse varianten spelen. Wits lange rokade in deze variant had ik nog niet eerder gezien en gaf mij de kans om sneller tot aanval te komen dan mijn tegenstander op de koningsvleugel. Met een pionoffer werd de witte aanval gestopt, daarna gingen de c-lijn en e-lijn open voor mijn torens en werd het voor wit onhoudbaar. Via een kwaliteitsoffer wist ik wit mat te zetten.

En dat betekende dus de gelijkmaker, waarmee de wedstrijd eindigde in 4-4. Al met al geen slecht resultaat tegen DD.

Op 1 april spelen we de laatste wedstrijd in en tegen Woerden. Tot dan!

Z1 wint na klein wondertje (24-2-2023)

Het mirakel van Michiel (door Nico Louter)

Paus Leo XIII schreef eind 19e eeuw een gebed tot of over de aartsengel Michael. Het gaat als volgt:

Heilige Aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd. Wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel. Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doet gevoelen. En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.

Deze Michaël, ook wel bekend als Michiel, blijkt nog steeds actief, en hoe. Nedergedaald in het SGA-team bezet Michiel het eerste bord, en welke listen Satan ook uitprobeert, zijn geest blijft ongerept en puur, en met de meest zuivere zetten weet hij ronde na ronde punt na punt te halen. Inmiddels heeft hij al 5 uit 5 gescoord, een tpr van plus 2700. We kunnen alleen maar blij zijn met de bescherming van onze eigen aartsengel. En alsof de duivel ermee speelt, het is iedere keer weer in de laatste partij of de partij die de beslissing binnenhaalt. Zijn bibberende en minder vrome teamgenoten verzamelen zich op dat beslissende moment rondom zijn bord, vroom allerlei varianten prevelend, maar wetend dat zij niet zijn puurheid van denken kunnen evenaren.

Hoe deed het overige lekengebroed het in de wedstrijd tegen Caissa 3? Marcel Laarhoven, die tegenwoordig voornamelijk nog potjes in het heidense Kudelstaart speelt, vond het heilige geloof niet meer toen er in een Pirc al snel e5 werd gespeeld door de tegenstander. Na nog wat obligate wederzijdse giften in de collectezak staken beide spelers een kaarsje op en werden de punten gedeeld.

Henk Boot deed meteen de volgende dag boetedoening. Hier zijn bericht: Mijn partij leek saai, maar niet in de analyse na afloop.(NL: daarmee kom je niet in de hemel, Henk!) We kwamen gelijk uit de opening (damegambiet) maar ik koos geen kansrijke opzet. Feitelijk zat ik steeds te zoeken om niet (verder) in het nadeel te komen. de computer gaf meestal -0.50 tot -0.90 aan, niet iets waar je als witspeler enthousiast van wordt. Maar goed, we moesten beiden goed opletten en in echt verlies gevaar ben ik zeker niet geweest. Ik dacht bij de 32e zet een pionnetje te winnen, maar mijn tegenstander had een vergelijkbare mogelijkheid (NL: dat is nog niet het echte geloof, Henk!). Er ontstond een eindspel na zijn 35e zet met remise-aanbod. Gelijk spel, maar met een isolani van mijn kant die hij met Pd5 goed kon blokkeren. Ik zag, ook gezien de indruk van de andere borden, geen redenen om ijzer met handen proberen te breken en accepteerde het aanbod dus. De analyse na afloop was zeker het interessantste deel van de partij en er kwamen meerdere fantastische varianten langs, overigens ook met vaak onduidelijke uitslag. Ik kon dus uiteindelijk wel redelijk vrede (NL: dat is een mooi woord, Henk!) hebben met de uitslag, zeker toen ik later merkte dat er genoeg kwartjes de goede kant op waren gevallen!

Philippe Krylov was een stuk bijbelvaster. Met zwart zet hij direct een stevige aanval op, recht op de duivelse verdediging af. Die wist de eerste aanval nog wel af te slaan, maar toen Philippe vervolgens geen krimp gaf en bleef geloven in de goede afloop van zijn plannen moest de tegenstander berusten. Prima partij!

Bij Harold mist men maar zelden het heilige vuur, zo ook in deze wedstrijd. In een redelijk onschuldig systeempje offerde hij een pionnetje om daarmee diep in de satanische krochten van zijn tegenstander te kunnen binnendringen. Die zag redelijk snel het hopeloze van zijn ongelovige strijd in.

Soms kan je geloof ook doorslaan, waardoor je van het rechte pad afdwaalt. Dat overkwam Henri. Doorgaans een geduldig mens, die houdt van breien, puzzelen, voorzichtig op kerkdeuren slaan, geschuifel in het gangpad, om dan na enige schietgebedjes vlak voor het einde van de dienst zijn puntjes binnen te halen. Maar deze keer dacht Henri dat de kerkdeuren wijd open stonden, de kaarsen al stonden te loeien in het zijschip. Hij vergat een vroom kruis te slaan en struikelde toen over zijn eigen ongeloof. Pijnlijk, maar ook een louterende ervaring.

Olav is eigenlijk onze kleine Petrus, hij is de rots op wie we kunnen bouwen. Devoot neemt hij de bedenksels van Belzebub tot zich, knabbelt er even op en spuugt ze dan weer uit. Remise, op bord 3 voorwaar een prima resultaat.

Zelf ben ik in één avond zo ongeveer door de hele Divina Commedia gegaan, maar zonder Dantes eindresultaat. Ik bewandelde een donker woud, waar de rechte weg niet was te vinden. Onderweg kwam ik langs alle partijen in mijn leven waarin ik geworsteld, gedwaald, gefaald en niet doorgezet had. En alhoewel ik bij fases toch wel hel en vagevuur achter me wist te laten, en lange tijd prachtig in de hemel rondkeek, genietend van alle fraaie stellingen die ik voor me zag groeien en bloeien (+6,0!), en Victoria al heel zachtjes in mijn linkeroor begon te fluisteren dat ik op de goede weg was, zag ik toch kans het heilige zwaard uit mijn handen te laten vallen, waardoor ik diep, diep viel, waarbij ik soms zelfs wanhopig voelde hoe het reinigende vuur mijn voetzolen begon te roosteren, toen ik toch nog, met mijn laatste beetje geloof, geïnspireerd door leidsengel Michiel, een ingewikkeld pad vond naar remise.

Eindstand: 5-3 voor de onzen. Met dank aan Michiel.

Verslag OKA ronde 10 (17-2-2023)

Door licht begeleid naar de ingang van het HWC! (door Piet Peelen)

Nee, dit was geen lichtshow zoals tegenwoordig aan een voetbalwedstrijd vooraf gaat, maar het hoorde bij het 'Honderddagenfeest'! Honderddagenfeest? hoorde ik enkele clubgenoten opmerken. Het is een feest om te vieren dat het eindexamen over honderd dagen begint. Ik had aan het einde van m'n middelbare school alleen een eindexamenfeest. Inmiddels wordt er dus veel vaker gefeest, zoals al bleek in een vorig verslag. Dus werden de schakers ver van het feestlawaai ondergebracht.
Martijn vd Eijk-Jan Helsloot
Martijn vd Eijk-Jan Helsloot

Robert voelde zich op de alternatieve lokatie al meteen helemaal thuis en speelde alle ellende van afgelopen weekend van zich af. Stan speelde ambitieus maar al spoedig bleek het te ambitieus. Elke zet van Robert was raak en in een mum van tijd besliste hij het topduel in zijn voordeel!

Jan ontwikkelde al zijn stukken en werd toen verrast door een opstoot op de koningsvleugel door Martijn. Hoe gevaarlijk dat was bleek even later toen de ook de laatste witte pion naar voren ging en de stelling hiernaast werd bereikt.

De zwarte koning wordt zwaar onder vuur genomen en na f4 ziet het er beroerd uit. Toch wist Jan het nog spannend te maken door zijn dame te offeren en met paarden een blokkade op te werpen. Dat bleek echter niet genoeg om Martijn van de winst te houden.

Olivier Marincic-Joel Groenewoud
Olivier Marincic-Joel Groenewoud

Olivier - op z'n Frans uitspreken - sprak van "een prima partij, waarin mijn jeugdige tegenstander veel sneller speelde en goede zetten deed. En zwart bereikte daarmee nevenstaande stelling, die naar mijn idee makkelijker speelt voor zwart. Zwart heeft bovendien nog het loperpaar."

Na 18... f6 is het zwarte idee om Lf7 en e5 te spelen en daarmee een sterk centrum te krijgen. En na eventuele ruil van centrumpionnen kan het loperpaar worden geactiveerd.

De witte stukken staan weliswaar moeizaam maar met zorgvuldig verdedigen lijkt het houdbaar - volgens de computer althans. Maar Olivier had zo ongeveer al zijn tijd verbruikt en na wat zwakke zetten richting tijdnood maakte zwart het mooi af.

Complimenten uitdelen is niet iedereen gegeven, maar Olivier was er gul mee!

Eric Roosendaal-Piet Peelen
Eric Roosendaal-Piet Peelen

Eric speelde de opening goed en kreeg licht voordeel. Zijn keuze om zijn slechte loper te ruilen was te voorzichtig. Piet pakte het initiatief maar was dan weer niet doortastend genoeg. Met nog enkele minuten op de klok viel de beslissing.

Hier speelde wit 1.Dc3? en na 1... a2! 2.Te2 Ta3 3.Db2 Tca8 4.Db5? Dd4 won zwart dankzij zijn vrijpion. In de analyse keken we naar 1.Da2 Tcb8 2.g3 (2.Txa3? Txa3 3.Dxa3 Tb1+!) en na g5 bereikt zwart een toreneindspel van vier tegen drie pionnen.

Thuis wijst de engine ons op 1.Db3 Dd4 2.Dc3 wat uitmondt in een toreneindspel van vier tegen vier, en dus remise.

Laurens Schilstra-Sybolt Strating
Laurens Schilstra-Sybolt Strating

Laurens speelde snel en goed en Sybolt moest al zijn verdedigende kwaliteiten tonen.

Hier had Laurens de pion op b2 kunnen offeren met 1.f4 omdat na 1... Txb2? 2.f5! de aanval te sterk wordt. Juist is 1... Pc6 2.f5 Pxd4 3.Lxd4 en de engine zegt dat het gelijk staat.

Na het gespeelde 1.Pb3 Da4 2.Ta1 h6 wist Sybolt langzaam maar zeker de kansen in zijn voordeel te keren. Zijn toren kwam in het spel en hij won tenslotte een paardeindspel.

Paul-Peter nam zijn eerste bye, waardoor Jan en Stan nu nog de enigen zijn die alle ronden speelden! Philippe en Rens speelden in Groningen en Jeroen in Dublin!

In de B-groep speelde Nico zijn eigen vertrouwde opzet en Peter wist daar niet goed raad mee. Via de witte velden wist Nico de winst binnen te halen.

Tegen Henk kwam Lucien in de problemen door een penning en hij verloor een pion. Daarna groeiden de problemen hem boven het hoofd. Volgens Piet speelde Henk sterk en gedegen aanvallend.

Een nieuwe jongeman, Leon Rahimi, bond de strijd aan met Jack. Na een spannende en scherpe opening wist Jack niet de juiste velden te vinden voor zijn stukken. Leon viel goed aan en won eerst een kwaliteit en later de partij. Een indrukwekkend staaltje schaak bij zijn debuut!

Zukertort komt net te kort (11-2-2023)

Teleurstelling na verlies tegen staartploeg (door Piet Peelen)

Het was niet onze dag, hoewel de 4½ punten die we scoorden verdiend waren. Maar daar bleef het bij want drie van ons kwamen totaal niet in hun spel en ook de resterende kansen werden niet benut. Dus werd het een nipte nederlaag waar we hadden gehoopt op meer. De teleurstelling overheerste.
De speelzaal
De speelzaal
Tommy Grooten-Martijn vd Eijk
Tommy Grooten-Martijn vd Eijk

Piet speelde tegen een goede schaakvriend een korte remise.

Martijn zette ons op voorsprong. Zijn jonge talentvolle opponent, Nederlands kampioen tot en met 12 jaar, offerde in het diagram hiernaast een stuk. Op die leeftijd speelde ik nog suffe symmetrische Italiaanse partijen en materiaal offeren deed ik nooit.

Later kwam de schaakcomputer en daar won je altijd van met dit offer. Die pakte graag twee punten met hxg5 hxg5 en had nooit in de gaten dat als de dame erbij kwam mat niet te vermijden was. Martijn nam het offer aan en verdedigde zich beter dan die oude computers en de aanval liep dood. Toch gaf hij nog één kans weg, maar die ging ongezien voorbij en daarna mocht hij matzetten.

Stan van Gisbergen-Sjoerd van Roon
Stan van Gisbergen-Sjoerd van Roon
De winnende zet van Stan
De winnende zet van Stan

Stan speelde een prima partij. Een gedegen opbouw resulteerde in een centrumoverwicht. Vervolgens kwam hij binnen met een toren hetgeen alerlei tactieken in de stelling bracht.

Na 19... f7-f5 (zie hiernaast) kwam 20.Lxf5!. Aanname van het offer is meteen uit: 20... exf5 21.Dc4+ Kh8 22.Txe8 Txe8 23.Pf7+ en wit geeft via het bekende dame-offer stikmat.

Na 20... Pb4 21.Lxh7+ Kxh7 22.Txe8 sloeg de aanval door.

Wouter Simonis wist (met toestemming van de arbiter) het moment waarop Stan Lxf5! speelt vast te leggen. Een foto als die van een spits die uithaalt voor het winnende doelpunt. Wouter wordt nog een echte sportfotograaf! Zijn verslag is te lezen in het Amstelveens Nieuwsblad.

Fitzgerald Krudde-Erwin Kalle
Fitzgerald Krudde-Erwin Kalle

Fitzgerald deed ook de zetten voor zijn tegenstander, zodat die in zijn grote rolstoel kon zitten. Hij veroverde het loperpaar en kon later één loper afruilen tegen een paard en daarmee de pionnenstructuur slopen.

In het diagram bezorgde Fitzgerald de zwartspeler via Lxc6 bxc6 een geïsoleerde dubbelpion. Toen zijn stukken door de gaten binnenvielen mocht hij de felicitaties in ontvangst nemen.

Sam Baselmans-Sander Los
Sam Baselmans-Sander Los

Dit uitstekende begin vond echter geen vervolg. Sander was de avond voor de wedstrijd ziek geworden. Hij wilde dat niet als excuus aanvoeren, maar het diagram hiernaast spreekt boekdelen. Sanders lopers staan hopeloos in de hoeken opgesloten. Alleen daarvan zou je al ziek worden! De tegenstander haalde het punt gedecideerd binnen.

Bij zowel Robert als Arthur bleek na het zware toernooi in Wijk aan Zee de energie totaal op te zijn. Hun tegenstrevers deden het prima, maar bij onze kanjers lukte het gewoon niet.

Conor was met zwart gelijk uit de opening gekomen. Er ontstond een enorm gevecht waarbij beide spelers probeerden remise te vermijden en vol voor de winst gingen. Uiteindelijk kwam Conor in de problemen en raakte hij een kwaliteit kwijt. Nadat hij nog een remisekans miste liep hij mat.

Sybolt Strating-Herman Grooten
Sybolt Strating-Herman Grooten

Florian had een zwaar gevecht waarin zijn tegenstander middels een verrassend pionoffer het initiatief nam. Florian reageerde goed maar verzuimde even later de pion te pakken. Daarna bleef het spel lang gelijk op gaan en brak een lichte tijdnoodfase aan. Onze teamleider zocht naar een manier om de koningsvleugel open te breken maar wist die niet te vinden. De tegenstander wist aanval en verdediging uitstekend te combineren en na een foutieve terugslag was de partij verloren.

Sybolt stond al snel zeer gunstig. In het diagram probeerde zijn tegenstander met het pionoffer b6-b5 nog voor verwarring te zorgen. Door op mat te spelen in plaats van op het materieel voordeel maakte Sybolt het zichzelf nog moeilijk. Uiteindelijk wist hij in het verre eindspel toch de extra vrijpion te verzilveren.

Hoe de tegenstanders de match ervaren hebben kunt u bij De Stukkenjagers lezen.

Drie teams hebben nu drie punten. We hebben nog drie ronden om ons meesterklasseschap te tonen!

A2 verliest van VAS 2 (11-2-2023)

A2 in hoge nood

Vooraf was dit de wedstrijd waarin het absoluut moest gebeuren. Tegenstander VAS 2 had pas een enkel matchpunt gescoord. A2 begon dit jaar veelbelovend met een knappe 4-4 bij Max Euwe, maar een reeks nederlagen zorgden voor een steeds negatievere balans. In ronde 6 moest nu dus echt gewonnen worden.

Maar het zat vooraf niet mee. Marc verhinderd was al jammer. Maar omdat A3 een vrije ronde had kon Michiel soepel invallen. Enkele dagen voor de wedstrijd viel ineens ook Jeroen uit: positieve zelftest. Gelukkig kon jeugdig talent Philippe (ook al uit A3) nog inspringen. A2 dus compleet, maar niet op volle sterkte.

Philippe deed het als invaller trouwens prima. Een plusremise, dat was heel netjes. Er waren meer remises. Jan had meer activiteit, maar de zwartspeler hield de poorten gesloten en toen het voordeel van Jan verdwenen was bleef een remisestand over. Jelmer hield het kopbord boven water: ook remise. Bij PP kwam er een tactische stelling op het bord. Ongelijke lopers zorgden voor wederzijdse aanvalskansen, maar beide spelers bleven waakzaam en toen er veel geruild was zorgden die lopers voor een vredige afloop.

Bij Achyuth liep het allemaal minder soepel. Een pionoffer zorgde voor allerlei kansen, maar de witspeler wilde nergens intrappen en zo bleek de minuspion in het eindspel fataal. Het positieve nieuws kwam van de uitstekend op dreef zijnde Laurens. Na een vlot potje zijnerzijds kwam zwart in grote tijdnood. Laurens zag een kansrijk kwaliteitsoffer en aarzelde niet. Was het offer correct? Misschien niet helemaal, maar zwart moest in een zeer lastige stelling nog tien zetten doen op increment. De vrijwel onvermijdelijke fout kwam inderdaad waarna het meteen uit was.

In de vorige wedstrijd bleek Laurens voor het enige winstpunt gezorgd te hebben, en helaas was het deze keer niet anders. Esther kreeg in het late middenspel een pion aangeboden. Weigeren kon eigenlijk niet, maar hierdoor kwamen haar stukken moeilijk los. Toen wit de pion terugwon ging het snel mis.

Michiel had een zeer tactische partij waar een paar maal aan beide zijden diverse stukken instonden. Beide spelers waren scherp, vermeden diverse valkuilen en zo ontstond er een toreneindspel waar Michiel ook nog een loper had maar zwart vier pionnen extra. Die loper had echter weinig goede velden en Michiel kreeg iets te laat door dat offeren voor een paar pionnen met ontsnapping naar een benauwd maar nog net houdbaar toreneindspel de enige optie was. Een paar zetten later bleek het te laat - het offer leverde slechts een verloren toreneindspel op.

VAS won dus met 5-3, en bezegelde daarmee vrijwel zeker het lot van A2 voor dit seizoen. Omdat de structuur van de competitie wordt aangepast (slechts drie in plaats van vier tweede klasses volgend seizoen) degraderen er dit jaar geen twee maar drie teams. Nummer 7 in onze poule heeft al zes matchpunten - dat betekent dat A2 minimaal 5 uit 6 moet scoren in de laatste drie ronden (en dan nog hopen dat nummer zeven driemaal verliest). Het lijkt onwaarschijnlijk. Voor VAS zijn de vooruitzichten overigens nauwelijks beter. Wel drie matchpunten nu, maar heel weinig bordpunten. Daar zal men vier matchpunten nodig hebben. En ook het sterk verzwakte AAS (alleen van VAS gewonnen) lijkt met twee matchpunten weinig hoop op handhaving te mogen koesteren. In deze poule lijken de beslissingen onderin helaas wel zo ongeveer gevallen.

A3 scoort eerste matchpunt (11-2-2023)

A4 boekt eerste succesje

A4 mocht eindelijk het eerste matchpunt laten noteren. Tegen VAS 7 werd het 4-4, al stelde teamleider Danny na afloop vast dat er duidelijk nog meer ingezeten had. Aan de familie Shah lag dat zeker niet: er waren overwinningen voor zowel Shrey als Shanay. En ook Hanneke scoorde een vol punt. Reyansh en Neev maakten knap remise tegen op papier sterkere tegenstanders. Maar, zoals Danny vaststelde, helaas weten nog niet alle jeugdspelers dat koning plus randpion tegen koning remise is. Een afwikkeling met stukoffer naar dat eindspel leverde dus niet de verhoopte winst op, en mede daardoor vervloog de hoop op de volle buit. Tja, dan nog maar een paar keer een eindspeltraining inplannen.
Verslag OKA ronde 9 (3-2-2023)

Allemaal spannende partijen in ronde 9 (door Piet Peelen)

Toen ik binnenkwam op de club zag ik dat Rens bij de jeugd een mooie beker kreeg! Achter het bord kreeg Akshaj dankzij een penning wat voordeel. Er waren veel spannende mogelijkheden en die werden door de topspelers laat op de avond nog in de analysezaal bekeken! De partij bleef ondanks dameruil vol met wederzijdse trucjes zitten en duurde heel lang. In het verre eindspel werd het remise.

Olivier kwam voor het eerst in zijn leven in een Maroczy-bind structuur terecht. "Ik had dus minder ruimte en kwam daardoor passiever te staan. Complimenten aan Jan die het uitstekend speelde en terecht won."

Paul-Peter bouwde zijn stelling uitstekend op en zette veel druk. Sander besloot middels een kwaliteitsoffer het spel te compliceren. Objectief wellicht onvoldoende maar praktisch moeilijk te bestrijden en Sander pakte uiteindelijk de winst.

Eric Roosendaal-Laurens Schilstra
Eric Roosendaal-Laurens Schilstra

Dankzij een bekende truc bereikte Laurens met zwart strategisch gelijkspel. Maar hij speelde te optimistisch en dus kwam Eric uitstekend te staan. Laurens vond echter een reeks sterke zetten en weerde het gevaar af. Toen Eric een paar finesses miste bereikte Laurens alsnog een winnend dame-eindspel, zoals u hiernaast ziet.

Dit eindspel blijkt nog niet eens zo simpel te winnen, want de zwarte dame moet eigenlijk veld d1 gaan dekken, maar met de koning op g7 komt dan altijd Dd4+ en als de koning dan naar h7 vlucht moet f7 weer gedekt blijven. Zwart kan in deze stelling ook al geen d3-d2 spelen, want dan is Dxd2 al direct remise. Dus hoe komt zwart nu verder?

De machine ziet geen andere oplossing dan iets als Df3 (wat mat dreigt op h1 en wit dus dwingt tot Kh2) om vervolgens d3-d2 te spelen. Na Dxd2 pakt zwart dan op g4, waarna ook h5 valt en het eindspel op den duur wint. Als mens zoek je natuurlijk naar een directer winst en Laurens meende die ineens te zien: 51... Dg1?? Met ondekbaar mat op h1, nietwaar? Maar ja, Eric deed direct 52. Dxf7+ Kxf7 en pat!

Onno offerde een pion voor aanvalskansen. Gevaarlijk voor hem na de beste verdediging, maar gevaarlijk voor Piet toen die niet werd gevonden. Wonderlijk genoeg wist Onno de K.O. niet te vinden met weinig tijd op de klok en ontsnapte Piet met de winst.

Ook Stan offerde een pion voor aanvalskansen. Martijn had het moeilijk toen zijn paard werd weggejaagd. Hoe Stan zijn activiteit omzette in de overwinning heb ik niet meegekregen.

Sybolt had het vanaf het begin moeilijk om zijn stelling te ontplooien. Robert had een pion meegesnoept die de zwarte toren en loper vreselijk in de weg stond. Toen ook de zwarte dame na een uitval nog in de problemen kwam was het punt voor Robert.

Nico wist met zwart de lopers van Lucien uitstekend in toom te houden. Pion en partijwinst volgden. Henk speelde tegen Jack, en die hield het lang gelijk. Volgens Henk had hij na de opening zeker geen voordeel. Maar uiteindelijk kreeg Jack veel problemen met zowel stelling als klok en dus kon Henk zijn voordeel vergroten en winnen. Hanneke was helaas oneven.

Allemaal spannende partijen dus en ook na afloop werd er nog gezellig geanalyseerd. Vele mooie ideeën passeerden de revue en er werd lekker gelachen.

Verslag OKA ronde 8 (20-1-2023)

De avond van de toreneindspelen

De opkomst was niet erg hoog deze achtste ronde. Sommigen zaten in Wijk aan Zee, anderen moesten op het laatste moment afzeggen wegens ziekte of drukte op het werk.

Degenen die er wel waren kwamen vrijwel allemaal in een toreneindspel terecht. De enige uitzondering was de partij tussen Philippe en Rens. Het werd daar een gelijkstaand eindspel met lichte stukken dat eindigde in remise.

Het topduel was tussen Stan en Onno. Het werd dus een toreneindspel. Stan had een gevaarlijke vrijpion, Onno had er een die nog gevaarlijker bleek. Stan moest alle zeilen bijzetten maar wist het halve punt uit de brand te slepen.

Joel kreeg ook een toreneindspel, maar dat was er eentje met twee verbonden vrijpionnnen extra. Dat was ruim voldoende voor een snel punt.

De overige twee partijen mondden uit in vier-toren-eindspelen. Jeroen had een flinke achterstand in tijd, maar wel een pion extra en een actieve koning, en Laurens wist het dan ook niet te houden.

De langste partij van de avond bereikte al snel ook al weer een eindspel met vier torens. Olivier had druk tegen twee zwakke pionnen, Eric moest zijn torens als in een legpuzzel steeds precies op de goede plekken zetten om alles bijeen te houden. Na meer dan dertig zetten trekken en duwen zonder zichtbaar resultaat had Olivier nog maar één minuut en legde hij zich bij remise neer.

Z1 wint bij Amsterdam West (12-1-2023)

Avondje uit in Amsterdam-West (door Henri Krop en Nico Louter)

Avondje stappen? Nee, veel serieuzer, we waren aan het werk voor ... het Kampioenschap. Maar, toch ook wel leuk, een ontmoeting met veel oude bekenden: Ridens Bolhuis, Paul Helmer, Rob Kotmans, Dirk Goes (maar die kom je bij iedere schaakclub tegen).

Eigenlijk was het gewoon spannend, wat je niet zou zeggen als je afgaat op de uitslag. Ach, dat is maar hoe je het leven ziet, mijn tegenstander bijvoorbeeld vond het spannend, ik dacht, gewoon zetjes doen, het leven is niet zo zwaar. De toeschouwer - en dat zijn we allemaal bij andere partijen - dacht er het zijne van. Geen minder staande partij werd echter verloren en alle beter staande partijen werden gewonnen.

Henri speelde Hollands en zijn tegenstander had een wurgstrategie bedacht, die hem een comfortabele stelling bracht. Overmoedig geworden dacht hij te kunnen offeren, maar hij vergiste zich. Tja, de gezellige omgeving veroorzaakte misschien lichte tintelingen in zijn hersenspinselende brein. Of was het de TGV waarmee Henri door zijn partij heen was gevlogen, alsof de nakende vliegtaks nog even snel ontweken moest worden? Toch was Henri niet het eerste klaar.

Tijd voor een intermezzo, wat gebeurde er bij Henk? We laten zoals gewoonlijk de voorzitter aan het woord: "Ik speelde een mij wel en mijn tegenstander niet erg bekende openingsvariant. Dit leverde al snel 10-15 minuten tijdsvoordeel op. Toch speelde mijn tegenstander het goed en bleef de stelling lang in evenwicht. Toen ik eindelijk e3-e4 kon spelen, leek het alsof hij op de damevleugel stukken wilde gaan ruilen. Dat zou de stelling in evenwicht hebben gehouden, maar toen ik e4-e5 kon doorzetten, werd mijn tegenstander zenuwachtig. Vervolgens dirigeerde ik mijn stukken naar de zwarte koning. Hij dacht met een schijnoffer mijn aanval te keren, maar hij had buiten een tussenschaakje gerekend, waardoor ik een stuk voorbleef. Toen geloofde mijn tegenstander het wel.

Huppelend steken we weer over naar de tweede rij, waar Olav met een snelle en nuttige remise ervoor had gezorgd dat beide partijen van de nul verlost waren. Harold had een partij die zwaar had kunnen worden, als beide partijen iets meer van een stevige pot hadden gehouden. Maar een vriendelijke doch correct remise was uiteraard, gezien de stand op de overige borden op dat moment zeker gerechtvaardigd en nuttig.

Tussen beide heren in speelde Nico, nonchalant, waar zijn tegenstander voortdurend op zijn hoede was voor mogelijkheden en soms ook onmogelijkheden. Op een bepaald moment speelde hij fraai Pd4, en Nico dacht in zijn nonchalance dat dit een pion kostte, hapte toe met Dxe5 en meende dat dit uiteindelijk beslissend zou zijn. Natuurlijk, hij had wits Pc6 gezien en zag gelukkig op tijd dat een afruil mislukte op een gepende toren. Net op tijd tot inkeer gekomen offerde hij zijn dame voor een licht stuk en een toren, en toen ontstond een eindspel dat op het oog iets beter voor wit was, maar Nico bouwde een solide burcht op, waarna wit, zoals op vele andere borden, het wel geloofde. Ook hier dus remise.

Nadat Eric een kansrijke offermogelijkheid had gemist en zodoende een remise had gescoord ging de aandacht uit naar de partij van Marcel, die eigenlijk al vanaf de opening slecht stond. Ook hier moet de tegenstander last gehad hebben van 'tintelende hersenspinsels'. Marcel offerde nog maar een paar pionnen voor open lijnen en tegenkansen, en zowaar: wit moest met drie pluspionnen een zetherhaling accepteren om niet mat te gaan. Tja, dat maakt het verschil tussen een lange rit terug naar Uithoorn en even naar huis rijden.

Michiel offerde in de opening een pion en toen zwart die ten onrechte vast wilde houden kreeg Michiel zeer actief spel. Dat leverde hem een eindspel met een pion meer op. De tegenstander verdedigde sterk en bereikte een remise-toreneindspel. Zwart had echter tijdnood, wilde de remise iets te snel forceren, waarna een tweede pion verloren ging. Zelfs dat eindspel was nog lastig te winnen, maar Michiel wist het punt tenslotte toch binnen te loodsen.

En zo was ook de rit terug naar Weesp een genoeglijke belevenis. 5½-2½.

Verslag OKA ronde 7 (6-1-2023)

Knallend begin op eerste clubavond van 2023 (door Piet Peelen)

Joel Groenewoud-Jan Helsloot
Joël Groenewoud-Jan Helsloot

Drie jeugdspelers zijn sterk genoeg om vanaf nu aan het OKA deel te nemen. Joël Groenewoud schitterde meteen met een fraaie kwaliteitswinst, die hem tegen Jan Helsloot het volle punt bezorgde.

1. Lb6! Dc8. Gedwongen, want 1... Dxb6? 2. Pxd6+ verliest de dame.

2. Pc7+ Kf8 3. Pxa8 en wit won.

Paul-Peter kreeg een klassiek middenspel tegen Olivier. Op de damevleugel won Olivier een pion en hij leek daarmee de betere kansen te hebben. Paul-Peter greep grif de aangeboden remise.

Onno wist na de opening in het voordeel te komen. Daarna kwam Martijn terugi maar uiteindelijk wist Onno alsnog te winnen.

Akshaj Katpatal-Jeroen Schoonackers
Akshaj Katpatal-Jeroen Schoonackers

Akshaj zette de partij degelijk op, maar was wel veel tijd kwijt om de paarden te ruilen. Nadat Jeroen een toren op e5 kreeg won hij pion d5. Daarna moest hij vooral zorgen dat er geen eeuwig schaak ontstond door een torenoffer op de koningsvleugel. Toen dat verhinderd was kon hij doorlopen met zijn vrijpion op de d-lijn en was de winst binnen.

24...Td6 25.Lxd5+ Kh8 26.Lxc6 Txc6 27.Tfe1 Tg6 28.Dxb7 h5 29.Dg2 Dg4 30.De2 Dh3 31.Te6 Tff6 32.Txf6 gxf6 33.Df3 Tg7 34.d5 Kh7 35.d6 Kh6 36.Te7 Tg8 37.Db7 Dg4 38.Th7+ 1-0

Sander zette de partij enthousiast op en leek op enig voordeel te kunnen bogen. Robert nam er zijn tijd voor om het zorgvuldig op te vangen. Gaandeweg wist hij het spel naar zich toe te trekken en de winst binnen te halen.

Piet Peelen-Laurens Schilstra
Piet Peelen-Laurens Schilstra

Laurens had een pion geofferd om Piet's toren op a2 in te sluiten. In het diagram miste Piet een flinke kans: 1.Pc5! Pxc5 2.dxc5 d4 3.exd4 Lxa2 4.Pxa2 Dit alles leek Piet nog niet zo duidelijk, maar de engine is enthousiast over de verbonden vrijpionnen en zegt +2.5 en later zelfs +4.5!

Piet miste nog een paar kansen en ging in de uitvluggerfase remise uit de weg. De counter bracht Laurens zelfs nog de winst!

Sybolt Strating-Stan van Gisbergen
Sybolt Strating-Stan van Gisbergen

Het topduel was een zeer spannende affaire waarin Stan de beste kansen leek te hebben. Rond middernacht met voor beide spelers minder dan een minuut werd de stelling hiernaast bereikt.

Stan miste hier een enorme kans: 1... Pc3!! dreigt mat op e2 en g2. Wit is kansloos tegen de dreigingen, bijvoorbeeld 2.e6+ Kg6 3.h5+ Dxh5! 4.Pxh5 Pe2# met fraai winnend dame-offer.

Enkele andere zetten zijn ook kansrijk, maar er volgde 1...gxf2+? 2.Txf2 Dg3+?? 3.Dxg3 1–0

Boekpresentatie 'The Ink War' (10-12-2022)

Boekpresentatie 'The Ink War' (door Wouter Simonis)

Schaakauteur Willy Hendriks heeft op 10 december in wijkcentrum De Meent zijn boek The Ink War gepresenteerd. Het boek gaat over de vete tussen Zukertort en zijn aartsrivaal Steinitz, die vooral op papier werd uitgevochten.

Zukertort was op zijn hoogtepunt in 1883 toen hij een zeer sterk bezet toernooi in Londen met grote voorsprong op onder anderen Steinitz op zijn naam schreef. Uit dat toernooi stamt zijn bekende partij tegen Blackburne, waarin hij een volle dame offert in ruil voor mat.

Tot dit toernooi was de algemene opinie dat Steinitz de sterkste speler ter wereld was, maar de uitslag van dit toernooi bracht dit idee aan het wankelen. Zoedoende ontstond het idee om een officiële match om het wereldkampioenschap te organiseren, iets wat tot dan toe nooit had plaatsgevonden.

Deze eerste match vond plaats in 1886 tussen Zukertort en Steinitz. De match ging tot 10 winstpartijen en werd gehouden in New York, Saint Louis en New Orleans. Zukertort nam een 4-1 voorsprong, maar verloor de match uiteindelijk met 10-5 (met ook nog 5 remises). Dit was mede te wijten aan zijn matige gezondheid. Zukertort is maar 45 jaar geworden: in 1888 werd hij tijdens een partij in Londen onwel; hij overleed een dag later in het ziekenhuis.

Willy nam zijn toehoorders mee in dit verhaal en illustreerde zijn betoog ook met een aantal schaakfragmenten. Na afloop konden vragen worden gesteld. Zo werd stilgestaan bij het feit dat onze vereniging de enige club ter wereld is die de naam Zukertort draagt en dat dat waarschijnlijk te maken heeft met de kortdurende roem van Zukertort. Onze club werd opgericht op 18 december 1884, dus kort na het toernooi van 1883 in Londen en voorafgaande aan het eerste officiële wereldkampioenschap.

Overhandiging eerste exemplaar The Ink War
Overhandiging eerste exemplaar The Ink War
Opdracht eerste exemplaar The Ink War
Opdracht eerste exemplaar The Ink War

De lezing werd georganiseerd door uitgever New in Chess in samenwerking met onze club. Er waren ruim 30 personen aanwezig. Na afloop overhandigde Willy het eerste exemplaar van zijn boek aan onze voorzitter, Henk Boot.

Derde matchpunt voor A1 (17-12-2022)

Gelijkspel Zukertort bij landskampioen! (door Piet Peelen)

Half december was het echt winter. Een week vorst, schaatsen, mist en ijzel. Ik gleed zelfs lopend bijna onderuit. Gelukkig kwam de landelijke ijzelgolf pas zondagavond en hoefden we niet in de speelzaal te blijven tot die voorbij was. De heenreis over de Veluwe door de bossen doet een mens goed. De ontvangst bij landskampioen Apeldoorn was hartelijk en vier wedstrijden pasten mooi in de grote zaal van het denksportcentrum. Die was mooi versierd en ik speelde bijna onder de kerstboom.

Ons oud-lid Arthur van de Oudeweetering tref ik nu vaker op straat dan achter het schaakbord. Hij schreef reeds een goed verslag met veel diagrammen van de belangrijkste momenten. Vandaar slechts een kleine extra toelichting mijnerzijds op de partijen en hoe wij de dag beleefden.

Onze topscorer Conor was tevreden met remise. Nadat alle paarden waren geruild zat er geen muziek meer in de stelling. Een teken van respect van zijn opponent GM Pruijssers.

Stan: "Over mijn partij valt weinig te zeggen. Toen ik na twintig zetten remise aangeboden kreeg stond ik met zwart al iets prettiger maar ik zag niets concreets." ”

Sybolt: "Remise na een gelijkopgaande partij, waarin ik heel even een pion meer had, maar wit die ras terug pakte."

Arthur (van de Oudeweetering) heeft een goed repertoire, maar Robert wist hem dus toch te verrassen! Alsof je het eerste uur op school een onverwachte overhoring krijgt. Robert: "Ik heb goed gespeeld en gewonnen, maar baal van die slordigheid in het toreneindspel." Daaruit blijkt hoe intensief hij met schaken bezig is. Als ik van iedereen na onderzoek met de engine al die slordigheden zou opsommen zou dit verslag een aardig boekwerk worden!

Florian: "Ik overzag een tactisch detail waardoor de stelling vrijwel reddeloos bleek. Soms is ons spel genadeloos."

Sander Los-Stefan Colijn
Sander Los-Stefan Colijn
Sander en zijn tegenstander begonnen de partij zeer origineel in een soort Wolga-gambiet in de voorhand. Wat daarop volgde was ook tamelijk uniek:

Zwart viel de witte dame aan met 7... Lf5 waarop wit hetzelfde deed met 8.Lc4?!. Beter was 8.Lb5+ Pc6 9.d3 +=. 8... Dxf3! is een desperado. De dame gaat toch verloren en pakt nog een aanvaller mee. 9.Da4+ Ld7 10.Dxd7+ is ook een desperado. Twee desperate dames binnen tien zetten!! Is dit een record?

Sander Los-Stefan Colijn
Sander Los-Stefan Colijn
Na 16.Le6 bereikten de spelers het tweede diagram. Sander: "Ik was uiteraard bijzonder gelukkig dat hij me de kans gaf deze zet te spelen. De gehele zwarte koningsvleugel ligt lam." Sander won daarna.

Martijn had het moeilijk tegen de Najdorf van Nico Zwirs. Als hij zijn loper actiever had opgesteld met 16.Lb5 had hij de strijd goed gaande kunnen houden. Nu bleef hij iets te passief staan en verloor.

Fitzgerald ontwikkelde prima met zwart en won een pion. Dat voordeel hield hij prima vast en verzilverde hij in het eindspel.

Thomas Beerdsen-Piet Peelen
Thomas Beerdsen-Piet Peelen

Ik, Piet, offerde een stuk voor twee pionnen en activiteit. Mijn eerste reactie op zijn 16.Le3 was meteen 16... Lxg2 17.Kxg2 c5 te spelen. Ik rekende nog verder: 18.Df3 Dg6+ 19.Dxg3 Dxg3+ 20.Kxg3 cxd4 21.cxd4 Lxd4 22.Lxd4 Txd4 waarna zwart drie pionnen voor het paard heeft. Waarom ik dat niet deed maar het trage Le4 gevolgd door Ld3 speelde is me een raadsel. Niet scherp genoeg, zoals bleek uit het vervolg waarin ik drie keer b5-b4! kon spelen, maar met b5-b4? de hele damevleugel weggaf.

Arthur speelde lekker aanvallend tegen de Siciliaan van Nederlands kampioen Max Warmerdam. Hij had kansen, later had zijn tegenstander kansen en uiteindelijk stapten ze uit de achtbaan met een zwaarbevochten half punt. Vier dagen later speelden ze alweer in het NK (en dat liep ditmaal minder goed af voor Arthur).

Al met al een gelijkspel dat ons zeer tevreden stemde. Het deed me denken aan recente gelijke spelen van Go Ahead in de Arena. Net als Ajax lijkt landskampioen Apeldoorn net wat minder scherp en wij hebben onze kansen goed benut. Na afloop vierden we dit bij Shabu Shabu op het Marktplein. Op weg daarheen liep ik dik om: mijn telefoon reageerde niet meer op mijn ijskoude vingers!

A2 verliest in Wijk aan Zee (17-12-2022)

A2 niet opgewassen tegen Wijker Toren

De Wijker Toren speelt in De Moriaan, een sporthal die over enkele weken, als de wereldtoppers neerstrijken voor de grootmeestergroepen van TaTa ongetwijfeld zal bruisen van schakers in alle soorten en maten, maar op deze uiterst gure zaterdagmorgen een vrijwel verlaten aanblik bood. A2 was wel compleet, en met een paar spelers in goede vorm biedt dat altijd kansen. En ziedaar, de wedstrijd was amper begonnen of Laurens liep de zaal al uit met een vol punt. De ervaren witspeler had een aanval van schaakblindheid en gaf al op zet 13 een paard cadeau.

Toen Jan een betrekkelijk korte remise had gespeeld leken de zaken eigenlijk wel rooskleurig. PP stond aardig, Jelmer had in prettige stand remise geweigerd, Jeroen stond ook best aardig. Zou A2 weer eens een matchpunt kunnen scoren?

Achyuth heeft dit seizoen nog niet veel geluk gehad - ditmaal trof hij op bord zes de sterkste speler van de andere kant. Die zette zijn stukken goed neer en bracht een torenoffer in de stelling dat direct dodelijk was. Tja, tegen 2200+ is het lastig spelen. Jeroen bracht even later een knappe remise binnen, met achteraf de constatering dat er misschien nog wel iets meer in gezeten had. Tussenstand dus 2-2.

Daarmee houden de positieve berichten helaas op. Jelmers goede stelling verslechterde na een paar onnauwkeurigheden en in tijdnood raakte ook nog een toren ingesloten. Marc kwam gedrongen te staan en moest een kwaliteit geven toen de witte paarden op al te sterke velden kwamen te staan, maar het kansloze eindspel hield hij al snel voor gezien. Esther kwam in moeilijkheden toen twee zwarte lopers veel sterker bleken dan een witte toren. Een mataanval volgde, en een poging tot eeuwig schaak bleek al snel te falen.

Daarna speelde alleen PP nog. Na een afwikkeling waar PP waarschijnlijk beter niet op in had kunnen gaan bleef daar een paardeindspel over. Met een extra pion voor PP, maar van meer belang was dat zwart een uiterst gevaarlijke pion had op c2. Kon PP die tegenhouden? Na ruim vijf uur spelen bleek het antwoord ontkennend te zijn. Het eindspel ging verloren.

Een toch wel forse 6-2 nederlaag van A2, ietwat vertekend misschien, want die vier punten vanaf 2-2 waren allemaal hard bevochten, maar ze vielen wel allemaal de Wijkse kant op. Volgend jaar beter dan maar, dan pas speelt A2 tegen de echte concurrenten voor de laatste plekken.

Ruime zege A3 (17-12-2022)

A3 wint alle (gespeelde) borden (door Wim Moene)

De wedstrijd van het derde tegen Almere 3 is voor mij een wedstrijd met twee gezichten. De voorbereidingen verliepen nogal stroef. Van Aashray was al heel lang bekend dat hij niet kon spelen, maar er was daardoor voldoende tijd om een invaller te regelen en er was zelfs een noodscenario bedacht. Ik wil niet al te veel op de details van een hectische week ingaan, maar de geregelde invaller bleek dinsdagavond plotsklaps niet meer beschikbaar, en het noodscenario was toch niet zo heel realistisch. En dan blijkt de tijd te krap om nog iets te bedenken, zeker als ook het vierde bezettingsproblemen heeft. Dan maar met z'n zevenen afreizen, was de conclusie. Jammer alleen dat Philippe op zaterdagochtend ook nog ziek moest afhaken (beterschap nog!). Dus nu waren we nog met z'n zessen.

De opdracht van mij als teamleider was dus een simpele: gewoon winnen!

En dan het tweede gezicht: de wedstrijd zelf. Het is prachtig om te zien dat iedereen mijn opdracht niet alleen goed begreep maar ook perfect uitvoerde. Dit verslag is verder in ongeveer chronologische volgorde. We begonnen met een 0-2 achterstand.

Ik dacht dat ik als eerste klaar was. Er kwam een oude hoofdvariant van het geweigerd damegambiet op het bord, maar waar zwart normaal een keuze moet maken hoe de loper op c8 te bevrijden speelde mijn tegenstander z'n paarden doelloos heen en weer en de loper ook (Lc8-d7-c8-b7-c8). Ik hoefde niets bijzonders te doen, op een bepaald moment verloor hij drie pionnen op de damevleugel zonder maar een spoortje tegenspel en zodoende gaf hij op (1-2).

John lijkt aan een tweede jeugd begonnen met een fris nieuw repertoire. Zijn tegenstander speelde een bekende variant veel te traag met zwart, zodat John een fijne ontwikkelingsvoorsprong had. Kort rokeren ging niet echt meer, maar de lange rokade was ook niet goed. John opende de c-lijn, wat feitelijk al voldoende was voor winnend voordeel. Zwart dacht nog een verdediging te hebben maar John toonde zijn ongelijk aan met een kleine combinatie die een stuk won (2-2).

Bij Akshaj ging er in de opening iets mis. Misschien had hij moeten kiezen voor kwaliteitsverlies, nu verloor hij een paard tegen een pion. Dat leek glad verloren en dat was het natuurlijk ook. Maar Akshaj speelde in een razend tempo door, daarbij z'n tegenstander meesleurend. Er slopen al snel foutjes in z'n spel, hij opende onverstandig genoeg de diagonaal g1-a7. Akshaj kreeg daarna de kans een kwaliteit op e3 te offeren en met een penning over die diagonaal al het verloren materiaal terug te winnen. Daarna kwam er een toreneindspel op het bord dat zelfs nog gewonnen werd (3-2). Als Akshaj de opening iets beter gaat spelen is hij vermoedelijk onverslaanbaar op dit niveau!

Pieter kreeg een Scandinavische opening met Dd6 te bestrijden. Zoals zo vaak in deze opening staat zwart solide, maar heeft wit meer ruimte. Pieter voerde de druk op de koningsvleugel op, waardoor zwart zich liet verleiden tot een verzwakking die in plaats van stukwinst pionverlies en een versplinterde koningsstelling opleverde. Zoals u hiernaast kunt zien knoopten de witte paarden en de dame daarna een fraai matnet dicht (4-2).

Toen konden Michiel en Rens natuurlijk niet achterblijven. Michiel had de opening iets te passief gespeeld waardoor zwart het initiatief kon krijgen. In een ingewikkelde stelling koos zwart niet de meest actieve optie, waardoor Michiel een interessant stukoffer kon uitvoeren. Als compensatie had hij dreigende damevleugelpionnen. We kwamen er in de analyse niet uit hoe het stond, misschien was er wel sprake van een dynamisch evenwicht. Hoe dan ook, zwart zag het niet meer scherp en blunderde, waarna Michiel het stuk terugkreeg en het toreneindspel won (5-2).

En dan Rens, die kreeg een grand-prix-achtige Siciliaan te bestrijden. Dat werd een ietwat trage laveerpartij, waar in eerste instantie het evenwicht niet leek te zijn verbroken. Maar ook hier raakte de speler van Almere de draad op een bepaald moment kwijt, en toen kon Rens keihard toeslaan met winst van stuk en partij als gevolg (6-2).

Kortom, iedereen heeft zich perfect aan de opdracht gehouden. Omdat Moira Domtoren deze ronde vrij was gaan we als koploper de winterstop in. Hopelijk voelen zij de druk en laten ze nog een steekje vallen. We gaan het in 2023 wel zien.

Incompleet A4 verliest (17-12-2022)

A4 speelt voor de bordpunten

A4 was door diverse vakanties behoorlijk gehandicapt in de wedstrijd tegen Philidor Leiden. Maar liefst drie borden bleven helaas leeg aan onze kant, waardoor de strijd om de matchpunten eigenlijk al beslist was. Captain (en verslaggever) Danny was ook naar de zon gereisd, waardoor slechts de uitslagen ter redactie bekend zijn.

Olivier zat aan het kopbord, en won. Reyansh wist aan bord 3 ook een punt te scoren. De overige drie spelers verloren, zodat Philidor met 6-2 won.

Verslag OKA ronde 6 (2-12-2022)

Eindspeldrama in de kleine uurtjes

Sybolt Strating-Sander Los
Sybolt Strating-Sander Los
Organisator Piet Peelen speelde een toernooi in Barcelona (waar hij keurig precies scoorde wat hij qua rating zou moeten scoren). Piet deelde de ronde desalniettemin zelf in vanaf zijn hotelkamer, maar op twee lokaties tegelijk zijn kan zelfs Piet niet, dus een uitgebreid verslag van de ronde krijgt u deze keer niet.

Ter compensatie krijgt u echter wel een klein drama te zien, dat zich afspeelde rond middernacht toen de zaal al vrijwel leeg was. Op het diagram hiernaast ziet u de positie die Sybolt en Sander tenslotte bereikten. 1... Ld4 en remise, zou je denken. Wit kan uiteraard nog proberen T+L tegen T te winnen, maar Sybolt speelde al op increment terwijl Sander nog een minuut of vijf had, dus de kans leek groot dat zwart het zou houden. 2. Tg6+ Kf4??. Ondanks de tijd die hij nog op de klok had speelde Sander dit vrijwel a tempo. 2... Kh5 en remise.

Tg4+ Ke5 en nu had Sander toen hij Kf4 speelde gerekend op 4. Txd4+? Kxd4 5. Pc2+ Ke5 met remise. Maar Sybolt speelde uiteraard 4. Te4+ en 1-0.

Z1 wint tegen VAS 3 (2-12-2022)

Z1 wint in wedstrijd vol kortsluitingen

Je hebt van die wedstrijden die een voorspelbaar patroon volgen. Een remise hier, een pionwinst daar. Maar wat zich tussen Z1 en VAS 3 afspeelde leek eerder op een paar potjes rapid op een zomeravond. Het ene ongeluk na het andere deed zich voor. Eigenlijk werd het op geen een bord spannend, vooral omdat er al vroeg veel mis ging bij iemand.

Neem de drie kopborden. Michiel speelt Frans, zijn tegenstander kent het niet zo goed en volgt een compleet verkeerd plan. Maar dat het dan na 20 zetten al 0-1 is, dat zie je in het Frans toch niet al te vaak. Marcel dan. Zoals wel vaker matig uit de opening, tegenstander miste makkelijke pionwinst, maar Marcel even later ook. Beetje negatief over de eigen kansen en binnen een paar uur vrij roemloos ten onder. Eric had nog het excuus dat wit 15 zetten lang alles a tempo speelde. Toen stond zwart al lastig, en een poging daar tactisch uit te komen resulteerde slechts in een compleet kansloos eindspel.

Aan de staartborden ging het beter. Bij Rens was de opening nogal ongewoon, en wit verloor misschien daardoor al snel een stuk. Punt voor Rens. En aan het laatste bord vlocht Henri een aftrekschaak in de stelling. Toen zwart dat miste was het ook zo ongeveer meteen klaar. Dat was dan ter compensatie voor wat er bij Nico gebeurde. Zijn huissysteempje werd hard aangepakt. Als na een zet of 18 zwart paarden krijgt op c2 en d2 (!!) met de witte koning bovendien op d1 en ook de dames nog op het bord, dan hoeft niemand meer uit te legggen dat er iets grondig ontspoord is.

Olav speelde een vrij korte en solide remise, het enige bord waar geen rampen gebeurden. Henk was als laatste bezig, maar niet heel lang. Toen hij een pionnenfront opbouwde tegen de zwarte koning was de opponent zo vriendelijk om de h-lijn te openen. Alle zware stukken verzamelen! Adres: h-lijn. Doel: de zwarte koning. Nog ruim voor elven was de complete wedstrijd al afgelopen. En omdat Z1 een potje meer won (minder cadeau deed?) gingen we er zowaar nog met de matchpunten vandoor ook.

A1 verliest in allerlaatste minuut (26-11-2022)

Zukertort dichtbij! (door Piet Peelen)

Tegen Kennemer Combinatie speelde Zukertort opnieuw een sterke wedstrijd en de nipte nederlaag viel dan ook tegen. Uw verslaggever speelde een van zijn slechtste partijen en verloor zonder ooit in de partij te zijn gekomen. Florian had ook zijn dag niet. Zijn tegenstander speelde grootmeesterlijk en won terecht. Fitzgerald mocht tegen Onno Elgersma en gaf een loper voor een paard. Het middenspel ging gelijk op, maar gaandeweg speelde Fitz iets te voorzichtig en na dameruil en een ongelukkige koningszet braken de lopers beslissend los. Robert speelde een opening die je weinig ziet maar bereikte een gelijke stelling. Daarna volgde veel duw- en trekwerk en tenslotte veel afruilen en remise.

Khoi Pham-Arthur de Winter
Khoi Pham-Arthur de Winter
Martijn scoorde zijn eerste overwinning in de meesterklasse na een prima partij! Een Siciliaan pakte hij agressief aan met pionopstoten aan alle kanten van het bord. Een kwaliteitsoffer beantwoordde hij door de kwaliteit terug te geven waarna zijn positionele voordeel en machtige lopers de winst brachten. Een leuke partij om na te spelen.

Arthur speelde ook een spannende Siciliaan, waarin hij constant druk zette. De witspeler had het daar moeilijk mee en we kijken mee naar het beslissende moment.

Arthur heeft een kwaliteit geofferd, maar wint die terug na 1.Tb8+? Tf8 2.Txf8+ Dxf8! 3.Dd2 Pxe1 en zwart won eenvoudig. Echter 1.De3! Dxe3 2.Tb8+! Was een onverwachte redding voor wit. Na 2... Tf8 3.Txf8 Kxf8 4.Txe3 Pxf4 staat het volgens de computer gelijk.

Tex de Wit-Conor O'Donnell
Tex de Wit-Conor O'Donnell

'Conor is on fire!' Onze Ierse student speelt als een meester! Oud-Zukertorter Tex de Wit speelt nog steeds zoals vroeger graag en houdt van stukkenspel tegen het centrum. Maar Conors centrumpion sneed de diagonaal van de loper van Tex af en vervolgens kijken we mee naar het beslissende moment:

Conor gaf zijn paard de sporen met 1...Ph7! Op weg naar f3! "The knight coming to f3 is the final nail in whites coffin."

Sander speelde een sterke pot, maar verzuimde een snelle winst. Zwart kwam nog een heel eind terug in de partij, maar na een afwikkeling won Sander ineens een toren, waarna het uiteraard direct uit was.

Sybolt Strating-Francois Godart
Sybolt Strating-Francois Godart

Sybolt speelde volgens eigen zeggen een redelijke partij, waarbij hij zwart constant onder druk hield. Hierbij liet hij wel wat steekjes vallen, maar zwart vond deze niet. Dat resulteerde in het diagram hiernaast.

Zwart hangt volledig in de touwen en met 23.h4 heeft wit de beslissende aanval ingezet. Na 23... Ta5 O, hij wil mijn sterke loper op d5 slaan. Ach, dat mag. 24.h5 Tc5. Oeps, dat was hij dus van plan. Had ik maar even 24.Kb1 (+7) gedaan. Grr. 25.Lc4 Df5 "Wit staat nog steeds gewonnen, maar dan is het cruciaal dat hij de pion op f4 behoudt. Dat kan met 26.g3! (+4!) maar inmiddels was ik ook in tijdnood en wikkelde af naar een gelijk eindspel. Alleen moest ik mijn koning erbij halen met Kc2. In plaats daarvan deed ik een paar slechte zetten en verloor zelfs nog. Prima gespeeld maar de uitslag op z’n kop.

Eline Roebers-Stan van Gisbergen
Eline Roebers-Stan van Gisbergen
Stan speelde een partij die lang gelijk op ging. Ook na de tijdcontrole ging de strijd verder maar een slechte koningszet bracht Stan in grote moeilijkheden. Daarna ontspon zich een buitengewoon fascinerend gevecht met doldwaze varianten waarin vele pionpromoties mogelijk waren. In een ervan krijgen beide(!) partijen een derde dame op het bord! Hierbij de laatste fases met commentaar van Stan!

SF15 vindt dat het in deze stelling maar liefst +8 staat na 1. Th6. Wit heeft zojuist c5 gespeeld waarna ik de enige mogelijkheid op tegenspel greep met 1... d5 SF geeft dan het veilige 2. Th1! dxe4 3. fxe4 Lg6 4. Te1 met +5 beoordeling. Zeer interessant en nauwelijks door te rekenen is verder 2. Txf7+ (+4) Kxf7 3. exd5 e4 4. Pc4 (4. fxe4 verliest zelfs wegens 4... f3) 4... e3 5. Pe5+ Kf6 6. Pd3, e2 7. d6

Het is begrijpelijk dat wit dit in wederzijdse tijdnood niet kon overzien en daarom koos voor 2. exd5? Lxd5 Nu is het volgens SF remise! Na bijvoorbeeld 3. Th4 Tg8 4. Th6+ Kg7 4. Th4.

Eline speelde 3.Td7 waarna ik moest doorbijten met 3... Lxf3 4. gxf3 g2 5.Td1 e4 Na 6. fxe4 f3 zou zwart zelfs winnen, maar wit speelde 6. Pc4 exf3 7. Pd6 Na 7. c6 f2 8. c7 maakt zwart met 8... Txb6+ of ook 8... Tc8 remise.

7... Ke5 8. Te1+ Kd5 9. Pe4 Nu geeft SF aan dat Tg8, Kd4, a3 en Kc6 allemaal tot remise leiden.

Eline Roebers-Stan van Gisbergen
Eline Roebers-Stan van Gisbergen
Ik kon de verleiding echter niet weerstaan om in de vork te gaan staan, met 9... Te8?! waarna het gespeelde 10. Pf6+ de enige zet is. Zie het diagram hiernaast. Nu had ik 10... Kd4 moeten spelen waarna 11. Td1+ Ke3 12. Pg4+ Ke2 13.Tg1 Tg8 14. b7 Txg4 15. b8D Kf2 16.Ta1 g1D remise is vanwege de gevaarlijke pion op f3. Ik speelde echter in tijdnood 10...Kc6?? Dat had na 11. Txe8 g1D 12. Tc8+ tot een geforceerd mat kunnen leiden. In plaats daarvan volgde het eveneens winnende 11. Pxe8 f2 12. Te6+ 12... Kb7 loopt mat na 13. Te7+ dus koos ik voor het "logische" 13... Kd7. Zoals Florian direct na de partij aangaf kleeft ook daar een bezwaar aan, namelijk 14. Pc7! (of Pg7) gevolgd door c6+ en Te8 mat. Dit bijzondere matje hadden we allebei overzien dus de partij ging verder met 14. c6+ Kxe6 15. c7 f1D 16. c8D+
Eline Roebers-Stan van Gisbergen
Eline Roebers-Stan van Gisbergen
Nu leiden alle koningszetten tot remise al lijkt 16... Ke7 de simpelste. Na 17. Dc7+ Kxe8 18. b7 heeft zwart dan Db1+ bij de hand om de b-pion onschadelijk te maken. Na 19. Kxa4 g1D 20. b8D had dan een situatie kunnen ontstaan waarbij zowel wit als zwart drie dames op het bord hadden gehad in de loop van de partij!

Na 16... Ke5 17. Dc5+ Ke6 (veiliger was 17... Ke4) 18. Pc7+ was ik gedwongen de enige zet 18... Kf6 te vinden. Na 18... Kd7? 19. Dd4+ loopt zwart uiteindelijk mat. Na het gespeelde 18... Kf7? 19. Df5+ ging ik in inmiddels verloren stelling door de vlag. Er had nog 19... Kg8 kunnen en moeten volgen, maar omdat wit met de dame b1 dekt is dan 20. b7 beslissend, al moet wit het nog vrij nauwkeurig spelen. Een spannend eindspelletje met helaas niet alleen voor mij maar ook voor ons team een nederlaag, 4½-5½.

Dat is een juiste conclusie: goed gespeeld, maar net niet goed genoeg gescoord.

A2 lijdt nederlaag tegen KC 2 (26-11-2022)

A2 komt net tekort voor gelijkspel

Het was met wat gemengde gevoelens dat de spelers van A2 terugkeken op de match met Kennemer Combinatie 2. De tegenstander had wat medewerking gegeven gedurende de middag, maar het verhoopte gelijkspel, dat moest dan toch echt op eigen kracht behaald worden, en dat was nou net waar het mis ging.

De middag begon opvallend vrolijk. Na minder dan een uur trok PP zijn jas al aan. Korte remise? Nee, de tegenstander had zich enorm vergist. PP speelde Da5, en pende daarmee een paard op c3. Niks aan de hand, wit kon bijvoorbeeld Dd2 spelen, was dat ook van plan maar speelde 'zo maar' Pf3. PP sloeg de pion met Pf6xe4 en won even later een tweede op c3. Twee pionnen achter zonder compensatie, daar had de witspeler geen zin meer in. Punt voor Amstelveen, en PP kon een middagje voetbal gaan kijken.

Dat zat dus niet tegen, maar KC 2 is een sterke ploeg, en het duurde niet lang of de stand was alweer gelijk. Jeroen moest kiezen tussen een rustige, maar mindere stand, vreesde een langdurig maar verliezend eindspel en koos dus voor activiteit. Die bleek echter snel naar de ondergang te leiden. En bij Marc ging het al niet beter. Marc had activiteit op de koningsvleugel, maar zwart counterde vlijmscherp op de damevleugel. De manschappen aldaar werden compleet overhoop gelopen, en een wanhoopsoffer op h6 mocht niet meer baten.

A2 op achterstand, en nu begon het er somber uit te zien. Jelmer had een gelijke stand, Laurens had compensatie voor een kwaliteit, Esther stond moeilijk, Achyuth leek ruwweg gelijk, alleen Jan stond duidelijk beter. Natuurlijk liep het allemaal weer anders, zoals dat zo vaak gebeurt. De tegenstander van Achyuth vond een zeer verrassende toren-manoeuvre in het middenspel, waarna de pionnen van Achyuth er ineens afvielen als was het een spelletje Pacman. Jelmer bracht de achterstand weer terug tot een punt. De tegenstander greep mis, kort nadat hij remise had aangeboden en Jelmer gezien de achterstand wilde doorspelen.

Maar het ging definitief mis met A2 toen Jan een tactische wending overzag. Ineens stonden al zijn stukken verkeerd. Jan moest minimaal een kwaliteit geven en kwam in een kansloos eindspel terecht. KC kwam daarmee op 4-2, en de kans dat A2 de twee resterende partijen zou winnen was nagenoeg nul. Laurens bleek inderdaad voldoende tegenspel te hebben om remise te maken. Esther overleefde een tijdnoodfase en bereikte een gelijkstaand eindspel. Ook dat werd dus remise.

A2 verloor daarmee met 5-3. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet tegenzat, en dat de 4-4 alleen in beeld zou zijn gekomen als echt alles mee had gezeten.

A3 wint met ruime cijfers (26-11-2022)

A3 wint, maar was het ook overtuigend? (door Wim Moene)

De avond na de wedstrijd stond het zo mooi op onze website: A3 haalde fors uit en won overtuigend met 6-2. Eigenlijk zou ik er dan ook niets meer over moeten zeggen. Dan gaat deze overwinning op VAS 4 de annalen in als 'overtuigend'. Maar, beste mensen, de werkelijkheid is weerbarstiger. De uitslag had met evenveel recht omgekeerd kunnen zijn. Het derde had deze zaterdag een engeltje op de lat, en onze vrienden van VAS hadden werkelijk alle pech die je maar kunt bedenken. Overtuigend is derhalve niet de kenschets die ik aan deze wedstrijd mee zou willen geven.

Het begon overigens prima voor ons. Ik had anderhalve week eerder met mijn andere club al tegen dit team gespeeld, dus ik had mijzelf tactisch op een onverwacht bord opgesteld. Daar trof ik de enige echte jeugdspeler van dit VAS 4. Die raakte de draad kwijt in een Bogo-Indiër en zette daardoor alles onbedoeld klaar voor een klassiek loperoffer op h7. Dat won in alle varianten, en ook weigeren hielp niet. Mat in 21 zetten en ruim voor 2 uur klaar. Als eerste, maar in ons team vol jeugd duurde dat niet lang. Akshaj en Aashray scoorden niet lang daarna 2-0 en 3-0. Aan beide partijen zaten echter wat smetjes, de tegenstander van Aashray raakte een verkeerd stuk aan waardoor een winnende aanval veranderde in een ruïne, en ook de tegenstander van Akshaj stond eerst erg goed voordat hij zich liet meeslepen in het razende tempo van onze held. Goed, dat waren dus twee gelukkige overwinnigen, maar je kunt ook zeggen dat onze twee A's hun tegenstander dusdanig onder druk hadden gezet dat dergelijke fouten als vanzelf komen.

Ondertussen leek het nog een heel spannende wedstrijd te worden. Weliswaar stond Philippe erg goed, maar Michiel was in z'n geliefde Franse opening verrast door een dodelijk Pg5, John stond onder druk, en Rens en Pieter waren ook in ernstige problemen. Mijn inschatting was dat het rond de 4-4 kon eindigen, want ik zag John nog niet per se verliezen.

Maar toen begonnen de wonderen pas goed. Philippe kon met een kwaliteit meer winnen zoals hij wou, en hij koos voor een dodelijke opmars van pionnen op de damevleugel. Hij lijkt een wat wisselvallige seizoenstart achter zich te hebben gelaten. Bij Rens en Pieter was er geen houden meer aan, maar dat komt in de volgende wedstrijden wel weer goed.

4-2 dus, en hoe ging het met Michiel en John? Michiels tegenstander leek de winsten voor het uitkiezen te hebben, maar hij begon te schutteren en gaf Michiel serieuze tegenspelkansen. Zelfs zo erg dat een kwaliteit voorsprong op onnavolgbare wijze veranderde in een stuk achterstand en een zekere winst in een hatelijke nul. Maar goed, hier is het de kwaliteit van Michiel dat hij bleef vechten.

John had het spektakelstuk van de dag. Ik vermoed dat de computerevaluatie zich hier tussen +5 en -5 heeft bewogen. John stond moeilijk, kreeg tegenspel, leek te winnen maar toch weer niet want een gevaarlijke vrijpion, maar oh, toch wel na een onzinnig tweede kwaliteitsoffer na een geweigerd remise-aanbod. Zo'n partij dus, een heuse achtbaan die alles bood wat schaken leuk maakt voor het publiek.

Vooruitkijken dus maar, want wisselvalligheid hoort bij de jeugd. Na onze valse start tegen Moira Domtoren houden we de druk er goed op. Moira heeft de titelkansen in eigen hand, maar we zijn tot op een half bordpunt genaderd. Hopelijk worden ze daar een beetje zenuwachtig van, want onder druk kunnen er nog rare dingen gebeuren. Het derde moet maar gewoon doorgaan met 'overtuigende' overwinningen.

A4 nog steeds puntloos (19-11-2022)

A4 verliest helaas opnieuw ()

In de eerste twee competitieronden was het Amersfoort en Zukertort als enige van de teams in klasse 6C nog niet gelukt om een matchpunt te scoren. Dit zou dus een belangrijke clash worden. Voor mijzelf in de rol van teamleider begon de wedstrijd wat matig. Onze ervaren krachten Abishek en Kavin waren ook deze keer niet beschikbaar en tot overmaat van ramp was onze sterkste speler Olivier genoodzaakt zich op zaterdagochtend af te melden vanwege lichamelijke klachten. Dankzij de flexibiliteit van onze enthousiaste jeugdspelers konden we een leeg bord en daarmee een verprutste zaterdag voor een van onze tegenspelers gelukkig nog voorkomen. Maar voor het team met gemiddelde rating van bijna 400 minder dan de tegenstander zouden veel wonderen nodig gaan zijn voor een matchpunt.

Onze geplande opstelling werd iets gewijzigd. In plaats van Olivier speelde Shrey Shah op het kopbord met zwart een Franse variant van het Siciliaans, die wit gesloten behandelde. Shrey wist een sterk centrum met pionnen op c5 en d5 te formeren en lanceerde een sterke aanval op de lang gerokeerde witte koning. Ergens werden de dames geruild en dat haalde veel kracht uit de aanval. Het werd kort erna remise.

Op het 4de bord had Victor Ivanov met wit tegen een Franse doorschuifvariant een stelling bereikt met tegengestelde rokades. Victor speelde prima en actief en het leek aardig in evenwicht te zijn tot een toreneindspel met een pion minder ontstond. Deze was ook voor Victor onhoudbaar en betekende de voorsprong voor de gasten.

Zijn buurjongen Hidde Bakker kreeg met zwart 1. f4 voor zijn kiezen, de Bird-opening. Een slimme keuze, want jeugdspelers hebben daar meestal geen ervaring mee. Hidde wist er wel raad mee, hij kreeg een geblokkeerde zwarte pion op e3 met allerlei aftrekdreigingen over de diagonaal g1-a7 tegen de witte koning. De stelling zag er heel hoopvol uit maar was ingewikkeld. Ergens is iets misgegaan want even later bleken we 2½-½ achter te staan.

Shanay Shah speelde op het zesde bord met wit tegen de Pirc-opening. Shanay's loper op c4 raakte ingesloten en de twee pionnen en de aanval die Shanay ervoor terugkreeg bleken niet genoeg. De tegenstander speelde sterk en hoewel Shanay zijn huid duur verkocht was het verlies niet te voorkomen.

Invaller Reyansh Kakrana speelde met zwart de Leningrader variant van het Hollands, een interessante opening die je zeker bij jeugdspeler niet vaak ziet. Reyansh wist er voldoende vanaf, hij kreeg een uitstekende stelling met een paard op e4 als voorpost die een aanval inleidde. Jammer genoeg werd het sterke spel van Reyansh niet beloond. Volgens hemzelf heeft hij ergens iets over het hoofd gezien waardoor de partij plotseling verloren was.

Dolev Shniper speelde met zwart op het 7de bord een opening met veel kenmerken van Dame-Indisch. Dolev pakte het actief en aanvallend aan en organiseerde een vernietigende pionnenwals op de koningsvleugel, ondersteund met stukken. Hij overspeelde zijn tegenstander knap, scoorde zijn tweede overwinning dit jaar en staat op 100% in de KNSB-competitie.

Op het 8ste bord speelde Nivedita Kumar met wit. Ze pakte de 1. e4 e5 opening rustig en geduldig aan, de tegenstander bleek een sterke speler die het initiatief in de stelling probeerde te grijpen door de stukken, vooral de lopers, actief in het centrum neer te zetten. Het leek lang gelijk op te gaan tot ergens voor wit een stuk verloren ging, en daarna nog een. Nivedita maakte het haar tegenstander zo moeilijk mogelijk maar uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke en won zwart.

Met 5½-1½ achter was alleen ikzelf nog bezig op het 2de bord met wit. Mijn tegenstander had mijn Catalaanse opening wat passief behandeld en gezien het verloop van de dag was ik een beetje in een vecht-modus. Ik stond prima, had al een remise-aanbod afgeslagen en had zin om zijn damevleugel te slopen. Dat gebeurde ook, en hij maakte op mij een ietwat gefrustreerde indruk toen hij opgaf. Mogelijk had hij op basis van ons ratingverschil wat moeite met deze persoonlijke nederlaag, want over de terechte 5½-2½ overwinning hadden ze weinig te klagen, zou ik denken.

Verslag OKA ronde 5 (18-11-2022)

Herfstig weer bij ronde 5 (door Piet Peelen)

Deze vrijdagavond begon met enkele meer of meest verregende fietsers die de club binnenkwamen. Sybolt en ik hadden slechts een lichte regenbui gezien op de buienradar. Na tien minuten fietsen kon ik mijn regenbroek aantrekken en daarna ging de miezer over in vette regen. Natte schoenen en sokken, dat deed me weer terugdenken aan mijn schooltijd.

Onze jeugdspelers speelden tegen elkaar. Akshaj pende met zijn loper een paard en het gevaar daarvan bleek spoedig. In het middenspel zag ik Achyuth lang nadenken alvorens hij de dames ruilde. Ik hoorde dat Akshaj duidelijk voordeel had en met een stukwinst de partij wist te winnen!

Bert werd verrast in de opening en reageerde niet alert. Marc opende zijn stelling als een paraplu en zette het centrum onder zware druk. Met een kleine combinatie haalde hij de winst binnen na een perfecte partij.

Sander kwam in het vroege middenspel met een sterke centrumopstoot. Jan gaf een pion waarna Sander de draad kwijtraakte en er zelfs een winst voor Jan in zat. Maar ook Jan raakte de draad kwijt en zo won Sander alsnog.

Gijs IJzermans-Stan van Gisbergen

Gijs koos in de beginfase voor het verkeerde plan en moest opboksen tegen een sterk veld. Stan besliste de partij met een tijdelijk kwaliteitsoffer. We kijken even mee vanuit het diagram. 1... Txd5 2.cxd5 Dxd5+ 3.Kh3 . Het dame-eindspel na 3.Kg1 Pf3+ 4.Txf3 Dxf3 5.Dc3+ Kh6 6.Dxc5 Dxd3 ziet er niet goed uit voor wit. De engine maakt remise met een pion minder, maar als mens lijkt dat minder eenvoudig.
3... Pf3 4.Dc3+. De dreigende paardschaakjes op g1 en g5 kan wit dekken met 4.Dc1 maar na h6 dreigt Pg5 opnieuw. 4... h6 5.Txf3 Opnieuw moet wit de kwaliteit terug geven en vluchten naar een beroerd dame-eindspel. (Met het drastische 5.g4 fxg4+ 6.Kxg4 maakt de engine remise. Geen mens speelt zo.)
4... Kh6 5.Df6? Overziet een kleinigheid. De enige verdediging was om in het aftrekschaak gaan staan! Wonderlijk genoeg ontsnapt wit nog met remise: 5.Kg2 Pg5+ 6.Kf1 Ph3 7.Dd2+ g5 8.Tg2 Dxa2 9.d4 Dc4+ 10.De2 Dc1+.
5... Pg1+! 6.Kh4 Dd4+ 7.Dxd4 g5#

Piet zag een kansrijk pionoffer maar speelde het niet. Jeroen speelde als altijd zeer gedegen. Uiteindelijk werd het na een zetherhaling remise.

Onno keek tegen een moeilijk te beoordelen stelling aan. Sybolt bracht een passief paard steeds verder naar voren en dat bleek de sleutel naar de overwinning.

Paul-Peter stond iets actiever in het middenspel. Alleen keek zijn witveldige loper tegen een pion aan. PP verzuimde die loper om te spelen, en toen alle zware stukken geruild waren bleek het sterke paard van Eric superieur.

Martijn offerde een pion wat resulteerde in een spannende en lange partij. Laurens heeft op winst gestaan, maar in de uitvluggerfase stond zijn koning wat kwetsbaar en dat kostte hem de partij.

Zukertort uitgeschakeld in zilveren SGA-cup (18-11-2022)

Bekerwedstrijd Zilveren beker SGA brengt Zukertort geen geluk (door Henk Boot)

Zukertort speelde tegen Chaturanga. Er waren helaas nogal wat spelers niet beschikbaar, ook al omdat er dit weekend weer jeugdwedstrijden zijn. En dan is drie dagen achtereen schaken misschien wel wat veel van het goede. Toch lukte het nog wel een volledig team op de been te brengen, maar het leek er op dat zeker aan de staartborden onze tegenstanders sterker zouden zijn.

Dat was ook zo. Luca Kollen maakte op bord 4 zijn debuut. Maar net terug van een schoolreis veroorloofde hij zich een frivool loperoffer en toen vervolgens zijn dame werd ingesloten was de strijd snel over. Ook 'good old' Dirk Goes verzuchtte na afloop dat de tegenstander een voor hem vervelende opening speelde, dat hij alweer zwart had en ook dit leidde tot verlies. Henri Krop probeerde het op bord 2 nog wel met een openingsgambiet, maar echt uit het evenwicht was de partij niet. Henri dacht dat hij had moeten voorkomen dat zijn witte loper door een zwart paard werd afgeruild, maar ook ook dan was de stelling in evenwicht gebleven. Aan het eind was er een klein pluskansje, maar uiteindelijk werd de vrede getekend.

Spannend om te zien was het bij Olivier Marincic op bord 1. Wit had een duidelijk ruimtevoordeel bij tegengestelde rokades. Olivier dacht dat hij een pionnetje op a7 wel mocht offeren en hoewel de witte loper op a7 door een eigen pion op b6 werd opgesloten, was duidelijk dat Olivier's compensatie uiterst bescheiden was. Zeker met het oprukken van de a-pion en uiteindelijk a6xb7 en witte torens op a- en b-lijn zag het er voor de zwarte koning angstig uit. Hoewel Olivier de torens verdubbelde op de g-lijn met dreiging van Ph3+, was het toch wit die nog duidelijk de overhand had. Maar Olivier wist uiteindelijk voldoende schaakjes en dreigingen tegen de witte koning uit de hoge hoed te toveren om uiteindelijk nog met remise weg te komen. Zeker gezien zijn zeer beperkte tijd een prestatie van formaat.

Al met al een 1-3 nederlaag, vooral eraan toe te schrijven aan dat Chaturanga aan de borden 3 en 4 duidelijk sterkere spelers kon opstellen.

Verslag OKA ronde 4 (11-11-2022)

Vele belevenissen op Sint Maarten (door Piet Peelen)

Het was de avond van Sint Maarten. Die had zijn mantel in tweeën gescheurd en de helft aan een bedelaar gegeven. Dat wist ik nog niet, en de tijd dat ik met een lampion zingend langs de deuren ging ligt ver achter me. Bij ons was op die dag de 4e ronde, met zeven partijen in het OKA en vier in de Keizer, die samen werden gespeeld. Nico kreeg daarin een opzet tegen zich die hij zelf wel placht te spelen. De beslissing viel toen hij op stikmat speelde. Philippe dacht lang na en kwam met een uitstekende tegenaanval die hem, na de ruil van zijn paarden tegen de lopers, paardwinst opleverde.

In het OKA speelde Akshaj de opening redelijk. Paul-Peter koos een opzet met Lb2, Pe5 en f4 gevolgd door Tf3-h3. Zwart moet de juiste verdediging vinden, maar deed dat niet. De witte dame kwam erbij met Dh5 en een dubbele aanval op f7 en h7. Die mataanval was beslissend.

Achyuth speelde de opening en het middenspel lekker actief. Jeroen wist een centrumpion te blokkeren en toen de zwarte dame zich terugtrok stond hij wat beter. In het eindspel won Jeroen, maar dat leek niet vanzelfsprekend.

Martijn zette de partij aanvallend op, maar het offer van een centrumpion was wat optimistisch. Piet had een tegenaanval waarmee hij duidelijk voordeel kreeg. Twee paarden waren sterker dan een toren, zoals uiteindelijk in het verre eindspel bleek.

Jan ontwikkelde rustig en gedegen waarop Laurens reageerde met een tegengestelde rokade. Met een witte pion op a6 en een open b-lijn tegen zwarts koning op a8 dacht Laurens dat er wel een winst voor wit in zat. Jan dacht lang na maar vond die niet. In zijn tijdnood kreeg Laurens een tegenaanval en wist hij te winnen.

Sander overzag na de opening een aanvalszet en moest een loper geven tegen twee pionnen. Hij kreeg er een derde bij en hij wist Stan te verrassen met een paardzet. Dat opende echter wel de weg voor Stans dame om de aanval over te nemen, wat hem de winst bracht.

Marc kwam veel beter uit de opening tegen Eric, maar op de rand van de winst speelde hij niet doortastend genoeg. Het eindspel was nog steeds veel beter, en even zelfs vrijwel gewonnen, maar toen Marc een trucje overzag wist Eric te ontsnappen met remise.

Sybolt offerde een pion, maar kreeg die snel terug met duidelijk betere stelling. Hij overzag echter een sterke verdediging van Gijs waarna het weer gelijk stond. Een verkeerde loperzet bracht hem een totaal gewonnen eindspel met twee pluspionnen. Hoofdschuddend verwonderde hij zich er achteraf over dat hij dat nog remise liet lopen. Schaken is een geluksspel zei Hein Donner lang geleden al.

Opnieuw gelijkspel A1 (5-11-2022)

Opnieuw gelijkspel Zukertort! (door Piet Peelen)

Tegen Paul Keres hebben we de afgelopen jaren duidelijke nederlagen geleden. Robert en Arthur speelden ditmaal vooruit, vanwege het EK. Robert was misschien te ambitieus en liet een stukoffer toe. Tegenstander Hugo ten Hertog speelde een prachtige aanvalspartij en kreeg er terecht een prijs en alle lof voor. Sowieso bijzonder want Robert won bijna alles sinds zijn terugkeer bij Zukertort. De partij wordt besproken op schaken.nl. Arthur had het zwaar nadat hij met iets minder ruimte uit de opening kwam. Zijn bevrijdingsactie lukte niet en de tegenstander speelde gewoon een goede partij.

Daarmee dus een 0-2 achterstand, en daar kwamen op vrijdag en zaterdag nog twee afmeldingen wegens ziekte bij. Dat zag er niet best uit. Maar naarmate de middag vorderde begon het steeds beter te gaan.

Gijs wist de voorgeschotelde openingsproblemen prima op te lossen met een ruil van een paard voor een loper. Als hij zijn toren of zijn koningsloper in het spel had gebracht zou het gelijk geweest zijn, maar zijn zet met de dameloper werd met een winnend kwaliteitsoffer beantwoord.

Sander Los-Menno Okkes
Sander Los-Menno Okkes

Sander speelde tegen Menno, een ontmoeting die zo'n dertig jaar geleden ook enkele malen in onze interne plaatsvond. De partij ging redelijk gelijk op, maar in het diagram hiernaast moest Menno wel oppassen voor een dreigende aanval. Na 21...Pe5 kan zwart net op de been blijven. Na 21...Da5? zocht Sander naar de winst en vond die met 22.Lxc6! bxc6 23.Dg5 Te1+ 24.Kg2 Dd5+ 25.Kh3!

Piet had moeite zich een oude partij van zichzelf voor de geest te halen. Ook hier een ruil van een loper tegen een paard voor wat ruimteoverwicht. Zwart kwam tot de bevrijdende opmars waarna veel geruil volgde. Remise, en in de gezellige analyse werd vooral naar 23. Pxf7!? gekeken.

Bij Fitzgerald werd tegengesteld gerokeerd. Hij kwam met een dubbel pionoffer om lijnen en diagonalen tegen de koning te openen, gevolgd door een kwaliteitsoffer. Zijn opponent vond de enige verdediging die helaas ook winnend bleek.

Jan Breukelman-Conor O'Donnell
Jan Breukelman-Conor O'Donnell

Conor bracht een vroeg kwaliteitsoffer wat een spannende stelling opleverde. Die speelde hij beter dan zijn sterke tegenstander en hij analyseert het slot, waar de engine nog een fraaie verdediging vond. 24... Na4?! It looks like this basically traps the queen on a5 with Bd8 or Bb4 coming, but actually this gives white a tactical possibility to get back in the game. Instead 24... c3! 25.bxc3 Nc4 26.Qa1 Kc7 would have left white helpless against the numerous threats.

25.Nc5+? 25.Bg5! was White's last chance. The point is that 25... Bb4? is refuted by 26. Bxf5+! Rxf5? 27. Qd8+ and white mates. 25... Bxc5 26.dxc5 Nxb2 and black won without much difficulty.

Florian kreeg ruimteoverwicht na de opening. In het middenspel opende de tegenstander het spel met een pionoffer. Florian accepteerde dat gretig, want nu kreeg hij de controle over de koningsvleugel. De zwarte paarden kwamen niet meer in het spel en vlak na de tijdcontrole kreeg hij de felicitaties.

Sybolt Strating-Evert Rademakers
Sybolt Strating-Evert Rademakers

Sybolt had een spannende stelling na de opening waarin zwart moest zoeken waar zijn kansen lagen. Na bijna een half uur zocht hij die op de damevleugel met 17...a6, waar de engine dankzij een diep verborgen truc die aan de andere kant vindt. Nu bracht Sybolt zijn dame in de aanval met 22.Df4! (zie digram). Na 22... bxc4 23.Lxf6 Lxf6 24.Dxf6 had zwart vrijwel geen verdedigers bij zijn koning. Voor de extra aanvaller Pe4 moest de toren worden geofferd en toen de witte pionnen de zwarte veste openbraken was er geen houden meer aan. A1 dankzij Sander, Sybolt, Florian en Conor weer langszij! De eervolle vermelding voor Sybolt vindt u hier.

Lody stond wat moeilijker na de opening, maar toen hij zijn koning in veiligheid wist te brengen leek het meteen mogelijkheden te bieden. Met veel stukken op het bord en weinig tijd op de klok kreeg hij voordeel. Hij miste zijn beste kans, maar vermeed gelukkig een schijnbare winstkans die in feite verloor en pakte een pion extra in een toreneindspel. Remise of misschien zelfs winst? Mijn ervaring is dat het bijna altijd remise is. Volgens Stan begon Lody prima, namelijk door met een pionruil de structuur te verzwakken, net als Capablanca ooit deed. Daarna ontspon zich een urenlange strijd waarin daadwerkelijk winst mogelijk was! Zouden we na 0-3 achter nog gaan winnen? Capablanca won nadat hij een paar keer de winst had weggegeven. En toen mochten ze nog lang nadenken. Dus als zelfs Capablanca er moeite mee had... Na bijna honderd zetten werd de vrede getekend.

Uiteraard een uitstekend resultaat tegen een sterkere tegenstander, dat ons goede moed geeft voor de beslissende duels later in het seizoen! Hieronder alle complete partijen, met onderin ook nog drie fragmenten met analyses.

A2 verliest van sterk MACh (5-11-2022)

A2 kansloos tegen MACh

Alle kanonnen waren aanwezig bij de gastheren vandaag, zodat A2 bij binnenkomst al wist dat het een zware pijp ging roken. A2 was bijna compleet, maar niet helemaal; Esther ontbrak voor het eerst in jaren, nadat ze zich de avond tevoren moest afmelden met griepklachten. Dus moest teamleider Eric aan de bak.

Jelmer speelde tegen Loek van Wely. De grootmeester speelde de zetjes vlot en sterk, Jelmer werd in het nauw gedrukt en moest capituleren zonder in de partij te zijn geweest. Ook bij Jan ging het moeizaam. Na een strategische fout stond hij al snel in het defensief en wit ging er dwars door heen.

Het enige lichtpunt was de stelling bij Eric. Wit pakte veel ruimte en had een prachtig centrum. Niks van aan zegt de hardware. Zwart staat in feite al duidelijk beter. Wit zag niet hoe het verder moest, maakte dan maar een pion buit, waarna alles openkwam en de zwarte stukken als sprinkhanen de witte stelling binnen zwermden. Eric miste een directe winst, won in plaats daarvan eerst een kwaliteit, toen nog een dame en toen hield wit het voor gezien.

Op diverse andere borden echter doemden de problemen op. Marc had met Manuel Bosboom van doen. Die speelde solide en sterk, en bekroonde zijn klasse met een punt. Jeroen was achteraf nijdig op zichzelf dat hij onnodig een pion verloor. Dat leek nog niet zo makkelijk te winnen, totdat er een afwikkeling inkwam naar een pionneneindspel. Daarin bleek het extra pionnetje zonder problemen een vol punt waard.

De grootste teleurstelling had A2 bij Achyuth. Nadat zwart voor één zet maar liefst 50 minuten had uitgetrokken was het duidelijk dat er flinke kansen lagen. Het werd heel spannend, heel tactisch, en zwart kwam uiteraard in tijdnood. Maar ja, Achyuth had ook niet veel tijd meer, en, zoals Loek van Wely na de partij liet zien, daardoor miste hij op zet 40 de winst. En niet alleen de winst, want zelfs remise zat er niet meer in. Jammer maar helaas, Achyuth had meer verdiend.

Laurens intussen weerde zich goed, en kreeg een vreemd eindspel waarin beide spelers meer stukken dan pionnen hadden. Even leken er zelfs kansen op meer, maar door het gebrek aan pionnen was de remisemarge groot en Laurens scoorde een verdiend halfje.

PP tenslotte had met Tjark Vos van doen. PP had kansen op aanval, en in de analyse wist Manuel Bosboom diverse vernietigende zij het wellicht niet altijd geheel correcte offers te vinden. De partij verliep iets rustiger, maar PP kreeg flink wat initiatief voor een pion. Tjark wist de pluspion naar het eindspel te loodsen, maar zijn koningsstelling was zo dun geworden dat PP met voortdurende dreigingen en schaakjes alle winstpogingen kon dwarsbomen en daarmee de remise veiligstelde.

Zo werd het 6-2 voor MACh. Behalve bij Achyuth viel er voor A2 simpelweg niet zo heel veel meer te halen. Met ruim 200 punten minder per bord is het nu eenmaal lastig spelen.

A3 wint ruim (5-11-2022)

A3 wint met grote cijfers (door Michiel Harmsen)

De tweede ronde mochten wij uit tegen Zwart op Wit 1. We speelden in de kelder van café Twee Klaveren in de De Clercqstraat in Amsterdam. Een mooie plek voor ons jeugdige team. De tegenstanders waren een stel jongelingen van rond de 20. De meesten hadden geen rating of een rating van gemiddeld 1500. Dat klinkt als een tegenstander die we kunnen hebben, maar ze hadden wel de eerste ronde met 5½ - 2½ gewonnen van Almere 3 dat een gemiddelde rating van bijna 1700 heeft. Oppassen dus. Net zo gevaarlijk als die jongelingen in ons team.

Wim Moene had vooruitgespeeld en gewonnen. Hij offerde een kwaliteit, die zijn tegenstander terecht niet aannam. Later won hij zelf een kwaliteit en twee pionnen, en de rest was weer techniek: 1 – 0. Op de dag zelf kwam onze tegenstander met één speler te weinig, waarna John Spinhoven meteen voorstelde dat onze jeugdspelers zouden spelen en hij zelf niet mee deed. Aldus geschiedde, en we stonden dus met 2–0 voor. Daarna begonnen we met de overige 6 partijen.

Vooraf had ik nog even met de ouders van Akshaj gepraat, die in de buurt bleven tijdens de partij. Akshaj speelde op het bord naast me, dus ik kon de partij een beetje volgen. Hij speelde de opening netjes en er was volgens mij weinig aan de hand. Nadat ik even een broodje gezond was wezen halen boven en weer terugkwam stond Akshaj opeens met zijn jas aan. Hij had gewonnen! Het leek wel alsof hij de hele partij maar vijf minuten had nagedacht. Na afloop nam ik zijn notatiebiljet mee, waar wel een paar zetten ontbraken. Die partij kun je hiernaast naspelen. Akshaj's tegenstander won een stuk, maar ondertussen zette Akshaj mat op de zwarte velden. Op zich een keurige partij, maar hij had wel wat veel hulp van zijn tegenstander.

De partijen van Philippe, Rens en Pieter heb ik niet goed gevolgd. Rens verloor en Pieter won. Ik had eigenlijk het punt voor Aashray op bord 8 ook al geteld. Hij stond een stuk of vier pionnen voor in een eindspel van dame en paard tegen dame en paard. Eigenlijk was er niets aan de hand en kon hij gewoon met een vrijpion promoveren. Maar helaas haperde de techniek bij Aashray en kon zijn tegenstander eeuwig schaak geven. Dat was een onnodig halfje verlies.

Philippe en ik speelden als laatsten. Ik had een technisch gewonnen eindspel bereikt met pion meer. Ik had op vele manieren kunnen winnen door eerder de pion op b7 te veroveren met mijn toren, maar koos voor een ander plan. Mijn tegenstander moest weliswaar zijn loper geven om mijn vrijpion te slaan, maar ik kwam wel in een lastig eindspel met twee verbonden vrijpionnen voor mijn tegenstander. Die speelde dit goed en eigenlijk ontsnapte ik nog met remise toen hij mijn aanbod aannam. Het einde van de partij kun je hiernaast naspelen. Ook ik verprutste dus een halfje.

Philippe was als laatste klaar en won uiteindelijk. Met deze 6-2 overwinning mogen we nog steeds hopen op een struikelmomentje voor Moira-Domtoren.

A4 verliest op het nippertje (5-11-2022)

A4 verliest met een beetje pech (door Danny Kool)

Vorig jaar won Zukertort 3 vrij makkelijk van deze tegenstander, maar Zukertort 4 is nog veel jeugdiger, en heeft dus nog minder ervaring met lange partijen. Dat was goed zichtbaar bij de partij van Neev Patil die wit had tegen een wat oudere jeugdspeler. Neev probeerde met blitz-spel zijn tegenstander te verrassen, maar verraste uiteindelijk vooral zichzelf. Binnen enkele minuten ging de dame verloren, en iets later was de partij afgelopen. Shanay Shah speelde op bord 7 met wit en had de pech hun teamleider en sterkste speler te treffen. Shanay vocht als een leeuw en speelde een prima pot, maar het verschil was te groot en zo stonden we vrij snel 2-0 achter.

Victor Ivanov had zwart op bord 8 tegen een jeugdspeler van vergelijkbare speelsterkte. Dit resulteerde in een spannend gevecht. Het paard-eindspel werd remise gegeven, beiden konden alleen verder komen door veel risico te nemen en dat deden ze terecht niet.

Dolev Shniper speelde een heel degelijke partij. Dolev liet zien hoe je met wit in het damegambiet druk op de ketel houdt. Zijn tegenstander kwam op de damevleugel fors onder druk en bleek daar niet tegen bestand. In een verloren stelling blunderde hij waardoor het meteen klaar was. Hanneke Elgersma op bord 4 liet zien dat ze ook met zwart goed in vorm is. Gelijkwaardige stelling na de opening, vervolgens het initiatief overnemen, en dan er dwars doorheen, en zo scoorde Hanneke de gelijkmaker 2½ - 2½.

Op het 6de bord speelde Reyansh Kakrana met zwart net als vorige keer een heel goede partij. Reyansh kreeg een koningsaanval te verduren waar zijn tegenstander een stuk offerde. Reyansh koos de juiste verdedigingszetten, sloeg de aanval af en leek af te stevenen op een overwinning. Verbaasd hoorde ik dat het remise was geworden, ik vermoed door een eeuwig-schaaktruc, want die zaten er in het dame-eindspel volop in. Daarmee werd het 3-3 met alleen de borden 1 en 2 nog bezig.

Op bord 1 speelde Shrey Shah tegen een gelijkwaardige jeugdspeler. Het was een heel spannende partij, waar Shrey volgens hemzelf door een blunder in het nadeel kwam en een vernietigende aanval over zich heen kreeg. 4-3 achter, en aan mijzelf op bord 2 de taak om te winnen. Dat leek ook te gaan lukken, in een Grünfeld ruilvariant met Pf3 kon ik het initiatief naar me toetrekken. Het eindspel speelde ik onvoldoende nauwkeurig en mijn tegenstander kwam weg met remise, waardoor we de match met 4½-3½ verloren. Qua gemiddelde rating was dit een terechte uitslag, maar gezien de remises van Reyansh en mijzelf hadden we met een beetje geluk evengoed kunnen winnen.

Op naar de volgende wedstrijd: thuis in HWC op 26 november, tegen Amersfoort. Hopelijk spelen we dan in de sterkste opstelling!

Z1 speelt 4-4 na bizarre wedstrijd (4-11-2022)

Terecht gelijkspel na foutenfestival

Er zijn van die wedstrijden waarin diverse correcte remises vallen, een paar goed gespeelde zeges worden gescoord. Voor alle duidelijkheid: ENPS 2 - Z1 was zeker niet zo'n wedstrijd. Het was een aaneenschakeling van fouten, plotselinge plotwendingen en misverstanden. Wellicht met uitzondering van twee partijen. Van de eerste is dat onbekend. Marcel had namelijk vooruit gespeeld en een halfje gescoord. Mogelijk was dat zo'n fameuze correcte remise.

Op de wedstrijddag zelf echter, welnu, oordeelt u zelf. Philippe speelde een uitstekende partij. Ongelijke lopers en initiatief, een gouden combinatie. Zwart zag zich gedwongen tot een kwaliteitsoffer om de gevaarlijke loper uit te schakelen. En toen... had Philippe in prima stelling helaas een blinde vlek en gaf hij een toren weg.

Aan de hogere borden deed Z1 het trouwens prima, maar daar was ook sprake van wat medewerking. Michiel kreeg een overwicht met wat dreigingen, maar zwart miste een vitale pointe en stond binnen 20 zetten op slag verloren. Een zet of vier later viel het doek. Bij Henk gebeurde iets dergelijks. Henk had een prettig plusje nadat zwart ten onrechte was ingegaan op dameruil, maar dat had nog niet tot catastrofes hoeven leiden. Maar zwart speelde twee barre zetten op rij, waarna Henk doorbrak in het centrum. Daarna stond de zwarte stelling zodanig op instorten dat de zwartspeler het ook meteen maar voor gezien hield.

Eric zat dan weer aan de andere kant van het spectrum. Na een vrij rustige opening dacht Eric wat initiatief te pakken, maar gaf in plaats daarvan plotseling een kroonpion op d5 weg. Stelling weg, geen schijn van initiatief meer, en na lang tegensputteren ook punt weg, uiteraard.

Hebt u meegeteld? De bovenste vijf borden bleven dus in evenwicht. Good old Dirk had een aardig eindspel op het bord met twee paarden tegen twee lopers. Een gesloten stelling, en Dirk leek iets beter te staan. Maar na een paar onhandige zetten viel er een pion af en wit wist wel raad met de vrijpion die hem in de schoot geworpen werd. Z1 weer op achterstand.

Maar niet voor lang, want Rens bracht Z1 weer langszij. In wat wel eens de beste partij van de avond zou kunnen zijn moest hij lang trekken en duwen in een stelling met nog veel pionnen op het bord. In tijdnood kwamen er lijnen open en werd de zaak tactischer. Nu bleek zwart in de problemen te komen. Hij bood dus maar snel remise aan, maar Rens speelde onverstoorbaar verder en won een paar zetten later de dame. Een zeer verdiende zege!

En dus resteerde bord acht. Henri zag wit met pionnen opstomen, tot op g5 en h5. Het vervelende van zoiets is dat zwart bij elke zet weer moet bekijken of g6 dan wel h6 gevaarlijk is. Zoiets kost sloten tijd, en dus kwam er gierende tijdnood nog voor zet 30 bereikt was. Het materiaal was uitgedund tot dame/toren/paard, en Henri stond een tikje beter, zo leek het. Maar Henri dacht wel dat hij moest noteren (niet meer vanaf 5 minuten), en was daar zo druk mee dat hij overzag hoe wit gewoon een paard weggaf. De partij ging dus verder. Henri had eeuwig schaak in handen, versmaadde dat en bereikte een toreneindspel met pluspion. Er werden wat pionnen geruild, maar het goede plan vinden is met minder dan 60 seconden op de klok best lastig. Wit won zelfs zijn pion weer terug, waarna de vrede definitief gesloten kon worden en ook de wedstrijd in 4-4 eindigde. Beide teams hadden zoveel cadeautjes uitgedeeld dat het gelijkspel als een rechtvaardige uitslag werd beleefd: recht op meer had deze avond niemand.

Verslag derde ronde OKA (28-10=2022)

De zaal schudde op zijn grondvesten (door Piet Peelen)

Het HWC stond deze clubavond af en toe op zijn grondvesten te trillen. Uiteraard kwam dat door het spannende schaak, maar ook de dreunende bassen van het schoolfeest in de aula speelden een rol. Gelukkig was het een feest voor brugklassers, en die mogen nog niet zo laat blijven feesten. Rond tien uur kwam de zaal dan ook tot rust. Met negen partijen in het OKA hadden we een topopkomst en daarnaast waren er ook nog zes duels in de B-groep.

Akshaj bracht alle stukken goed in het spel. Bert kreeg een sterk veld voor zijn paard bij ongelijke lopers. Akshaj verloor een pion maar in een dubbel-toreneindspel had hij veel compensatie en met een uur minder nam Bert snel genoegen met remise.

Achyuth werd verrast met een scherpe variant. Die wilde dat weerleggen, en dat pakte faliekant verkeerd uit. Stan schaakte zeer doortastend en won soepel.

Martijn leek telkens de beste zet te vinden. John deed de zetten die bij zijn opzet horen, alleen leken ze net niet goed samen uit te pakken. De zwarte pionnen veroverden het centrum en zwart won.

Eric vond niet het goede plan tegen Jan's opzet maar het voordeel van Jan bleef vrij beperkt. Na een afwikkeling kreeg Eric weer kansen maar volgens de machine was het allemaal ruim binnen de remise-marge en de afloop was dan ook vreedzaam.

Paul-Peter opende sterk. Volgens PP miste hij op zet 15 de winst en gaf even later een pion en stelling weg. Op zet 30 gaf Jeroen hem plotseling een kans op gelijke stand. Maar die werd gemist, waarna het een kansloos lopereindspel met pion minder werd.

Gijs IJzermans-Marc Overeem

Volgens Gijs kwam Marc na een goede opening iets prettiger te staan. Vervolgens werd de partij scherper. Met een sterk pionoffer kreeg Marc een betere stelling. Het eindspel dat daarna ontstond was nogal onoverzichtelijk. Marc had toren, paard en vrijpion tegen toren en drie vrijpionnen. Dat moet gewonnen geweest zijn, maar er ging iets vreselijk mis en toen kwam de stelling hiernaast op het bord. Gijs speelde Kh3 en won.

Piet zocht tegen Sybolt naar voordeel, maar Sybolt wist zich te bevrijden. Daarna werd de partij een waanzinnige achtbaan waarin beiden een enkele kans misten alvorens de partij in een zetherhaling eindigde.

Onno pakte ruimte met een paard tegen een loper. Sander kon een pion winnen, zo hoorde ik op de fietstocht naar huis. In tijdnood sloeg hij op de verkeerde manier en de pluspion in het interessante toreneindspel bleek remise.

Laurens zette de partij goed aanvallend op. Ik ging hem mat zetten. Florian voorkwam dat door zijn paard aan de rand te zetten en 1 of 2 pionnen te offeren. Ik stond waarschijnlijk gewonnen maar speelde het niet handig waardoor het gelijk werd en in die gelijke stelling overspeelde hij me.

A1 speelt knap gelijk (8-10-2022)

A1 scoort eerste matchpunt in Meesterklasse (door Piet Peelen)

In de tweede ronde van de Meesterklasse heeft Zukertort Amstelveen een verdienstelijk gelijkspel behaald tegen de kampioen van 2015 en koploper in het coronajaar 2020, Charlois Europoort. Bij ons ontbrak Robert en bij hen vier Belgen die de EC voor clubteams speelden. Maar wij misten ook nog twee andere spelers, en dat werden er drie toen 's ochtends nog iemand zich ziek moest melden. Gelukkig konden Jeroen en Eric als invallers aantreden (waarvoor hartelijk dank aan het tweede, dat daardoor danig verzwakt werd). Maar Charlois was duidelijk favoriet.

Conor had pech want hij trof geen tegenstander. Vermoedelijk wilden ze hun tweede team niet teveel verzwakken. Dus na een uur stonden we een punt voor.

Eric hoorde pas vlak voor de partij dat hij met zwart op bord drie van het eerste mocht spelen. Tegen een sterke jonge IM voorwaar een pittige opgave. Eric koos voor een egelsysteem, maar dacht dat het correcte 17...La8 te passief was en koos voor Lc6. Dat liet echter het schijnoffer Pd5! toe en daarna verloor hij snel.

Florian Jacobs-Lucia Palomo Pascual
Florian Jacobs-Lucia Palomo Pascual
Soms pakken logische ontwikkelingzetten samen niet goed uit. Dat zag Florian met genoegen aan en hij bouwde een enorme aanval op en met 16.f6! brak hij de stelling beslissend open. 16.f6! Klaar. Nog vier op een diagonaal ook. 16... gxf6 17.Pf5 Dd8 18.Pg7+ Ke7 19.exf6+ Pxf6 20.Lg5 P8d7 21.Ph5 1–0

Martijn stond gelijk na de opening en zijn tegenstander offerde een loper voor twee koningsvleugelpionnen. Enkele zetten later volgde de bijwerkingsblunder Db3-b6 wat Dc4 toeliet. Dat kostte een stuk en de partij.

Sander speelde de opening prima en na dameruil ontstond een gelijke stelling. De tegenstander viel een pion aan waarop Sander ook een paard met tempowinst in het centrum had kunnen zetten. In plaats daarvan dekte hij de pion met zijn toren waarbij hij volledig overzag dat die weggejaagd kon worden. Niet veel later gaf hij op.

De Speelzaal (foto Wouter Simonis)
De Speelzaal (foto Wouter Simonis)
Arthur de Winter-Robin Lecomte
Arthur de Winter-Robin Lecomte
Arthur speelde een Siciliaan iets aanvallender dan zijn sterke opponent. We kijken mee bij het slot als hij door ruil een verdediger uitschakelt en de kwaliteit wint. 28.Lxe5 dxe5 29.Df7+ Dxf7 30.gxf7+ Kxf7 31.Lh5+ Ke7 32.Lxe8 Kxe8 33.Kc2 Kd7 34.Tg6 Tc5 35.Tf1 1–0

Jeroen speelde tegen hun ervaren en sterke teamleider. Met zwart verdedigde hij zich prima en na afruil van de paarden en een loper werd de stelling dichtgeschoven. Uiteraard tot remise besloten en een knap debuut van Jeroen!

Fitzgerald: Ik was op zich wel tevreden over de opening en middenspel. Ik heb hangende pionnen maar dat leek me goed verdedigbaar en later in het eindspel biedt dit kansen. Toen overzag ik de manoeuvre Pe7-d5 en toen was de partij wel over..

Piet speelde een gelijkopgaande Spanjaard. Toen hij het spel kon openen leverde dat een pion op. Dat had hij iets handiger kunnen doen, maar meer dan remise zat er niet in.

Sybolt: Tot zet 25 speel ik een goede partij en heb ik een winnende aanval (+7). Daarna mis ik van alles, maar houd wel controle over de partij. De computerevaluatie jojoot, maar komt niet onder de +2, winnend voordeel.

Daarmee scoorden we onverwacht het eerste matchpunt dit seizoen. Uiteraard werd dat gevierd ook bij het eten achteraf.

A2 verliest vierpuntenwedstrijd (8-10-2022)

A2 komt tekort tegen Promotie

De klasse waarin A2 speelt is sterk. Op papier zal A2 het tegen een aantal verenigingen heel lastig krijgen. Maar na de eerste ronde was de stemming optimistisch. Tegen een weliswaar niet helemaal compleet Max Euwe was tenslotte een 4-4 behaald. En Promotie was zeker niet sterker dan Max Euwe, dus er lagen kansen.

Een tegenvaller was wel dat A1 nogal wat spelers miste. Maar liefst vier man waren ziek, met vakantie of bij een buitenlands toernooi. Jeroen en Eric mochten dus aantreden in de Meesterklasse (waar Jeroen een knap en vitaal halfje scoorde). Olivier Marincic werd bereid gevonden om in te vallen vanuit A4.

A2 had het lastig, zo bleek al snel. De topborden konden dit keer geen voordeel halen. Aan de staart ging het ongeveer gelijkop. Laurens won heel snel nadat zijn tegenstander zijn stukken allemaal net verkeerd neerzette. Jan maakte een solide remise, hoewel Laurens vond dat hij had moeten doorspelen in een gelijke (volgens Jan) dan wel veel betere (Laurens) stand. Olivier bleek het niveau van de tweede klasse goed aan te kunnen: hij maakte een keurige remise. Achyuth had het lastig vanuit de opening. De tegenstander kreeg groot ruimte-overwicht en won.

Dus werd het 2-2 aan de lagere vier borden. De vier hoogste borden speelden allemaal nog, maar de bewolking op de borden nam zienderogen toe. Het donkerst werd het bij Esther, die in een zeer goede, misschien wel vrijwel gewonnen stand, in een vlaag van schaakblindheid alles weggaf. Zwart kon afwikkelen naar een pionneneindspel met pluspion, dat simpel gewonnen werd.

Maar aan de andere borden ging het nauwelijks beter. Jelmer kon ingaan op een zetherhaling, wilde eigenlijk doorspelen vanwege de achterstand, maar moest tot de conclusie komen dat de situatie in feite al reddeloos was. Jelmer nam dus toch maar remise en dat bleek terecht. Marc zat in een slecht eindspel, verloor een vitale pion en moest spoedig opgeven. PP verloor een pion, toen nog eentje, probeerde nog enig tegenspel te krijgen via een vrije a-pion, maar toen wit die onder controle had was het voorbij.

Een toch wel verdiende nederlaag. En een belangrijke, zo valt te vrezen. En of er de volgende ronde veel te halen valt is nog de vraag. Tegen de kanonnen van MACh zal het lastig worden.

A3 komt net te kort (8-10-2022)

Match tegen Moira/Domtoren komt te vroeg voor A3 (door Michiel Harmsen)

A3 is gepromoveerd en zal het dit jaar lastiger krijgen. Het team, dat bestaat uit een mix van ervaren spelers met aanstormende jeugd, begon dit seizoen met een thuiswedstrijd. Ikzelf speel dit seizoen voor het eerst in Amstelveen 3. Een aantal van mijn jeugdige teamgenoten ken ik al langer. Zo zit Aashray in dit team. Die zit ook bij mij in het trainingsgroepje voor stap 5, en ik voel me hem soms nauwelijks de baas. Rens had ik lang geleden in mijn stap 2 groepje en Pieter nog veel langer geleden in mijn stap 2 en 3 lessen. Ik vind het erg leuk nu samen met ze in een team te spelen.

Mijn eigen partij was makkelijk omdat mijn tegenstander het aangenomen damegambiet speelde maar niet kende en op zet 7 een stuk weggaf, waarna ik simpel won. Michel verving John, die op Kreta zat. Zijn tegenstander speelde helaas beduidend beter en Michel gaf op toen hij ook nog een stuk verloor in een al mindere stelling. Rens speelde een degelijke partij. Hij speelde met wit tegen een isolani. Na de opening stond hij goed, maar zijn voordeel verzandde. Uiteindelijk bleef een gelijkstaand toreneindspel over en werd tot remise besloten.

Aashray verloor eerst één pion, en daarna nog een tweede, waarna de partij niet meer te houden was. Philippe was vorig seizoen winnaar van de van Elmpt beker met een 100% score. Hij mocht daarom van teamleider Wim op bord 1 spelen. Helaas kwam hij met zwart in een opening terecht die zijn tegenstander erg goed kende: de Bronsteinvariant van de Caro-Kann doorschuifvariant. Philippe snoepte twee pionnetjes maar werd vervolgens in een koningsaanval hardhandig van het bord gezet. Op zich een goede partij van Philippe, waarin hij zich taai verdedigde tegen een goed spelende tegenstander. U kunt de partij hiernaast naspelen. Ik vond de partij ook boeiend omdat ik dit seizoen al twee keer heb verloren bij de schaakclub Weesp door teveel pionnetjes te snoepen en in een aanval ten onder te gaan.

Daarmee bleven de partijen van Akshay, Wim en Pieter over bij een stand van 3½-1½ in ons nadeel. Ik ben dan altijd geneigd voor Wim alvast een punt te tellen, zelfs als de stelling nog redelijk in evenwicht is. Toen Wim dreigde een kwaliteit te winnen offerde zijn tegenstander een paard tegen twee pionnen. Met een sterk paard was de rest verder techniek. Volgens Wim meende zijn tegenstander gewonnen te hebben gestaan. Wim vermoedt dat dit stellingsoordeel meer was gebaseerd op wensdenken, gevoed door een halfopen h-lijn en tegengestelde rokades. Volgens hem verzwakte de aanvalsdrang van zijn tegenstander zijn stelling teveel, wat uiteindelijk resulteerde in een beduidend minder staand eindspel.

Akshay won een kleine kwaliteit, waarna zijn twee paarden twee verbonden vrijpionnen ondersteunden. Dat was genoeg voor winst.

Daarmee hing alles van Pieter af. Lange tijd ging zijn partij gelijk op, maar op een gegeven moment had hij wel een vervelende geïsoleerde dubbelpion op de damevleugel. Daar verloor hij uiteindelijk dan ook een pion. Er ontstond een eindspel met dame en loper voor Pieter tegen dame en paard voor zijn tegenstander, met ieder nog wat pionnen. Pieter deed nog een pionnenstorm tegen de koningsstelling om nog eeuwig-schaakmanoeuvres in de stelling te brengen. Toen de dames geruild werden was het eindspel met pion achter niet meer te houden. Daarmee verloren we dus nipt.

Teamleider Wim was bijna tot de eerste tijdcontrole best druk bezig met zijn partijen, daarom had hij niet veel van de andere partijen van het team meegekregen. Maar, zo zei hij, Moira Domtoren 2 is volgens mij sowieso één van de sterkere tegenstanders in onze poule. Daarom is het jammer dat we ze nu al tegenkomen. Mochten we pas in maart volgend jaar tegen ze gespeeld hebben, dan zou het resultaat heel goed omgekeerd hebben kunnen zijn. Onze jeugd heeft nu eenmaal veel groeipotentieel. Dus misschien worden we dan nu geen kampioen, maar we laten na deze valse start zeker nog van ons horen!

A4 verliest debuutwedstrijd (8-10-2022)

A4 verliest van LSG 6 (door Danny Kool)

Het was zeer moeilijk om Zukertort 4 als een compleet team achter de borden te krijgen. En dat terwijl we eerder dachten een vierde en een vijfde team in te schrijven. Enkele spelers gaven jammer genoeg pas een week van tevoren aan toch niet in deze competitie te willen spelen, waardoor we een heel team moesten terugtrekken, een boete kregen als club en de hele opstelling weer opnieuw moesten regelen. En van de jeugdspelers waren er deze eerste ronde gewoon veel verhinderd. Dank aan Henk Boot en Michiel Blom die tijdens mijn vakantie veel werk hebben verzet waardoor er wel acht spelers beschikbaar waren.

Olivier Marincic speelde in A2 mee omdat er door een ziekmelding bij A1 op zaterdagochtend toch geschoven moest worden. En Anika kon gelukkig nog net op tijd de plek van Olivier weer invullen toen haar hockeywedstrijd om 13:30 was afgelopen.

Dan de wedstrijd, daar gaat het tenslotte om, je zou dat bijna vergeten. De wedstrijd was eigenlijk een feestje, omdat maar liefst zes van onze spelers hun officiële debuut maakten in de KNSB-competitie. Dat waren Anika Bagga, Hidde Bakker, Neev Patil, Palash Shah, Nivedita Kumar en Reyansh Kakrana. Allemaal gefeliciteerd, fantastisch om jullie voor de club ook in deze competitie aan boord te hebben.

Op rating zouden we een zware wedstrijd gaan krijgen. LSG had gemiddeld 300 ratingpunten meer dan Zukertort en op de borden 5, 6 en 7 werd dit ook bewezen. Neev, Palash en Nivedita deden hun best maar konden niet voorkomen dat de tegenstander won. Zo stonden we vrij snel 3-0 achter.

Hidde speelde Schots en stond eigenlijk heel erg goed met aanvalskansen, maar na afruil van dames was het paardeindspel voor Hidde verloren, en daarmee kwamen we 4-0 achter. Reyansh speelde een ijzersterke partij. Zijn tegenstander werd volledig gekraakt in een koningsaanval en zo zorgde hij voor ons eerste punt!

Anika had het met zwart op bord 1 lastig. Ze speelde het Wolgagambiet, maar op een of andere manier kreeg juist wit voordeel op de damevleugel waardoor ze zwaar onder druk kwam. Ze verdedigde zich heel goed met alles wat ze had en wist een remise uit het vuur te slepen, heel knap.

Hierdoor stonden we 4½-1½ achter en daarmee was de match al door LSG gewonnen. Ikzelf speelde op bord 3 met zwart. De dames werden al vrij snel geruild, maar nadat ik niet goed oplette verloor ik een kwaliteit. Gelukkig kon ik deze vlak daarna weer terugwinnen door net zo'n soort truc. Het eindspel stond voor mij wel ietsje beter door een pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar ik besloot toch het remise-aanbod van mijn tegenstander te accepteren omdat de match al was beslist.

Hanneke Elgersma speelde op bord 2 met wit de hele partij sterk en was steeds in het voordeel. De tegenstander verdedigde taai maar het uiteindelijke toreneindspel was voor hem niet meer te houden.

Hiermee was de eindstand 5-3. Op naar de volgende wedstrijd op 5 november in Leiderdorp deze keer.

Z1 wint eerste wedstrijd (7-10-2022)

Z1 wint tegen incompleet Boven IJ

Z1 was niet helemaal compleet, deze eerste avond van de SGA-competitie. Maar er waren in elk geval wel acht spelers, en de kopborden werden bezet door Marcel en Michiel, twee spelers die hun sporen op het bord al decennia verdiend hebben. Helaas was er voor hen niets te doen, deze avond. Boven IJ bleek niet meer dan zes spelers in het veld te kunnen brengen. Zo stond het dus al 2-0 voor er begonnen was.

Als wedstrijd werd het daarna nooit meer spannend. Wessel overrompelde zijn tegenstander op de koningsvleugel en won vlot. Bas had na een zet of 20 met zwart al twee verbonden vrijpionnen op b3 en c2. Daarna won de stelling bijna vanzelf. Een solide remise van Olav bracht daarna de matchpunten al binnen.

De drie hogere borden (van de borden die wel gespeeld werden) lieten wel langdurige strijd zien. Henk vergiste zich echter kort na de opening, verloor een cruciale pion, en liep daarna, om maar eens wat voetbaljargon te gebruiken, de rest van de partij 'achter de feiten aan'. Het bleef het enige volle punt voor Boven IJ. Henri won in iets betere stelling een pion, toen nog eentje, en daarna kwam er nog een mataanval overheen. Eric had miniem voordeel, piekerde te lang over een verborgen winst (die er niet was) en kwam in tijdnood tegen de vlot spelende tegenstander. Na een zet of 40 kwam er een toren+paard-eindspel op het bord warin wit een pluspion had. Maar zeker zo belangrijk was dat wit nog 45 minuten had en Eric nog 45 seconden. Stug keepend 'op increment' (dat in de SGA maar 15 seonden bedraagt) wist Eric het hoofd nog juist boven water te houden. Na maar liefst 80 zetten werd de vrede getekend.

Een aardige start, maar tegen een zo verzwakte ploeg zegt dat natuurlijk niet zo veel. Over een aantal weken zal ENPS 2 waarschijnlijk een veel geduchtere opponent blijken.

OKA, 2e ronde (23-9-2022)

Veel spannende partijen in OKA (door Piet Peelen)

De tweede ronde van het Open Kampioenschap van Amstelveen telde zeven partijen. Een meer dan de vorige keer! In de keizergroep werden negen partijen gespeeld. Zo is er heel wat te zien als je een rondje loopt wanneer je niet aan zet bent.

Onze jeugdspelers schitterden in het begin van de avond! Achyuth is in topvorm: vorige week met het tweede remise en nu speelde hij ook uitstekend! Bert probeert nieuwe dingen uit en daar is ons OKA natuurlijk heel geschikt voor. Hij moest kiezen zijn loper voor een paard af te ruilen of niet. De loper erop houden kostte een tempo en Achyuth kreeg daarna dezelfde keuze en die ruilde onmiddellijk af. Dat leverde een dubbelpion op en vervolgens won hij een belangrijke centumpion. Bert zag spoedig geen kansen meer en Achyuth mocht zijn eerste overwinning noteren!

Akshaj behaalde ruimtevoordeel in het centrum dat werd dichtgeschoven. Daarna ging hij in de aanval op de witte koning en dat zag er zeer gevaarlijk uit! Jan is echter een zeer sterke verdediger en speelde zijn toren terug om te helpen. Akshaj won een pion, edoch dat kwam hem duur te staan. Jans toren was nu opeens actief en de kansen waren volledig gekeerd. Jan won, maar een veelbelovend debuut van onze tienjarige!

Robert kreeg een betere pionnenstructuur op de damevleugel en stond wat beter. Vrijdagavond speelt onze kopman niet met dezelfde energie als op zaterdag, zoals de meesten van ons. Robert geniet en zorgt voor gezelligheid met een praatje op de gang en gooit er af en toe een meesterlijke suggestie uit bij de analyse van de partijen. Paul-Peter verdedigde zich heel goed en mocht een eervolle remise noteren.

Olivier en Laurens speelden een gelijkopgaande partij. Olivier kwam na uren strijd in een eindspel met toren en paard twee pionnen voor. Laurens had compensatie met zijn toren op de tweede rij en bracht zijn koning in de aanval. Toen die de derde rij bereikte liet Olivier zich sportief mat zetten.

Stan van Gisbergen-Piet Peelen
Stan van Gisbergen-Piet Peelen

Stan bouwde een mooie aanvalsstelling op en zocht naar het beslissende paardoffer om de koningsstelling open te breken. Toen hij uiteindelijk het ros offerde was de situatie kritiek. Piet miste de winnende verdediging, maar Stan moest wel iets bewijzen.

De engine liet thuis de oplossing zien met een briljant torenoffer, Te6!! Zelf de torens ruilen (Txe8+) had redelijke remisekansen gegeven, maar tempoverlies ( Te7 ) schonk Piet de winst. Het is maar waar je Te1 neer laat ploffen...

Martijn vd Eijk-Sybolt Strating
Martijn vd Eijk-Sybolt Strating

Sybolt opende sterk en Martijn bracht noodgedwongen zijn tweede kwaliteitsoffer in een week tijd! Even een plaatje om dat te illustreren:

Een spannende stelling, maar Sybolt wist zijn loper te ruilen voor het sterke witte paard. “Ik dacht dat ik het eindspel had moeten winnen.” Martijn verdedigde zich als een leeuw en wist tegen middernacht de remisehaven te bereiken.

Onno Elgersma-Eric Roosendaal
Onno Elgersma-Eric Roosendaal

De langste partij van de avond was die tussen Onno en Eric. Eric offerde een pion ("dat heb ik zo'n twaalf jaar geleden ook ooit eens gespeeld") en kreeg prachtige compensatie. Onno gaf wijselijk het kleinood terug, maar moest om de partij in leven te houden ongelijke lopers toestaan. Onno bleef het terecht proberen, al was het maar omdat Eric vanaf zet 30 op increment zat te spelen.

In deze stelling dacht Onno even na. Eric zag dat na 41. h5 Kxf4 42. h6 gxh6 een stuk verliest wegens Ld3!. Een minuutje later kwam inderdaad 41. h5 Kxf4(?). Er was niets tegen gewoon pakken op h5. 42. h6 gxh6?? En nu is het echt mis. Een moment van kalmte zou alsnog de remise opgeleverd hebben via het simpele 42... Txe4! 43. h7 Txe6 44. h8D Te5 met totaal onkwetsbare burcht. 43. Ld3! Oeps! In de tijdnood was Eric deze weer even vergeten. 43... Tb4 44. Txf6 en wit hield alles bijeen met Tf2 waarna de a-pion de winst bracht.

Zukertort verliest bekerfinale (20-9-2022)

Zukertort verliest finale Gouden SGA-cup

Het was in feite nog een restant van vorig seizoen. Toen moest er vlak voor de zomer nog zo veel ingehaald worden dat deze wedstrijd er even bij inschoot. Maar op 20 september werd dan toch de finale van seizoen 2021-2022 gespeeld. Zukertort moest het opnemen tegen Caissa. Aan beide zijden was er een sterke bezetting, al was Zukertort op papier wel favoriet.

Helaas, de praktijk bleek weerbarstiger. Arthur speelde remise aan het kopbord, en Sybolt won, maar de laatste twee borden gingen verloren, zodat Caissa de Gouden Cup in ontvangst mocht nemen.

Zukertort Amstelveen2249Caissa21851½-2½
Arthur de Winter2315Arno Bezemer2270½-½
Sybolt Strating2300Cor Croese21591-0
Stan van Gisbergen2304Alje Hovenga21690-1
Paul-Peter Theulings2076Paul Hummel21550-1
A1 eervol ten onder in Meesterklasse (17-9-2022)

Tweevoudig kampioen LSG te sterk voor A1 (door Piet Peelen)

Zukertort Amstelveen is na zeventien jaar terug in de meesterklasse. Onze hartelijke dank voor de extra promotieplek aan En Passant, dat na alle successen een stapje terug doet. Wij gaan genieten van partijen tegen sterke tegenstanders en kijken waar onze sportieve grenzen liggen. Uit tegen LSG Leiden speelden Arthur en Fitzgerald twee weken eerder.

Arthur speelde voor de tweede keer in zijn jonge leven tegen een grootmeester. Dat deed hij prima en als hij een geofferde pion had teruggepakt had hij een erg gunstig eindspel gekregen. Arthur hield de aanval gaande maar met weinig tijd pakte hij een pion terug, waarop de tegenstander de winst pakte middels twee verrassende terugtochten met een paard en loper.

Fitzgerald speelde naar eigen zeggen na de opening een 'rotzet'. Zijn tegenstander kon winnen, maar alleen als hij kon toveren als Tal. Uiteraard deed hij dat niet en daarna was het remise.

Twee weken later was de lange zonnige en droge zomer verdreven door een welkom weekje regen. Het denksportcentrum zat vol met zo’n honderd schakers en een damwedstrijd.

Mark van der Werf-Martijn van der Eijk
Mark vd Werf - Martijn vd Eijk

Martijn begon vlak na de opening te combineren: 1... Pxd4 2.Pxd4 Dc3 met aanval op het gepende paard. De witspeler was hier duidelijk door verrast en ging lang nadenken. Na zo'n half uur vond hij de enige zet 3.Ld5! Nu volgde 3... Pxd5? 4.Lxd8 Pe3 maar na de achteruitzet 5.Pe2! bleef wit de kwaliteit voor en won uiteindelijk het eindspel. Na 3...Lxd5! 4.Tc1 Dxa3 5.Pc2 Dc5+ 6.Le3 Dd6 7.exd5 Pxd5 heeft zwart drie pionnen voor de loper en staat het gelijk.

Sander overzag vroeg in de partij een tegenaanval en stond prompt verloren. Een kans enigszins terug te komen werd gemist. Een gebrek aan wedstrijdritme na de vakantie.

Conor O'Donnell-Jelmer Jens
Conor O'Donnell - Jelmer Jens

Conor maakte zijn debuut met een knappe zege! Hij speelde de opening goed en aanvallend. Zijn tegenstander stond onder druk en vond de enige verdediging middels een kwaliteitsoffer. Een passieve paardzet gaf het voordeel weg, maar de tegenstander was in tijdnood gekomen. Toen sloeg onze Ierse vriend toe: 32.Lh3! Rxc6 is a very challenging threat to deal with. 32...Pce5 33.Pxc5? Very many lines to calculate in a time scramble. 33.Pa5!? was more accurate. 33...Lb7 34.Le6+ Kh8 35.Td6 Lf8 36.Lxd7 The previous moves in the sequence were all basically forced. 36...Txc5?? 36...Tc7! 37.Pxb7 Txc1 38.Td5 Pc4 gives Black enough play to hold a draw. 37.Txc5 Lxd6 38.Txb5 Pf3+ 39.Kf2 1–0

Piet Peelen-Casper Schoppen
Piet Peelen - Casper Schoppen

Piet speelde een gelijkopgaande partij en hij kreeg een mogelijkheid: Uiteraard wilde ik 32.Pe4 Dg6 33.Dd8 spelen, maar zag niets na f6. Samen in de analyse keken we hier lang naar en bleken we roestig. Na 34.Dc7! is de dame binnengedrongen en staat wit op winst. Wel lang gekeken, maar niet gezien. Ik speelde voorzichtig 32.Df4 Dc2 en nu kan Dd4, Dd2 of Dc1. Maar ik dacht dat 33.Td2 Dc1+ 34.Kg2 ook kon. Maar nu volgde een vierde staptrucje 34...Pe3+! en zwart won.

Rudy van Wessel-Sybolt Strating
Rudy van Wessel - Sybolt Strating

Rudy van Wessel-Sybolt Strating
Rudy van Wessel - Sybolt Strating

Op bord zes werd werd een heel bijzondere partij gespeeld. Vanaf het begin werden originele paden gevolgd en ik vond beide spelers zeer geïnspireerd spelen. Sybolt offerde een loper voor een koningsaanval die hij succesvol afrondde. Terecht kreeg hij de schoonheidsprijs voor de mooiste partij in de gehele competitie van de dag! Geniet mee met zijn analyse!

1.d4 d5 2.Lf4 c6 3.e3 Lf5 4.c4 e6 5.Pc3 a6 6.c5 g5 7.Le5 f6 8.g4 Le4 9.Lxb8 Lxh1 10.Lg3 Na zes pionzetten en Lf5-e4xh1 was het eerste diagram ontstaan. Ik kon mijn loper niet terugtrekken, vanwege 10... Le4? 11. Pxe4 dxe4 12. Db3 Dd7 13. Lc4 Kf7 en als zwart nu tijd krijgt voor Pe7-d5 dan gaat het wel, maar er volgt 14. Lxe6+! Dxe6 15. Dxb7+ Pe7 16. Dxa8 Ik besefte dat ik actief moest spelen en wit bezig houden, zodat hij geen tijd had om mijn loper op te halen.

10... b6 11. b4 h5 12. h3?! 12. gxh5 Ph6 gevolgd door Pf5 12... hxg4 13.hxg4 Kf7 14. f3 e5. De computer is zeer gecharmeerd van f5, voorafgegaan door a5. Ik had andere ideeën. 15. Ph3? Dit houdt mijn idee niet tegen, zodoende was ik al winstvarianten aan het uitrekenen! Maar alles uitrekenen lukte niet. Was ik te optimistisch of miste ik iets? En wint het simpelere a5 niet, omdat wit geen a3 meer kan spelen? (15... a5 16. a3? axb4 17. axb4 Txa1 18. Dxa1 Lxf3) 15... a5 is echter veel minder dwingend, ik ga ervoor! De computer is het helemaal met me eens. 15... bxc5! 16. bxc5 Da5 17. Tc1 de dame kan niet c3 en f3 dekken en Kd2 is geen verbetering ten opzichte van de partij. 17... exd4 18. exd4 en het tweede diagram is bereikt.

18... Lxc5! In eerste instantie was ik 18...Te8+ van plan, maar ik zag geen directe winst na 18... Te8+ 19. Kf2 Lxc5 20. Kg1. Dan maar de zetten omdraaien en wederom is de computer het volledig met me eens. 19. dxc5 Te8+ 20. Kd2 20. Le2 Txh3 20. Kf2 Dxc5+ 20... d4 21. Lc4+ Deze voor de hand liggende zet, geeft de computer als verliezend. De computervariant is 21. Db3+ Kg7 22. Pxg5 dxc3+ 23. Txc3 fxg5 24. Db7+ Pe7 25. Le5+ met voordeel voor zwart 21... Kg7 22. Dxh1 dxc3+ 23. Txc3 Te3! 24. Ld3 Pe7 25. Kxe3 Dxc3 26. Ld6 Pd5+ 27. Ke2 Te8+?! 28. Le4 Dc2+ 29. Kf1 Pe3+ 30. Kg1 Dd1+ 31. Kh2 De2+ 32. Kg1 Th8 de toren gaat weer terug naar de h-lijn en de witspeler had genoeg gezien. 0-1

Stan "Ik stond niet zo goed als ik dacht, maar ook niet zo slecht als ik dacht, tot ik alles weggaf in een zet." Het was een spannende partij met mogelijkheden voor beide spelers die lang gelijk opging. Stan had een centrumpion moeten dekken, want zijn aanvalsactie op de koningsvleugel bracht niet het gewenste resultaat.

Gijs IJzermans-Edwin van Haastert
Gijs IJzermans - Edwin van Haastert

Florian kreeg een geïsoleerde pion en had daar te weinig activiteit tegenover. De beoordeling jojo-de heen en weer tussen gelijk en voordeel voor wit. In tijdnood kon de jojo naar winst voor zijn tegenstander uitrollen, maar opnieuw kwam die terug. Nadien dacht de witspeler aan winstkansen die er inmiddels niet meer waren en maakte een fout. Genadeloos won Florian in de tegenaanval.

Gijs speelde een prima partij. In het middenspel gaf hij een loper voor een paard en kreeg centrale controle. Toen bracht hij zijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel naar voren: 28.Dc1! Lg6 29.Td2 Dc8 30.Pxe7+ Txe7 31.h5 zou de loper hebben gewonnen! Na 28.Pde3 Lg6 29.f4 Lxf5 was de loper ontsnapt en de stelling gelijk, maar lastig te spelen. In tijdnood verloor Gijs de controle over de stelling en de partij.

Al met al een eervolle 3½-6½ nederlaag tegen de tweevoudig landskampioen. Met als extra genoegdoening die schoonheidsprijs voor Sybolt!

A2 opent met fraai gelijkspel (17-9-2022)

A2 houdt sterk Max Euwe op 4-4

Goed, A2 was compleet, en een aantal spelers leek goed in vorm. Met jong talent Achyuth in de opstelling hoefden we niet al te pessimistisch te zijn. En verre uitwedstrijden brengen vaak het beste in een team naar boven. Anderzijds, SG Max Euwe zat vorig jaar nog een klasse hoger, en bracht per bord zo'n dikke honderd elopunten extra mee.

Maar teamleider Eric kon toch na een paar uur al voorzichtig optimistisch worden. Alleen bij Laurens leek de situatie zorgelijk. Jeroen had een aardige stelling en bovendien ruim een half uur meer. Jelmer stond heel actief, en even later won Marc via een slimme combinatie zomaar een pion. Maar het meeste bekijks trok de stelling van Achyuth. Hij gebruikte zijn tijd goed, en wist de volgende fraaie aanvalsstelling op te bouwen (diagram links):

Achyuth Aravindhan-Peter Bolwerk Achyuth Aravindhan-Peter Bolwerk

Zwart dacht hier een klein half uur na - wat doe je tegen de dreiging Txf6? De computer vindt de onwaarschijnlijke variant 22... h6 23. Lxh6 Tfd8! 24. Le3 Td7 en nu het waanzinnige 25. Txf6 Lf5!!. Het mat is geblokkeerd, de witte toren op f6 is gepend en de loper op d3 is ook al gepend. Zwart gaat al zijn materiaal terugkrijgen en het staat gewoon gelijk. Dat speelde zwart uiteraard niet, hij deed 22... e4 23. Lxe4 Lf5 gebruik makend van de kwetsbare loper op e3. Achyuth pakte de kwaliteit met 24. Lxa8 Dxe3+ en hier had hij Kh1 moeten spelen want na het logische 25. Df2? had zwart de beschikking over het ultra-coole 25... Pg4! en zwart wint de kwaliteit terug. Zwart speelde echter 25... Dxb3? 26.Dxf5 Txa8 27. Df3 Dxf3 28. Txf3 en nu had wit een lastig maar technisch gewonnen eindspel. Een zet of 10 later kwam de stelling van het rechterdiagram op het bord. Zwart dreigt weliswaar vervelend Pc4, maar hier had Achyuth de kroon op het werk kunnen zetten met de kleine combinatie 36. Tc6 Pc4 37. a4! Pxb2 38. a5! en de witte a-pion gaat zwart zijn paard en de partij kosten. Nu werd de partij een zet of 20 later remise.

Ondertussen scoorde A2 wel degelijk aan een paar andere borden. Jelmer had enorme druk met twee torens over de e-lijn, zette alles goed neer en wist zwart nog ruim voor de tijdcontrole over de rand te duwen. Bij Laurens ging het mis nadat hij een paard op de damevleugel had laten verdwalen, en Esther verloor een lastige stelling waar al haar stukken steeds net op de verkeerde velden stonden. Wat er bij Jeroen gebeurde deed de Amstelveners echter weer opveren. De tegenstander speelde traag maar wel goed. Dat dwong Jeroen tot serieuze denkpauzes, en zo slonk het halve uurtje voorsprong zienderogen. Zozeer zelfs dat Jeroen in grotere tijdnood kwam dan de witspeler. Die stond goed, miste wat kansen, maar won wel twee stukken voor een toren. Maar toen bleken zijn resterende stukken ineens allemaal totaal verkeerd te staan. Jeroen won een stuk - wit dacht dat nog te kunnen verhinderen, maar ja, toen was het ineens mat in één.

Stand weer gelijk dus, en dat bleef zo nadat Jan een gelijkwaardige remise binnenbracht. Twee borden te gaan. PP stond misschien gelijk in een verraderlijk eindspel waarin beide spelers twee lopers en een toren hadden. Marc had eerder een pion gewonnen, maar er waren ongelijke lopers die de winst problematisch maakten. Maar toen kreeg Marc zomaar een tweede pion in de schoot geworpen doordat wit een kleine overbelasting overzag.

A2 mocht dus zelfs even op winst hopen, maar helaas ging het bij PP toch nog net mis. Zwart won een pion, wikkelde af naar een lopereindspel en daarin bleek dat zijn pion net een enkel zetje sneller aan de overkant was. Marc moest dus het matchpunt redden. Dat vergde nog wel een boel nauwkeurige zetjes, maar dat bleek Marc wel toevertrouwd.

Een bemoedigende 4-4 dus, en het halve team vierde dat nog even bij een lokale pizzeria. Het gesprek werd daarbij zeer levendig gehouden door Achyuth. Want er mogen 10-jarigen zijn die verlegen en zwijgzaam zijn, tot die categorie zal niemand Achyuth ooit rekenen...

OKA verslag ronde 1 (2-9-2022)

OKA ronde 1: Stan wint met torenoffer (door Piet Peelen)

Een nieuw seizoen begon met de start van het Open Kampioenschap van Amstelveen. Bij de jeugd is het altijd lekker druk, maar bij de senioren werden de afgelopen jaren steeds minder partijen gespeeld. Bij het eten na de promotie van het eerste team naar de Meesterklasse zei Sander dat het eigenlijk veel belangrijker is om de opkomst op de clubavond te verbeteren. Hij vond gewillige oren en goede intenties werden in concrete plannen vertaald. Het begin is hoopgevend!

In de B-groep spelen temidden van ervaren senioren enkele van onze jeugdige spelers. Ik werden zeven partijen werden gespeeld.

Uiteraard kon niet iedereen meteen de eerste avond en dus werden de nodige byes genoteerd in de A-groep. Marc Overeem is deze zomer uitstekend in vorm en scoorde een remise tegen IM Robert Ris. Die zag geen kans op meer en dat komt niet vaak voor. Piet Peelen kreeg een dame-eindspel met een pluspion waarin Paul-Peter Theulings een remisekans miste. Bert Kampen kreeg actief stukkenspel met een geïsoleerde pion. Florian Jacobs wist die activiteit langzaam te beteugelen en kwam een pion voor. In het verre eindspel won hij de partij.

Jong talent Achyuth Aravindhan speelde de opening actief. Na enkele voorzichtige zetten opende hij het spel en daarop reageerde Sander Los met een krachtige tegenaanval die hem snel de zege bracht. Jan Helsloot opende dynamisch in de stijl van Kasparov. Sybolt Strating wist het tij echter te keren en scoorde het punt.

Bijna iedereen stond te kijken naar de spannende ontknoping van de laatste partij. Stan van Gisbergen ging in de aanval met een torenoffer, maar Jeroen Schoonackers verdedigde zich aanvankelijk goed. In razende tijdnood volgden onvermijdelijk enkele fouten en Stan profiteerde van de laatste, zoals u hieronder ziet.